προορισμός…γεύση!

Είτε πρόκειται για αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβιο τυρί, οι Γάλλοι συνεχίζουν να είναι λάτρης των τυριών και εξακολουθεί να κατέχουν μια μεγάλη θέση στα τραπέζια και στη καρδιά τους!
Αν σας μιλήσω για τις διατροφικές συνήθειες των Γάλλους πρέπει να ξεκινήσω από τα τυριά τους! Είναι σαν να θέλουμε να μιλήσουμε για τους Έλληνες και να μην ξεκινήσουμε από την παραδοσιακή μας φέτα για παράδειγμα!
Στη Γαλλία λοιπόν, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία τυριών για όλα τα γούστα! Και δηλώνουν πολύ ερωτευμένοι με το τυρί. Σε ένα ρεπορτάζ στη γαλλική τηλεόραση που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω
έλεγαν πως οι Γάλλοι καταναλώνουν 25 κιλά τυρί το χρόνο ανά άτομο ή πιο συγκεκριμένα: «18 κιλά τυριού που το τρώνε ωμό, έτσι με ένα κομμάτι ψωμί, ή ψημένα σε ρακλέτ, φοντύ, ή ακόμα και γκρατινέ στο φούρνο φούρνο, συν επτά κιλά φρέσκου τυριού, σε συνδυασμό με κάποιο επιδόρπιο». Η δημοσιογράφος δηλώνει επίσης ότι η Γαλλία είναι ο πρώτος παραγωγός τυριών. «Η γαλλική γαλακτοβιομηχανία μετράει περίπου 1.200 ποικιλίες τυριών. Πρόκειται για δύο εκατομμύρια τόνους που παράγονται κάθε χρόνο.»
Τον Οκτώβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε μια έρευνα σε Γάλλους γαλακτοκόμους. Η έρευνα αυτή έδειξε πως τα κριτήρια επιλογής κατά την αγορά ενός τυριού είναι πολλαπλά. «Το 74% επιλέγουν τα προϊόντα σύμφωνα με την ένταση της γεύσης του, 73% σύμφωνα με την παρασκευή (ακατέργαστο ή παστεριωμένο γάλα), 69% βάση με τον τύπο του γάλατος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο) και τέλος, το 54% βάση της τιμή του».
Τόσα χρόνια πλέον στη Γαλλία έχω και εγώ τα αγαπημένα μου τυριά! Να σας πω πρώτα όμως, των Γάλλων. Το πρώτο στην κατάταξη των «αγαπημένων» έρχεται το Emmental, με 146.000 τόνους ετησίως. Ακολουθεί το περίφημο Camembert, με 52.500 τόνους, και το Coulommiers, με 39.500 τόνους. Μη περιμένετε να σας ξαφνιάσω… Αυτά είναι και τα δικά μου αγαπημένα.
Τα ράφια των τυριών στο σουπερ μάρκετ έχουν αλλάξει πολύ τελευταία και κάθε φόρα που πηγαίνω, βλέπω όλο και περισσότερα ξένα τυριά που καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τους γαλλικούς ουρανίσκους! Η έρευνα αποκαλύπτει τα ” το τοπ 5″ των εισαγόμενων τυριών είναι, η παρμεζάνα, τo γκριγιέρ, η Γκοργκονζόλα, η Μοτσαρέλα και το Blue Stilton. Αλλά δεν ξεχνάμε και τα αγαπημένα μας τυριά όπως το τσένταρ, η γκούντα, η φέτα, το πεκορίνο…». Ξέρω σας άνοιξε η όρεξη… και σε μένα!

1 Comment

  1. Really good!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *