Ιδιοκτήτης και εμπνευστής μιας φάρμας με διάφορα είδη ζώων, όπως ελάφια, αγριοπρόβατα, κατσικάκια νάνους, παγώνια, φασιανούς κλπ. είναι ο Γιώργος Καριοφύλλης.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Μυτιλήνης αν και η καταγωγή του είναι από το χωριό Λεπέτυμνος της Λέσβου. Η επαφή του με το χωριό αν και περιοριζόταν σε γιορτές και καλοκαιρινές διακοπές, δεν τον εμπόδισε να έχει μια ιδιαίτερη αγάπη για τη φύση και τα ζώα. Μετά το τέλος των σπουδών του αποφασίζει να επιστρέψει μόνιμα στον τόπο καταγωγής του και να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα.
Θέλοντας να κάνει κάτι διαφορετικό, κάτι εναλλακτικό, άρχισε να ψάχνει διαφορετικού τύπου πρωτοβουλίες καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι της Λέσβου εκτός της Μυτιλήνης έχουν ως βασική ενασχόληση την ελαιοπαραγωγή, την αλιεία και την κτηνοτροφία. Αυτή η έρευνα τον οδηγεί στην Αρώνια. Το συγκεκριμένο φυτό κατέχει τη πρώτη θέση στα φαρμακευτικά φυτά οπότε ήταν το δέλεαρ αρκετά μεγάλο για να ασχοληθεί με αυτό αφού και το κλίμα της περιοχής του Λεπέτυμνου βοηθάει αρκετά.
Η αρώνια είναι ένα superfood στην οικογένεια των μύρτιλλων, μούρων όπως είναι τα blueberry. Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος γύρω στο ενάμιση με ένα ογδόντα και κάνει ένα μωβ καρπό. Η αρώνια σαν φυτό προέρχεται από τον Καναδά γι’ αυτό θέλει και ψυχρά κλίματα και ήρθε στην Ευρώπη μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπυλ στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Είναι το μοναδικό φρούτο που αποβάλλει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό μας και γι’ αυτό θεωρείται και νούμερο ένα superfood παγκοσμίως. Αρχικά, φυτεύτηκε στην Ουκρανία και στη Ρωσία και δινόταν δωρεάν στον κόσμο. Μετά από λίγο καιρό μόλις και εξαπλώθηκαν οι ευεργετικές του ιδιότητες άρχισε σιγά σιγά η καλλιέργεια στην υπόλοιπη Ευρώπη φτάνοντας και στα Βαλκάνια. Στη Βουλγαρία υπάρχουν πολλές καλλιέργειες. Από τη Βουλγαρία ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σέρρες.
Από εκεί ασχολήθηκε και ο Γιώργος με την καλλιέργεια της αρώνιας στο νησί της Λέσβου. Είναι ο πρώτος που το έφερε στο νησί και ο μοναδικός παραγωγός αυτή τη στιγμή. Η αρώνια ανθίζει τον Απρίλιο και περίπου κατά τον μήνα Μάιο δένει ο καρπός της που είναι μικρός πράσινος. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ωριμάζει σιγά σιγά και αρχές Σεπτέμβρη ανάλογα α με τον καιρό που θα γίνει και η συγκομιδή κάνει ένα βαθύ μωβ χρώμα και μεγαλώνει σαν ένα μικρό σταφύλι. Έχει αντιοξειδωτική δράση και μια ιδιαίτερη γεύση, λίγο στυφή σχετικά κοντά στο ρόδι και μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές είτε νωπή είτε κατεψυγμένη είτε σαν μαρμελάδα είτε σαν γλυκό του κουταλιού, σαν χυμός, σαν τσάι αφέψημα, σαν μπάρα δημητριακών και σαν λικέρ-κρασί.
Στη Βιοαρώνια μπορεί να βρει κανείς νωπή και κατεψυγμένη μορφή, αρώνια σε μορφή μαρμελάδας που παράγουμε και αποξηραμένη αρώνια σε μορφή σταφίδας. Ακόμη, παράγουμε βγάζω και τσάι σαν αφέψημα, το οποίο προέρχεται από αποξηραμένη αρώνια και αποξηραμένα φύλλα της και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παράγουμε και ένα επιπλέον προϊόν, είτε χυμός είτε γλυκό του κουταλιού. Και μία πληροφορία που ίσως να μην είναι τόσο γνωστή σχετικά με την αρώνια, ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν χρησιμοποίησε σκευάσματα της αρώνιας για προστασία από την κοσμική και ραδιενεργό ακτινοβολία του σύμπαντος.
Παράλληλα με την καλλιέργεια της Αρώνιας, ξεκινά και τη φάρμα των ζώων, αφού από μικρός είχε ιδιαίτερη αδυναμία, και η ζωή στο χωριό το επιτρέπει. Αρχικά πήρε δυο ελάφια, το Μένιο και τη Λητώ που αποτελούν τις μασκότ της φάρμας. Τα ελάφια γενικά σαν ζώα είναι άγρια και δεν μπορείς εύκολα να τα εξημερώσεις. Παίρνοντάς τα όμως έξι μηνών, τα έβαλε μέσα στο κτήμα και τα είχε ελεύθερα. Στην αρχή ήταν ιδιαίτερα φοβικά και δεν μπορούσες να τα πλησιάσεις, αλλά με το καιρό και από το 2014 και μετά άρχισε να κερδίζει την εμπιστοσύνη τους. Από την εξημέρωσή τους και μετά επεκτάθηκε και σε άλλα ζώα.
Η φάρμα διαθέτει πλέον αγριοκάτσικα νανάκια από το Καμερούν, αγριοπρόβατα τα λεγόμενα αγρινά που ζουν στη Κύπρο, μικρά πόνυ ενώ υπάρχουν διάφορα είδη πτηνών όπως φασιανοί, πέρδικες, παγώνια, διάφορες ράτσες από κοτόπουλα και υδρόβια πτηνά. Στη φάρμα μπορεί κανείς να δει ακόμη μία ωραία λίμνη με ψαράκια. Γενικότερα τα ζώα συμβιώνουν όλα μαζί αρμονικά και μπορεί ο κόσμος που έρχεται να τα δει, να τα ταΐσει, να μάθει τις ιδιαιτερότητες τους, συγκεκριμένες πληροφορίες όπως παραδείγματος χάριν τις περιόδους ζευγαρώματος τους και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας ή του κόσμου ζουν. Τα ζώα είναι ελεύθερα και ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή μαζί τους. Και αυτό αποτελεί αναμφίβολα μία σημαντική εμπειρία για τους μικρούς φίλους της φάρμας.
Ο κόσμος που επισκέπτετε τη φάρμα, βοήθησε ώστε να γίνει το εγχείρημά του γνωστό, αρχικά στην τοπική κοινωνία, και έτσι αποφάσισε να κάνει τη φάρμα επισκέψιμη και να έρχεται κόσμος, μεμονωμένες οικογένειες με παιδιά, ξένοι τουρίστες αλλά και σχολεία, ώστε να έρχονται σε επαφή με τα ζώα και κάνοντας τη φάρμα να αποτελεί μία ευχάριστη και μοναδική εμπειρία. Φεύγοντας μπορεί να πάρει κάποιος μαζί του από τη φάρμα φρέσκα αυγουλάκια, αγνό μέλι αλλά και προϊόντα Bio Aronia Lesvos!
Λεπέτυμνος Λέσβου
[email protected]
https://www.facebook.com/farmakariofylli
Terrific