προορισμός…γεύση!

Πόσα πολλά χρόνια άλλωστε το φωνάζω και το προβάλω με κάθε τρόπο. Τα Μύδια Ολυμπιάδας είναι τα νοστιμότερα που έχετε ποτέ δοκιμάσει! Μεγάλα, υγιή, πολύχρωμα, πλούσια σε γεύση, τρέφονται μόνο με το πεντακάθαρο θαλασσινό νερό του Στρυμωνικού Κόλπου που ποτίζεται από το γλυκό βρόχινο νερό του Αριστοτελικού Όρους.
Είναι ο συνδυασμός μιας γεύσης που κλείνει μέσα της ιώδιο και χώμα – το κύριο χαρακτηριστικό της αριστοτελικής γης. Όλη όμως η βιωματική εμπειρία της υπόθεσης βρίσκεται στις μυδοκαλλιέργιες της Ολυμπιάδας – του Γιώργου και του Βασίλη – στις οποίες ο όγκος δουλειάς φαίνεται να αποτελεί δευτερεύον ζήτημα για την αίσθηση του επισκέπτη που χάνεται στο τοπίο: πράσινη πλαγιά που τελειώνει στη θάλασσα, τουρκουάζ λαμπυρίζον θαλασσινό νερό, αμμουδερά κολπάκια, γαλήνη πρωτόγονη (και πρωτόγνωρη) και μια μπλάβα να πηγαινοφέρνει τη σοδειά! Τα μύδια πλένονται και καθαρίζονται επί τόπου – έτσι καθαρά ξαναμπαίνουν στη θάλασσα – για να πωληθούν ολόφρεσκα, λαχταριστά και γυαλιστερά.
«Ανήκω στην τρίτη γενιά μυδοκαλλιεργητών» μου λέει ο Γιώργος Σιαρλής, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση του παππού – οραματιστή Γιώργου Πυργιώτη στην Ολυμπιάδα. «Με κράτησε εδώ ο τόπος και η υγιής δραστηριότητα, που σου δίνει τη δυνατότητα να σεβαστείς τη φύση, αξιοποιώντας τα προϊόντα της».
Φέτος, κατά τη διάρκεια του KOUZINA, στην κεντρική προβλήτα της Ολυμπιάδας, παρουσίασα μαζί με την «ντόπια» Δήμητρα Μοσχίδου ένα μοναδικό μάθημα μαγειρικής, όπου τα «μύδια Ολυμπιάδας» αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα του workshop. Το ίδιο επανέλαβα στοAthos Luxury Seaside Villas στην Ακτή Κομίτσα για λογαριασμό της λιβανέζικης τηλεόρασης. Και αυτό συμβαίνει φίλοι μου κάθε χρόνο.
Με τον τρόπο αυτό το KOUZINA κατάφερε να δημιουργήσει ταυτότητα στο προϊόν και αυτό με τη σειρά του να προωθήσει ολόκληρη την Ολυμπιάδα ως γαστρονομικό προορισμό διακοπών. Είναι η απόδειξη (στην πράξη και όχι στα λόγια) ότι – ναι – η γαστρονομία αποτελεί τo όχημα για την υγιή τουριστική ανάπτυξη. Κι εγώ νιώθω πραγματικά περήφανη που αποτελώ μέρος αυτής της επιτυχίας των κατοίκων της Ανατολικής Χαλκιδικής!

1 Comment

  1. Excellent!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *