προορισμός…γεύση!

Σύμβολο δύναμης, καλοτυχίας, αφθονίας και γονιμότητας, η ροδιά προέρχεται από την Κεντρική Ασία και θεωρείται το παλαιότερο καρποφόρο δέντρο που καλλιεργείται, από τα αρχαία χρόνια, στην ζώνη της λεκάνης της Μεσογείου μέχρι την Ινδία.
Γνωστό και ως το «φρούτο των Θεών», το μοναδικό σχήμα του καρπού, είναι αυτό που εντυπωσιάζει: σχεδόν τέλεια σφαιρικό σχηματίζοντας στην κορυφή μια κορώνα, αποτέλεσε και αποτελεί αγαπημένο θέμα ζωγράφων και καλλιτεχνών στην ιστορία της τέχνης.
Μια επίσκεψη μου, στην μακρινή Δράμα, έμελλε να μετατραπεί σε ξεχωριστή εμπειρία, αφού βρέθηκα σε ένα συνεταιρισμό που νομίζω, είναι πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα. Ο ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου Δράμας δημιουργήθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 με μοναδικό αντικείμενο, την αξιοποίηση του ροδιού. Ο δυναμικός σύλλογος, μετράει 670 μέλη παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και κύριο αντικείμενο την καθετοποιημένη καλλιέργεια και διαχείριση των φυτειών ροδιάς, την εμπορία και τυποποίηση νωπών φρούτων, την παραγωγή και εμπορία φρέσκου χυμού και προϊόντων ροδιού.
Ο ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου Δράμας διαθέτει μια σύγχρονη ιδιόκτητη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης, δυναμικότητας 25.000 τόνων προϊόντων, η δε παραγωγή χυμού γίνεται με τεχνολογία clear juice μόνο από τα σπόρια του ροδιού, αφαιρώντας με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα την εξωτερική και εσωτερική φλούδα. Με την μέθοδο deseeding λαμβάνονται άθικτα τα «διαμάντια» του καρπού τα οποία συσκευάζονται φρέσκα σε συσκευασίες 0,2 έως 5 λίτρων.
Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στις εγκαταστάσεις λειτουργεί πρωτοποριακή μονάδα επεξεργασίας και αξιοποίησης των στερεών υπολειμμάτων του καρπού για την παραγωγή καύσιμης ύλης briquettes εφαρμόζοντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος.
Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερη απόλαυση από ένα φρέσκο ρόδι ή τον χυμό του πόσο μάλλον όταν δεν χρειάζεται να ασχοληθείς καθόλου με την προετοιμασία του αφού μπορείς να βρεις φρέσκους χυμούς αλλά και καθαρισμένους καρπούς στον ΑΣΟΠ Δράμας.

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *