Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Ο μοναχός Νικήτας Αγιορείτης ένας νησιώτης στην καταγωγή έμαθε τα πάντα για τα ψάρια και θαλασσινά κοντά στον πατέρα του. Ως μοναχός, έχει ένα από τα κοπιαστικά διακονήματα στο Άγιον Όρος… αυτό του μάγειρα.
Μαζί με τους λιγοστούς μοναχούς στο Κελί της Πορταΐτισσας, ο μοναχός Νικήτας καλλιεργεί ό,τι χρειάζεται για το καθημερινό φαγητό. Μαζί ψαρεύουν κι εκείνος μαγειρεύει. Ανάλογα με την ημέρα και την περίοδο, αν είναι νηστεία ή όχι, φτιάχνει αντίστοιχα φαγητά.
Η μαγειρική για τον μοναχό Νικήτα Αγιορείτη είναι μυσταγωγία. Θέλει πολύ μεράκι, αγάπη και αγνά υλικά. Για αυτό αξιοποιεί τα δώρα της φύσης και μαζεύει βότανα και χόρτα από τα ευλογημένα εδάφη του Άθωνα. Τα προσθέτει στα φαγητά και αποκτούν άλλη νοστιμιά.
Μαζί με τις ευλογίες του, μας στέλνω και τον δικό του τρόπο για να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά, αλλά και μια «Νηστίσιμη Σοκολατίνα» που ξέρει πόσο αγαπάμε.

Πώς βάφουμε τα αυγά του Πάσχα
Μαζεύουμε το ριζάρι* την Μεγάλη Τρίτη, κρατάμε την ρίζα που έχει καροτέ χρώμα και το πλένουμε πολύ καλά για να φύγουν τα χώματα. Για 30 αυγά θέλουμε μια καλή χούφτα ριζάρι το οποίο το αλέθουμε στο μπλέντερ ή σε γουδί ώστε να βγάλει όλο το χρώμα του.

Το αφήνουμε σε κατσαρόλα με νερό όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα το βράζουμε για 20 λεπτά. Σουρώνουμε το ζουμί και το κρατάμε.

Βάζουμε προσεκτικά τα αυγά, μαζί με 3 κουταλιές ξύδι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15-20 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Με λίγο χαρτί κουζίνας τα λαδώνουμε με σπορέλαιο.
* Το ριζάρι το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα και υπάρχει και στα μαγαζιά με βότανα και μπαχαρικά.
Καλή Ανάσταση

 

Νηστίσιμη Σοκολατίνα
Υλικά
• 900 γρ. γάλα αμυγδάλου
• 200 γρ. νερό
• 250 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κορν φλάουρ
360 γρ. τριμμένη φρυγανιά
Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
50 γρ. κακάο
100 γρ. ζάχαρη
200 γρ. κουβερτούρα
1 βανίλια
Για το γλασο
200 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. γάλα αμυγδάλου
Ασπρισμένα και τριμμένα αμύγδαλα
Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ το γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την τριμμένη φρυγανιά και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη για 50 λεπτά.


Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα που αφήσαμε για ξεκούραση και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι 40 ή 50 εκατοστών και το στρώνουμε καλά.


Ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε την κουβερτούρα και το γάλα αμυγδάλου στην φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Το απλώνουμε στο ταψάκι και πασπαλίζουμε με τριμμένα αμύγδαλα. Βάζουμε την σοκολατίνα στο ψυγείο.
Αν θέλουμε, αντί για νηστίσιμο, μπορούμε να το κάνουμε κανονικό, αντικαθιστώντας το γάλα αμυγδάλου με κανονικό γάλα.


Related Posts

CUPCAKES ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ

CUPCAKES ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ

Η κολοκύθα και οι σταφίδες θα κρατήσουν ιδαρά τα cupcakes. Όσοι τα δοκιμάσουν, θα νομίζουν ότι τα έχετε σιροπιάσει.

ΚΕΪΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΚΕΪΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

«Σταγόνες» σοκολάτας βρίσκω συσκευασμένες στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Φτιάχνω και μόνη μου ως εξής: βάζω 125 γρ. (1 πλάκα) κουβερτούρα ή μαύρη σοκολάτα μπίτερ (πάνω από 68% κακάο) στο ψυγείο για να σφίξει λίγο…