προορισμός…γεύση!

Το Spritz είναι ένα ιταλικό κλασικό κοκτέιλ με μεγάλη ιστορία και ίσως το δημοφιλέστερο απεριτίφ του πλανήτη. Αποτελείται από prosecco (αφρώδες οίνου), ένα λικέρ της επιλογής μας και ανθρακούχο νερό.
Αν βρεθείτε στη Γαλλία αναζητήστε το ως Hugo κοκτέιλ ή αυστριακό spritz. Το λευκό spritz, είναι πολύ δημοφιλές κυρίως στη Νότιο Γαλλία και στα παριζιάνικα μπαρ, το οποίο το αποκαλούν και St Germain.
Το spritz γεννήθηκε στη Βενετία, στις αρχές του 19ου αιώνα, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων όταν η περιφέρεια του Βένετο ήταν υπό Αυστριακή κυριαρχία. Οι αυστριακοί στρατιώτες δυσκολευόντουσαν να απολαύσουν τα τοπικά ιταλικά κρασιά καθώς ήταν πιο αλκοολούχα από τα γερμανικά και ζητούσαν από τους ντόπιους να τα αραιώνουν (“to spray”, στα γερμανικά spritzen) με νερό. Έτσι γεννήθηκε το spritzer, ο πρόγονος θα μπορούσαμε να πούμε, του Spritz, το οποίο άρχισε να παίρνει τη μορφή που έχει σήμερα στις αρχές του 20ου αιώνα. Ας μιλήσουμε όμως τώρα για το λευκό spritz που φέρει ένα άγγιγμα κομψότητας και φινέτσας…

Από πού μας έρχεται όμως;
Ποιος κρύβεται όμως πίσω από αυτό το κοκτέιλ; Θα έλεγα πως είναι οι Αυστριακοί της περιοχής Τυρόλο, στις Άλπεις. Είχαν την ιδέα να επαναφέρουν αυτό το λευκό spritz στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Σταδιακά αυτό το ποτό κατάκτησε όλη τη χώρα έως την πρωτεύουσα στη Βιέννη. Πλέον, έχουν τη συνήθεια να πίνουν αυτό το ποτό νωρίς το βράδυ… μέχρι το πρωί. Είναι αλήθεια πως με την ελαφριά του γεύση, είναι ένας μεγάλος ανταγωνιστής του caipirinha ή του mojito!Για να φτιάξετε ένα καλό λευκό spritz, πάρτε ένα καλό σιρόπι από άνθη λουλουδιών, ή, αν βρείτε το λίγο πιο ακριβό και σπανιότερο, σιρόπι από μελισσόχορτο.

Πως να το ετοιμάσετε ;
Δεν είναι δύσκολο αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή, αφού σε κάθε πόλη της Ιταλίας μπορείτε να το απολαύσετε με διαφορετικό τρόπο.Μπορείτε λοιπόν να πάρετε ένα μεγάλο ψηλό ποτήρι, ρίχνετε 20ml σιρόπι από άνθη λουλουδιών, 120 ml prosecco, 20 ml χυμό λάιμ και λίγα φύλλα μέντας και στη συνέχεια σερβίρετε αμέσως με μια φέτα λεμόνι. Μια άλλη παραλλαγή είναι να αντικαταστήσετε το prosecco με σαμπάνια, για ένα κοκτέιλ πολυτέλειας. Όσο για τη διακόσμηση, αντί για ένα κομμάτι λεμόνι μπορείτε να επιλέξετε κάποιο ωραίο βρώσιμο λουλούδι… Τι λέτε λοιπόν; έτοιμοι για το πιο τέλειο κοκτέιλ !!!!

1 Comment

  1. Excellent!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *