προορισμός…γεύση!

Με το ελαφρώς γλυκό άρωμά της και μια γεύση που θυμίζει κολοκύθα, η γλυκοπατάτα χρησιμοποιείτε αρκετά στην ελληνική μαγειρική. Ογκρατέν, σουφλέ, πουρέδες αλλά ακόμα και τηγανητή, η γλυκοπατάτα είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό. Αν τις αγαπάτε, σας έχω κάποια tips για να τις διατηρείται χωρίς να χάνουν τη φρεσκάδα τους.

Ωμές
Η γλυκοπατάτα είναι πιο «ντελικάτη» από την κλασσική πατάτα και στην ωμή της μορφή δεν διατηρείτε το ίδιο. Για να τις διατηρήσετε πιο πολύ, επιλέξτε να είναι σκληρές, λείες και όχι μαλακές. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε ωραίες στρογγυλές γλυκοπατάτες. Κρατήστε τες ως έχουν, χωρίς να τις καθαρίσετε ή να τις πλύνετε. Βάλτε τες σε ένα σκοτεινό και ευάερο μέρος, και θα μπορείτε να τις διατηρήσετε με αυτό το τρόπο για 7 έως 10 μέρες. Αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέβει πάνω από 16°C, οι γλυκοπατάτες μπορεί να φυτρώσουν. Τοποθετήστε τες λοιπόν σε δροσερό μέρος. Ωστόσο, μην τις βάλετε στο ψυγείο. Δεν τα πάνε καλά με το πολύ κρύο!
Αν τώρα θέλετε να τις διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπάρχει μια πολύ παλιά μέθοδος που μπορείτε να τις κρατήσετε μέχρι και 6 μήνες. Ξεκινήστε επιλέγοντας γλυκοπατάτες που δεν έχουν μαυρίσει. Για 1-2 εβδομάδες, φυλάξτε τες σε καλά αεριζόμενο και υγρό μέρος (90-95% υγρασία) και σχετικά ζεστό (24-27°C). Βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε μια σωστή απόσταση μεταξύ τους και ελέγχετε τακτικά την υγρασία και τη θερμοκρασία, ώστε να σκληρύνουν χωρίς να σαπίσουν ή να μουχλιάσουν. Αφού περάσουν οι μέρες, τυλίξτε κάθε πατάτα ξεχωριστά με εφημερίδες ή με χάρτινη σακούλα, και βάλτε τες σε ένα ξύλινο ή χάρτινο καλάθι ανοιχτό. Προσθέστε ένα μήλο για να σταματήσετε την ανάπτυξή τους. Τέλος, φυλάξτε τες μακριά από το φως, σε ένα στεγνό μέρος μεταξύ 12°C-16°C. Φροντίζετε να αντικαθιστάτε το μήλο όσο συχνά χρειάζεται… Αν παρατηρήσετε τις πατάτες να μαυρίζουν σε κάποια σημεία, μην ανησυχήσετε. Καθαρίστε τες και απολαύστε τες στο τηγάνι ή στο φούρνο αλλά ακόμα και σε πουρέ.

Μαγειρεμένες
Οι μαγειρεμένες γλυκοπατάτες μπορούν να διατηρηθούν το πολύ για 1 εβδομάδα στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν μαυρίσει ή μυρίσει.
Αν θέλετε να τις μαγειρέψετε και να τις διατηρήσετε περισσότερο μπορείτε να τις βάλετε στην κατάψυξη. Όπως και να τις έχετε μαγειρέψει (ψητές, στον ατμό, στο φούρνο μικροκυμάτων…) θα πρέπει πριν τις βάλετε στην κατάψυξη να κρυώσουν εντελώς, σε θερμοκρασία δωματίου, και στη συνέχεια να αφαιρέσετε τη φλούδα τους. Αποφύγετε να τις κόψετε σε μικρά κομμάτια γιατί θα λιώσουν. Οι γλυκοπατάτες που κόβονται σε χοντρές φέτες αντέχουν καλύτερα στην κατάψυξη. Ραντίστε τε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και τοποθετείστε τες σε ένα δισκάκι, σε μονή στρώση. Βάλτε το δισκάκι στην κατάψυξη για 12 ώρες. Τέλος, μεταφέρετε τις κατεψυγμένες πατάτες σε μια ειδική σακούλα για κατάψυξη ή σε ένα αεροστεγές δοχείο, όπου μπορούν να παραμείνουν εκεί για 6 μήνες. Για να τις ξεπαγώσετε, βάλτε τις φέτες σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Φυσικά μπορείτε να βράσετε τις γλυκοπατάτες και να τις λιώσετε σε πουρέ. Βάλτε τον πουρέ σε ένα τάπερ και μετά στην κατάψυξη. Ο πουρές μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 12 μήνες!

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *