destination taste!

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ Ή ΜΠΡΟΚΟΛΟ… ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ Ή ΜΠΡΟΚΟΛΟ… ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Κουνουπίδι
Βραστό, στον ατμό ή στο φούρνο, το κουνουπίδι έχει μια αρκετή έντονη μυρωδιά που πολύ συχνά που δεν μας βοηθάει να αγαπήσουμε αυτό το λαχανικό. Παρόλο που συχνά υποτιμάται, το κουνουπίδι είναι, ωστόσο, βασικό λαχανικό που πρέπει να το τρώμε. Πλούσιο σε βιταμίνες και σε ιχνοστοιχεία, αποτελείται κυρίως από νερό και φυτικές ίνες. Με λίγα λόγια , είναι το ιδανικό λαχανικό όταν προσέχουμε τη σιλουέτα μας!
Διαλέγουμε κουνουπίδια που θα έχουν λευκά και πυκνά μπουκέτα. Προτιμάμε ένα μαγείρεμα «
al dente», ώστε να παραμείνει ελαφρώς τραγανό και θα μπορούμε έτσι πιο εύκολα να το χωνέψουμε. Μπορούμε επίσης να το φάτε ωμό στο απεριτίφ.

Kουνουπίδι βραστό
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκέτα και πλένουμε τα καλά. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι ή αν θέλουμε και ένα κύβο ζωμό από κοτόπουλο. Καλύπτουμε με νερό και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά. Στη συνέχεια στραγγίζουμε καλά και βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για να σταματήσουμε το βράσιμο.
Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το κουνουπίδι στο φούρνο με μπεσαμέλ ή στο τηγάνι με λαχανικά και μπαχαρικά, μειώνουμε το χρόνο βρασμού κατά 2 με 3 λεπτά. Θα παραμείνει έτσι αρκετά τραγανό για να μαγειρευτεί χωρίς να μετατραπεί σε πουρέ.

Κουνουπίδι στον ατμό
Αν θέλουμε να μαγειρέψουμε το κουνουπίδι στο ατμό , χρησιμοποιούμε χύτρα ή ατμομάγειρα. Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκέτα. Ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Ρίχνουμε περίπου 5 εκατοστά κρύου νερού στη χύτρα και στη συνέχεια βάζουμε τα μικρά μπουκέτα στο ειδικό καλάθι. Κλείνουμε τη χύτρα ,και αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις αρχίσει το σφύριγμα της βαλβίδας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 8 λεπτά. Βγάζουμε τη βαλβίδα για να φύγει εντελώς η πίεση πριν ανοίξουμε την κατσαρόλα. Βγάζουμε το κουνουπίδι για να μη παραβράσει.

Κουνουπίδι στο φούρνο
Προθερμαίνουμε το φούρνο σας στους 200°C . Πλένουμε το κουνουπίδι και αφαιρούμε τα φύλλα. Κόβουμε λίγο από το σκληρό κοτσάνι του και χωρίζουμε σε μπουκετάκια. Κόβουμε τα μπουκετάκια στη μέση ή αν είναι μεγαλύτερα, σε χοντρές φέτες. Στεγνώνουμε με μία καθαρή πετσέτα και τα απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα αγαπημένα μας μπαχαρικά (π.χ. κάρυ) ή κάποια σάλτσα με σκόρδο και μαϊντανό. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.

Μπρόκολο
Το αποφεύγουμε λόγο της έντονης μυρωδιάς του, το μπρόκολο είναι, ωστόσο, ένα λαχανικό πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης C. Το απολαμβάνουμε για αρκετό καιρό αφού το βρίσκουμε στις λαϊκές από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο.

Πώς μαγειρεύουμε εύκολα το μπρόκολο;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι μαγειρέματος όπως στον ατμός, στο τηγάνι, βραστό στη κατσαρόλα, ή ακόμα στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο. Στη συνέχεια, μπορούμε να το συνδυάσουμε ανάλογα με τα γούστα μας. Για παράδειγμα, αφού το έχουμε βράσει στον ατμό, μπορούμε να το σοτάρουμε στο wok με μια γλυκιά σάλτσα ή ακόμα και ένα τρομερό ογκρατέν με μπεσαμέλ στο φούρνο.

Μπρόκολο βραστό
Το να βράσουμε το μπρόκολο είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά αλατισμένο νερό. Εν τω μεταξύ, ξεπλύνουμε με νερό το μπρόκολο και στη συνέχεια το στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα. Κόβουμε σε μικρά μπουκέτα και μόλις πάρει βράση στο νερό τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανάλογα με το μέγεθός τους, τα βράζουμε για 7 έως 10 λεπτά πριν τα στραγγίξουμε. Για να σταματήσουμε το βράσιμό τους και να διατηρήσουμε το πράσινο χρώμα τους, γεμίζουμε μια σαλατιέρα με παγωμένο νερό και λίγα παγάκια και ρίχνουμε εκεί τα μικρά μπουκετάκια. Τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε σκέτα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι σαν σαλάτα ή τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με μια σάλτσα της επιλογής μας για να τα γκρατινάρουμε.

Μπρόκολο στον ατμό
Tο μαγείρεμα στον ατμομάγειρα είναι απλό αλλά μπορούμε και σε μια κατσαρόλα με το το ειδικό καλάθι ατμού, θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τις διατροφικές του ιδιότητες. Ξεκινάμε ξεπλένοντας με άφθονο νερό το κάτω μέρος του μπρόκολου. Στεγνώνουμε με ένα καθαρό πανί ή με χαρτί κουζίνας . Στη συνέχεια, κόβουμε σε μικρά μπουκέτα και τα τοποθετούμε στο ειδικό καλάθι ατμού. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό τόσο όσο, όταν κοχλάζει να μην αγγίζει το καλάθι. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατήσει και μια τραγανότητα.

Μπρόκολο στο τηγάνι
Πιστεύουμε ότι το μπρόκολο μπορεί να μαγειρευτεί μόνο στον ατμό ή στο νερό (βραστό).Όμως , είναι επίσης πολύ νόστιμο όταν το σοτάρουμε στο τηγάνι. Πλένουμε καλά και κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκέτα. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε μια σκελίδα σκόρδου. Ζεστάνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα μπουκετάκια μπρόκολου. Μετά από 1 λεπτό μαγειρέματος, ρίχνουμε μερικές κουταλιές νερού. Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε το φαγητό για 2 έως 3 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι της κατσαρόλας και ρίχνουμε λίγο σάλτσα σόγιας. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά.
Μπορούμε να προσθέσουμε ροδέλες καρότου, μικρά κομμάτια κοτόπουλο ή ακόμα και νουντλς ρυζιού. Πασπαλίζουμε με λίγο σπόρους σουσαμιού.

Μπρόκολο στο φούρνο μικροκυμάτων
Αν βιαζόμαστε πολύ, μπορούμε να μαγειρέψουμε το μπρόκολο σε φούρνο μικροκυμάτων! Απλώς ξεπλένουμε προσεκτικά το μπρόκολο σε καθαρό νερό και στεγνώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε ¼ φλιτζανιού νερό για περίπου 250 γρ μπρόκολο. Καλύπτουμε το μπρόκολο με ένα ειδικό χαρτί ψησίματος. Μαγειρεύουμε στη μέγιστη ισχύ του φούρνου μας για 6 λεπτά για να έχουμε τραγανά μπρόκολα. Αν το θέλουμε πιο μαλακό συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε και αν δεν το απολαύσουμε σκέτο, μπορούμε να το συνδυάσουμε με φρέσκα ζυμαρικά ή μια σαλάτα ρυζιού με αρακά και ζαμπόν.

Μπρόκολο στο φούρνο
Αν θέλουμε μια αλλαγή από τα συνηθισμένα, μπορούμε να φτιάξουμε το μπρόκολο, ψητό. Είναι πολύ εύκολο και γρήγορο φαγητό και πολύ ελαφρύ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Πλένουμε και στεγνώνουμε το μπρόκολο με απορροφητικό χαρτί. Κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Προσθέτουμε μια σκελίδα σκόρδο λιωμένη και 1 γεμάτη κουταλιά μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε τα μπουκετάκια σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε το μπρόκολο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα.



Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο