Στους 9 μήνες το μωρό μεγαλώνει και μπορεί να ανακαλύπτει νέες γεύσεις. Το πιάτο του είναι γεμάτο με νέα φαγητά. Μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή του ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλα), κρέατα (μοσχαράκι) αλλά και δημητριακά (σιμιγδάλι, κινόα) και νέα φρούτα και λαχανικά. Ξεκινάει να χρησιμοποιεί μόνο του το κουτάλι και αρχίζει να μασάει κάποια φαγητά. Άρα μπορούμε να μην πολτοποιούμε εντελώς τα φαγητά, αλλά να αφήνουμε και μικρά κομματάκια για να αρχίσει η εξοικίωση με τις στερεές τροφές. Αποφύγετε εντελώς το αλάτι και τα μπαχαρικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μυρωδικά αλλά με μέτρο.
Σούπα μπρόκολο με κριθαράκι
Προετοιμασία: 5´
Μαγείρεμα: 15´
Για 1 μερίδα
Υλικά
• 5 μπουκέτα μπρόκολο
• 30 γρ. κριθαράκι
• 1 κουτ. γλυκού παρθένο ελαιόλαδο
Διαδικασία
Πλύνετε το μπρόκολο και το βράζετε για 10 λεπτά. Το στραγγίζετε και το αφήνετε στην άκρη. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε αρκετό νερό και ρίχνετε το κριθαράκι να βράσει καλά. Με μια κουτάλα της σούπας μεταφέρετε το κριθαράκι στο μπλέντερ μαζί με λίγο από το νερό του βρασμού. Προσθέτετε το μπρόκολο και το ελαιόλαδο. Πολτοποιείτε τα υλικά, αλλά όχι εντελώς. Όσο μεγαλώνει το μωράκι πολτοποιούμε όλο και λιγότερο.
Αρωματική κινόα
Προετοιμασία: 5´
Μαγείρεμα: 20´
Για 1 μερίδα
Υλικά
• ½ ποτήρι Κινόα
• αρωματικά φυτά (2-3 φυλλαράκια μαϊντανό, 1 φύλλο βασιλικού και θυμαριού)
• 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
Διαδικασία
Ξεπλύνετε καλά το κινόα. Βάλτε το σε μια κατσαρόλα με δύο ποτήρια νερό και μαγειρέψτε για 15 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Αποσύρετε από τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα αφήνοντας την κινόα να απορροφήσει όλο το νερό.
Πλύνετε τα μυρωδικά και ψιλοκόψτε τα. Σε ένα τηγάνι βάζετε το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνετε την κινόα και τα μυρωδικά και σοτάρετε για μερικά λεπτά.
Αν θέλετε μπορείτε να ψιλοκόψετε και λίγο βρασμένο κοτόπουλο ή λίγο σολομό.
Ελαφριά σιμιγδαλόκρεμα
Προετοιμασία: 10´
Μαγείρεμα: 5´
Για 1 μερίδα
Υλικά
• 30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• 500 ml γάλα ελαφρύ με 1,5% λιπαρά ή το γάλα που συνηθίζει να πίνει το μωρό σας
• 1 βανίλια
Διαδικασία
Βάζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα να πάρει βράση. Πασπαλίζετε το σιμιγδάλι και την βανίλια και ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Μοιράζετε την κρέμα σε μπολάκια και σκεπάζετε με μεμβράνη. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μικρά κομμάτια φρέσκων φρούτων.
Κρέμα καρότου με ρυζάλευρο
Προετοιμασία: 5´
Μαγείρεμα: 60´
Για 1 μερίδα
Υλικά
• 2 μικρά καρότα
• 2 κλαδάκια μαϊντανό, πλυμμένα καλά
• 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
• 1 κουτ. σούπας ρυζάλευρο
Διαδικασία
Καθαρίζετε και πλένετε τα δύο καρότα. Τα κόβετε σε ροδέλες και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό και με το μαϊντανό.
Βράζετε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Λιώνετε τα καρότα στο μπλέντερ με δύο κουταλιές βραστό νερό και βάλτε τα ξανά στη κατσαρόλα. Προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας ρυζάλευρο, ανακατεύετε προσεκτικά και αφήνετε ακόμα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μεταφέρετε την κρέμα στο πιάτο, προσθέστε το βούτυρο και και την αφήνετε να κρυώσει.
© Ντίνα Νικολάου
Exciting!