προορισμός…γεύση!

Όσο οι KOUZINA δραστηριότητες εξελίσσονται, όσο οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ χρόνο με το χρόνο «απλώνονται», όσο ολοένα και περισσότεροι καθημερινοί άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η γκάμα των προϊόντων της Ανατολικής Χαλκιδικής με τα οποία έρχομαι σε επαφή. Και πιστέψτε με – κάθε φορά μένω έκπληκτη, αφού εκεί που θεωρώ ότι τα έχω γευθεί όλα, εκεί έρχεται μια νέα γευστική ανακάλυψη να ανατρέψει τη θεωρία μου, αναφορικά με την παραγωγή αυτού του υπέροχου πράσινο-γαλάζιου μεσογειακού προορισμού: της Ανατολικής Χαλκιδικής.
1 copy Θέλετε να μάθετε τι ανακάλυψα φέτος; Πραγματικά θα εκπλαγείτε, όπως εξεπλάγην κι εγώ όταν δοκίμασα κάτι πολύ μοναδικό αλλά απίστευτα γευστικό: το «παστό ορκύνι» της Ιερισσού.
3 copy Και τώρα (με το δίκιο σας θα με ρωτήσετε: τι είναι το ορκύνι;
Το ορκύνι, φίλοι μου, είναι ένα ψάρι, που μοιάζει με τόνο, αφού ανήκει στην ίδια οικογένεια. Ψαρεύεται κάθε Μάιο στον Ακάνθιο Κόλπο (πολύ κοντά στο Άγιον Όρος) από ψαράδες της Ιερισσού, οι οποίοι στη συνέχεια το παστώνουν με εξαιρετική μαεστρία, δημιουργώντας τον πιο απίθανο ουζομεζέ που έχετε ποτέ γευθεί! Πολλοί το βράζουν και στη συνέχεια το μαρινάρουν σε λαδολέμονο, φτιάχνοντας νόστιμη ψαροσαλάτα – είναι πραγματικά μαγικό!
IMG_7770 copy Η γεύση του είναι έντονη και δυνατή, γεμάτη αρώματα της αγιορείτικης θάλασσας, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερη και μοναδική. Το απόλαυσα, παρέα με τον κυρ-Νικολάκη (που το ψάρεψε) στην Ακτή Βουλίτσα των Νέων Ρόδων, αφού πρώτα πήγα στην Ιερισσό όπου ντόπιοι ψαράδες και καλονοικοκυρές μου έδειξαν πώς το παστώνουν και το διατηρούν «στο τενεκέ» για έναν ολόκληρο χρόνο.
IMG_7784 copy «Λατρεύουμε το παστό ορκύνι» μου είπαν. «Είναι μέρος της τοπικής μας παραγωγής, της γαστρονομικής μας ιστορίας αλλά και της κληρονομιάς μας. Ορκύνι σημαίνει Ιερισσός». Πράγματι. Είναι από τις φορές που το προϊόν αναδεικνύει τον τόπο.
Γι’ αυτό, αν βρεθείτε σε εκείνα τα μέρη, ζητείστε το με πείσμα ή ακόμη καλύτερα απολαύστε το, πίνοντας δροσερό αγιορείτικο τσίπουρο στο beach bar «Ακτή Βουλίτσα» – στις πράσινες παραλίες της Κομίτσας, εκεί που το βουνό συναντά τη θάλασσα και η θάλασσα τις ακτές του Αγίου Όρους.
Θα εκπλαγείτε κι εσείς και θα με θυμηθείτε!
IMG_8017s

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *