Η πιπερόριζα ή τζίντζερ είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική αλλά και ως μπαχαρικό στο φαγητό ή ως εξωτική λιχουδιά. Το άρωμά του ταιριάζει απόλυτα με σοταρισμένα φαγητά, όπως και στις ασιατικές συνταγές. Μπορεί επίσης να διακοσμήσει κάποια κοκτέιλ ή ακόμα και γλυκά. Το τζίντζερ είναι επίσης γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, καθώς είναι ένα αντιφλεγμονώδες και φυσικό παυσίπονο. Τι άλλο να σας πω; Πρέπει οπωσδήποτε να το έχετε στο σπίτι σας! Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα χώνεψης μετά το φαγητό, να ξέρετε πως το τζίντζερ διευκολύνει την πέψη και για το λόγο αυτό σερβίρετε παραδοσιακά με σούσι. Συνήθως, στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιούμε πάντα ένα μικρό κομμάτι. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις τεχνικές για να έχετε πάντα τζίντζερ στο σπίτι!
Πώς το διαλέγουμε
Προτιμήστε μια φρέσκια ρίζα που θα μπορέσετε έτσι να κρατήσετε περισσότερο. Επιλέξτε το κομμάτι τζίντζερ που θα αγοράσετε να είναι απαλό και λείο. Το χρώμα του θα πρέπει να είναι καφέ (ανοιχτό κατά προτίμηση) και ομοιόμορφο, ενώ η σάρκα του θα πρέπει να είναι κίτρινη (ανοιχτό). Εγώ πάντα κόβω ένα μικρό κομματάκι στην άκρη της ρίζας και το μυρίζω. Το άρωμά του πρέπει να είναι φρέσκο και πικάντικο. Ο κόνδυλος του τζίντζερ πρέπει να είναι σκληρό. Θα πρέπει να αφαιρέσετε τυχόν μαλακό κομμάτι ή ζαρωμένο δέρμα. Μόλις βρείτε την τέλεια ρίζα τζίντζερ, θα πρέπει απλώς να τη χρησιμοποιήσετε γρήγορα ή να τη διατηρήσετε όπως θα σας πω!
Στο ψυγείο
Να ξέρετε πως μπορείτε να διατηρήσετε την ρίζα τζίντζερ σας στο ψυγείο για 3 εβδομάδες. Γι’ αυτό, βάλτε το τζίντζερ χωρίς να το έχετε ξεφλουδίσει σε μια αεροστεγή σακούλα. Όσο μπορείτε κλείστε την καλά να μην περάσει καθόλου αέρα. Στη συνέχεια, βάλτε το στο συρτάρι με τα άλλα λαχανικά και κρατήστε το εκεί για αρκετές εβδομάδες. Αν έχετε ήδη ξεφλουδίσει το τζίντζερ, διατηρήστε το με τον ίδιο τρόπο στο ψυγείο, απλώς να γνωρίζετε πως δεν θα διατηρηθεί τόσο πολύ.
Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να τυλίξετε τη ρίζα σε μια χαρτοπετσέτα και έπειτα σε μια χάρτινη σακούλα (ή μπορείτε απευθείας να τη βάλετε στη σακούλα), την οποία θα βάλετε στο συρτάρι με τα λαχανικά στο ψυγείο. Όταν χρειαστείτε τζίντζερ για το φαγητό σας, θα έχετε μόνο να τρίψε την ποσότητα που θα θελήσετε και να βάλατε το υπόλοιπο στο ψυγείο.
Στην κατάψυξη
Εάν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήστε αμέσως όλο το τζίντζερ , μπορείτε να το διατηρήσετε σε κομμάτια ή ολόκληρο στην κατάψυξη. Για πρακτικούς λόγους, είναι απαραίτητο να το παγώσετε όπως θα θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε αργότερα στο φαγητό σας: σε φέτες, σε κομμάτια ή ολόκληρο. Τυλίξτε το κομμάτι τζίντζερ με μια διάφανη μεμβράνη. Στη συνέχεια τοποθετήστε το σε μια αεροστεγή σακούλα για κατάψυξη. Αδειάστε όσο πιο πολύ μπορείτε τον αέρα πριν κλείσετε καλά την σακούλα. Με αυτόν το τρόπο, θα μπορέσετε να διατηρήσετε το τζίντζερ για αρκετούς μήνες.
Μια τεχνική που χρησιμοποιώ εγώ είναι να ξεφλουδίσω το τζίντζερ και να το τρίψω. Στη συνέχεια, το βάζω σε ένα ταψί που έχω καλύψει πρώτα με μια λαδόκολλα. Μόλις έχω βάλει όλο το τριμμένο τζίντζερ στο ταψί, το βάζω στη κατάψυξη και το αφήνω να παγώσει. Μόλις παγώσει καλά, βάζω το τζίντζερ σε μια σακούλα για καταψύκτη. Μπορείτε επίσης να το κόψετε σε ροδέλες και να το παγώσετε με τον ίδιο τρόπο.
Μια άλλη τεχνική για τη διατήρηση του τζίντζερ είναι να το βάλετε μέσα σε κάποιο υγρό, όπως αλκοόλη, κάποιο όξινο υγρό ή ακόμη και στην άλμη. Είναι μια πιο παραδοσιακή μέθοδος. Ξεκινήστε και ξεφλουδίστε τη ρίζα του τζίντζερ. Στη συνέχεια, μπορείτε να την κόψετε σε μικρούς κύβους ή σε λεπτές φέτες ή ακόμα και να την τρίψετε. Μόλις έχετε κόψει τη ρίζα όπως εσείς επιθυμείτε, βάλτε να βράσει για 5 λεπτά και στραγγίστε. Αλατίστε καλά. Στη συνέχεια, βάλτε να ζεσταθεί λίγο ξίδι ρυζιού με ζάχαρη. Τοποθετήστε το τζίντζερ σε ένα γυάλινο δοχείο. Καλύψτε το με το ξύδι που έχετε ζεστάνει και αφήστε το για τουλάχιστον 24 ώρες πριν το δοκιμάσετε.
Αντί για ξύδι επίσης μπορείτε να βάλετε ακόμα και βότκα ή χυμό λάιμ.
Exciting!