προορισμός…γεύση!

Το γνωρίζατε πως μόνο με μια ματιά μπορείτε να μάθετε αν τα αυγά που θα αγοράσετε προέρχονται από ελληνικές κότες, αν είναι ελευθέρας βοσκής , σε κλουβί ή εάν ακόμα την ταΐζαν με βιολογική τροφή; Την επόμενη φορά λοιπόν στο σούπερ μάρκετ κοιτάξτε τα λίγο καλύτερα πριν βάλετε τα αυγά στο καλάθι σας!
Υπάρχει λοιπόν ένας κώδικας για να καταλάβετε αν είναι βιολογικό αυγό. Τα αυγά που αγοράζεται στο εμπόριο επισημαίνονται με κώδικα που προσδιορίζει την μέθοδο εκτροφής, το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η μονάδα παραγωγής και ο κωδικός παραγωγού. Αυτός ο κωδικός εκτυπώνεται στο κέλυφος κάθε αυγού, για παράδειγμα: 1 EL 03002.
Ένα αυγό από Ελληνική κότα θα έχει πάντα τη σφραγίδα EL που αντιστοιχεί στη χώρα. Ο αριθμός που προηγείται αυτού του EL υποδεικνύει τις συνθήκες εκτροφής των κοτόπουλων:
0: βιολογική παραγωγή: Σε εσωτερικούς χώρους, οι κότες είναι το πολύ 6 ανά τετραγωνικά. Έχουν τη δυνατότητα να βγουν έξω και να έχουν 4μ² ανά ζώο. Η διατροφή τους προέρχεται από βιολογική γεωργία.
1: Ελευθέρας βοσκής: Οι κότες έχουν τον ίδιο χώρο με τον αριθμό 0, αλλά τα τρόφιμά τους δεν είναι βιολογικά.
2: Αχυρώνας: Τα αυγά προέρχονται από κότες που εκτρέφονται στο έδαφος, κλειδωμένες σε ένα κλουβί χωρίς ποτέ να έχουν πρόσβαση έξω. Υπολογίζουν 9 κότες ανά τετραγωνικά.
3: Σε κλουβιά: Οι κότες εκτρέφονται σε κλουβιά. Υπολογίζουμε 18 κότες ανά τετραγωνικό. Η αναπαραγωγή είναι καθημερινή. Κάθε κότα έχει χώρο ισοδύναμο με την επιφάνεια ενός φύλλου χαρτιού Α4 και ύψος παρόμοιο με εκείνο μιας καρτ ποσταλ…
Τα Ελληνικά βιολογικά αυγά χαρακτηρίζονται συνεπώς με έναν κωδικό που ξεκινά πάντα με 0 EL. Θα πρέπει επομένως να αναγράφετε σε κάθε πακέτο (ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ – BIO). Πιστοποιεί ότι οι κότες που γεννάνε τα αυγά, ταϊστήκαν με 90% βιολογικά τρόφιμα, το 65% των οποίων είναι δημητριακά και χωρίς γενετικά τροποποιημένο οργανισμό (ΓΤΟ).
Η τροφή τους παράγονται κυρίως στο αγρόκτημα ή προέρχονται από βιολογικές τροφές της ίδιας περιοχής. Το τεχνητό φως επιτρέπεται έως και 16 ώρες και σβήνει για οκτώ ώρες.
Να ξέρετε επίσης πως ένα βιολογικό αυγό περιέχει επίσης λιπαρά οξέα υψηλότερης ποιότητας και είναι πλουσιότερο σε ωμέγα 3.

1 Comment

  1. Πολύ χρήσιμο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *