προορισμός…γεύση!

Ένα πιάτο σκέτο γλύκισμα! Μυρωδάτα, τρυφερά και τραγανά μαζί, τα γλασαρισμένα καρότα είναι πεντανόστιμα και δεν θα βρείτε καλύτερο συνοδευτικό για ανοιξιάτικα πιάτα με κρέας! Αναζητήστε τα τρυφερά καρότα νέας εσοδείας (είναι η εποχή της τους τώρα) και ετοιμάστε συνοδευτικά-έκπληξη!

Τα μυστικά μου για τέλεια καρότα γλασέ
1.
Αποφεύγω τις βαθιές κατσαρόλες. Τα υλικά για γλασάρισμα (δηλαδή καραμέλωμα) θέλουν χώρο για να απλωθούν σε σχεδόν μονή στρώση, και όχι στρίμωγμα. Χρησιμοποιώ μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (ταβάς).
2.
Αν θέλω να ετοιμάσω καρότα για περισσότερες από 6 μερίδες (ως συνοδευτικό πάντα), χρησιμοποιώ 2 κατσαρόλες και μοιράζω τα υλικά, αντί να τα βάλω όλα σε μία γιατί δεν θα καραμελώσουν, θα βράσουν!
3.
Ένα από τα συστατικά του γλασαρίσματος είναι το νερό, που όμως, κατά περίπτωση, αντικαθιστώ με ζωμό κότας ή λαχανικών ή φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού.
4.
Όταν το υγρό πάρει μια βράση σκεπάζω αμέσως την κατσαρόλα με το καπάκι της, αφήνοντας όμως μια μικρή χαραμάδα για να φεύγει ο ατμός, ώστε να μαγειρευτούν τελείως, μέχρι να στεγνώσουν.
5.
Τα καρότα δεν πρέπει ούτε να μαλακώσουν πολύ ούτε να είναι τραγανά. Ο χρόνος μαγειρέματος διαφέρει ανάλογα με τα καρότα, το μέγεθός τους, το πώς τα έχω κόψει κ.ά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι έτοιμα όταν τα διαπεράσει η μύτη ενός μαχαιριού χωρίς δυσκολία, αλλά όχι πανεύκολα!
6.
Όταν τα καρότα μαγειρευτούν ξεσκεπάζω την κατσαρόλα και συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι να σωθούν τα υγρά.
7. ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ ΠΟΤΕ ΤΑ ΚΑΡΟΤΑ, ΑΠΛΩΣ ΑΝΑΚΙΝΩ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ.
Με το ανακάτεμα μπορεί να τα κομματιάσω. Με το κούνημα της κατσαρόλας διατηρούνται ατόφια, ενώ καλύπτονται ομοιόμορφα με το υγρό-σιρόπι του καραμελώματος.

Κλασικά καρότα γλασέ
Καθαρίζετε καλά 750 γρ. τρυφερά καρότα, τα κόβετε κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια σε μεγαλούτσικες λοξές φέτες, όσο γίνεται με ίδιο μέγεθος όλες. Τις ρίχνετε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό ή όσο πρέπει για να καλυφθούν τελείως (αλλά όχι μπλουμ!), 1 κουταλιά ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή, 2 κουταλιές αγελαδινό βούτυρο και λίγο αλάτι. Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα, αφήνοντας ένα ελάχιστο άνοιγμα να βγαίνει ο ατμός, και τα βράζετε για 12 – 14 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην κομματιάζονται. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα, μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ, απλώς ανακινείτε τακτικά την κατσαρόλα. Νοστιμίζετε με λίγο αλατοπίπερο και προσθέτετε 2 κουταλιές πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύετε πολύ απαλά και σερβίρετε αμέσως.

Καρότα γλασέ με Σαμιώτικο κρασί
Καθαρίζετε 750 γρ. τρυφερά καρότα και τα κόβετε σε μέτριες λοξές φέτες. Σε μια ρηχή και φαριά κατσαρόλα λιώνετε 2 κουταλιές βούτυρο και προσθέτετε τα καρότα, 1 κουταλάκι ζάχαρη και 1 κουταλάκι αλάτι. Ανακατεύετε απαλά και μαγειρεύετε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνετε 1/2 φλιτζάνι Μοσχάτο Σάμου, μαγειρεύετε για 3 λεπτά και ρίχνετε 1/2 φλιτζάνι νερό. Μόλις πάρει βράση σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για περίπου 8 λεπτά, ανακινώντας τακτικά το σκεύος. Ξεσκεπάζετε και μαγειρεύετε για λίγο ακόμη για να σωθούν τα υγρά, αν έχουν μείνει και να μείνουν τα καρότα με ένα λιγοστό σιρόπι. Ρίχνετε λίγο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.

Καρότα γλασέ με θυμάρι και φρέσκο κρεμμυδάκι
Καθαρίζετε 750 γρ. τρυφερά καρότα, τα κόβετε κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια σε μέτριες λοξές φέτες, όσο γίνεται ίδιου μεγέθους. Τα ρίχνετε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, προσθέτετε μόνο το λευκό μέρος από 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μέτριες λοξές φέτες και προσθέτετε όσο ζωμό κότας χρειαστεί, ώστε να μισοσκεπάσετε τα υλικά. Ρίχνετε επίσης 2 κουταλιές βούτυρο, 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη και λίγο αλάτι και σκεπάζετε την κατσαρόλα, αφήνοντας μόνο μια μικρή χαραμάδα. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 10 – 12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως τα καρότα. Ξεσκεπάζετε το σκεύος, ρίχνετε 2 κουταλάκια φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι, ανακινείτε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα, μέχρι να σωθούν τα υγρά και να καραμελώσουν τα υλικά. Αν χρειαστεί, διορθώνετε το αλατοπίπερο, ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε αμέσως.

Καρότα γλασέ με τζίντζερ
Καθαρίζετε 750 γρ. τρυφερά καρότα, τα κόβετε κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια σε μέτριες λοξές φέτες, όσο γίνεται με ίδιο μέγεθος. Τα ρίχνετε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, προσθέτετε νερό που να τα μισοσκεπάσει, 2 κουταλιές βούτυρο, 1 κουταλάκι ζάχαρη και λίγο αλάτι και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση. Σκεπάζετε το σκεύος, αφήνοντας μια μικρή χαραμάδα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 10 – 12 λεπτά, μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, ρίχνετε 2 κουταλάκια τριμμένο φρέσκο τζίντζερ, ανακατεύετε πολύ προσεκτικά και συνεχίζετε το μαγείρεμα με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά και τα υλικά να καραμελώσουν. Αν θέλετε, πριν αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε 2 κουταλιές πολύ ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο, ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε αμέσως.

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *