προορισμός…γεύση!

Η διατροφή κατά την παιδική ηλικία κατέχει σημαντική θέση στην ανάπτυξη και στη εξέλιξη της υγείας του παιδιού. Όταν τρέφεται σωστά ένα παιδί φαίνεται να συγκεντρώνεται περισσότερο στα μαθήματα του αλλά και να έχει περισσότερη ενέργεια. Το πιθανότερο είναι ότι οι διατροφικές συνήθειες καθορίζουν την διατροφή του παιδιού και στην ενήλικη ζωή του. Γι’αυτό καλό θα ήταν οι γονείς να ενημερωθούν ώστε να βελτιώσουν την διατροφή των μικρών τους και να τους εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής κτίζοντας ένα υγιές σώμα μα πάνω απ’ολα υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές συμβουλές προς τους γονείς που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν την διατροφή των παιδιών τους.

  • Πρώτο και κύριο λόγο έχουν οι γονείς, το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να δίνετε το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση.  
  • Να θέσετε ορισμένους κανόνες σχετικά με τα γεύματα και να μην παρεκκλίνετε από αυτούς.
  • Μην αποκλείσετε τελείως από την διατροφή των παιδιών τις τροφές που θέλουν να τρώνε, απλά μπορείτε να τις περιορίσετε.
  • Να είστε υπομονετικοί, τα παιδιά θέλουν τον χρόνο τους για να δοκιμάσουν νέες γεύσεις.
  • Τα παιδιά έχουν ανάγκη να βλέπουν ενωμένη την οικογένεια, ακόμα και την ώρα του φαγητού. Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί και μάλιστα το ίδιο φαγητό.
  • Παροτρύνεται τα παιδιά να σας βοηθήσουν στα ψώνια και στο μαγείρεμα καθώς και στον σχεδιασμό των γευμάτων.
  • Αποφεύγετε την απαγόρευση κάποιας τροφής διότι το μόνο που θα καταφέρετε είναι να την κάνετε πιο δελεαστική στα μικρά σας. Επίσης μην επιβραβεύετε τα παιδιά με καμία τροφή.
  • Προσπαθήστε να φτιάχνετε πιάτα με ποικιλία και χρώματα για να φαίνονται πιο δελεαστικά στα μάτια των παιδιών.
  • Καλό είναι να καταναλώνουν τα μικρά σας τις λιχουδιές που τους αρέσουν αλλά σε ορισμένες περιστάσεις.

Οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν ώστε να βελτιώσετε την διατροφή των μικρών σας αλλά μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με την ηλικία του, το βάρος του και το ύψος του. Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει πιο σοβαρό πρόβλημα με την διατροφή του καλό θα ήταν να ζητήσετε την βοήθεια κάποιου ειδικού.

Γιούλη Ε. Φραγκιαδουλάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Διαιτολογικής Μονάδας
ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης
Ιατρικό Κέντρο Αρκαλοχωρίου
Επικοινωνία
: 28910 22313 κιν 6945 887248

1 Comment

  1. Terrific

Αρέσει σε %d bloggers: