προορισμός…γεύση!

Στο Βόρειο Αιγαίο, στο Θρακικό πέλαγος ανάμεσα στο Άγιο Όρος, τη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο βρίσκεται ένα πανέμορφο ηφαιστειογενές νησί που είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, το όνομα αυτού: Λήμνος.
Όταν έλαβα μια πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να κάνω μια διάλεξη με θέμα «Ελληνική κουζίνα, εξαγώγιμο προϊόν» στο τμήμα «Επιστήμης τροφίμων και διατροφής» στη Λήμνο, αισθάνθηκα αμέσως πως είχε έρθει η ώρα να επισκεφτώ αυτό το τόσο γνωστό-άγνωστο νησί, στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι κάποιοι τόποι φίλοι μου που σε «καλούν» κοντά τους κάποια στιγμή και σε αιχμαλωτίζουν για πάντα…
Έτσι βρεθήκαμε στη Λήμνο για μια εβδομάδα με τους συνεργάτες μου και απολαύσαμε τη φιλοξενία της οικογένειας Χρυσάφη αλλά και τους καινούργιους «μαγειρικούς» φίλους που κάναμε. Μαγειρέψαμε με τα μοναδικά προϊόντα της Λήμνου, φτιάξαμε κόκκορα κοκκινιστό με φλωμάρια, κατμέρια με καλαθάκι Λήμνου και μέλι, μποχτσαδέλια… μαγειρέψαμε εν πλω… φουρνίσαμε στο παραδοσιακό φούρνο της οικογένειας Χρυσάφη το εξαιρετικό ψωμί από σιτάρι μαυραγάνι, περιηγηθήκαμε στους αρχαιολογικούς χώρους και αισθανθήκαμε την ιστορία του νησιού που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Χίλια ευχαριστώ σε όλους σας από καρδιάς που μου ανοίξατε τα σπίτια σας και πάνω από όλα που μου «ανοίξατε» τις καρδιές σας.
Καλή αντάμωση και γρήγορα καλοί μου φίλοι!
Αποβραδίς έγινε η συμφωνία, όλη η παρέα συμφώνησε: συνάντηση το πρωί, στο λιμάνι της Μύρινας μπροστά στο ιστιοπλοϊκό της παρέας, θα μαγειρέψουμε εν πλω… μοιραστήκανε οι δουλειές, οι προμήθειες και παραγγείλαμε καλό καιρό!!! Τόσο απλά, τόσο όμορφα.
Ποιος αντιστέκεται σε τρελοπαρέα; Ποιος αντιστέκεται σε κεφάτη παρέα; Ποιος αντιστέκεται στους Λημνιούς;
Εγώ πάντως όχι.

Έτσι την άλλη μέρα το πρωί είμασταν όλοι εκεί. Ο Θανάσης (μάγειρας και καπετάνιος), ο Αριστείδης, ο Άρης, ο Βασίλης, ο Ηλίας, ο Μιχάλης, ο Χρήστος, η Γωγώ και εγώ.
032-web 035-web 042-web 046-web 047-web

Mε τον Μιχάλη Χρυσάφη…
055-web

…μάλλον πρέπει να αφήσω το τιμόνι στη Γωγώ, ας πάω να μαγειρέψω με το Θανάση…
058-web

Ανοιχτήκαμε δυο μίλια και βγήκαμε στο Ρωμαϊκό γιαλό όπου και μαγειρέψαμε με το Θανάση Τζανέρο τα πιο τέλεια γεμιστά καλαμάρια που έχω γευτεί ποτέ μου!!!
O Χρήστος πάντως τα καταφέρνει με το τιμόνι…

063-web

Aφήστε λίγο και εμένα βρε παιδιά, πως θα μάθω;
060-web

…ας πούμε πως μια χαρά τα πάω…
065-web

Eντάξει… στα δύσκολα ας αναλάβουν οι ειδικοί!
066-web

Μαγεία, όμορφα…
068-web

Eτοιμασίες στην μίνι αλλά σούπερ οργανωμένη κουζίνα του ιστιοπλοϊκού.
076-web

Ο Θανάσης έτοιμος για μαγειρική δράση, βάλε τα δυνατά σου Θανάση, όλοι περιμένουν να φάνε…
079-web 080-web 098-web

Aργούνε τα καλαμαράκια Θανάση, πεινάσαμε…
087-web

Aς πιούμε κανένα κρασάκι περιμένοντας από τα περίφημα της Λήμνου.
081-web 083-web_0

…έλα Θανάση να σερβίρουμε…
100-web 102-web 103-web

Επιτέλους: καλαμαράκια γεμιστά με καλαθάκι Λήμνου ΧΡΥΣΑΦΗΣ και χορταράκια.
110-web

Άντε ένα τελευταίο κρασάκι…
111-web 113-web

Μήπως να με ξεχάσετε εδώ…
116-web 117-web 118-web

Στην κουζίνα της Φωτεινής, χαμογελάστε κορίτσια μου! Χρυσοχέρες μου!
141-web

H Φωτεινή ετοιμάζεται να μας μαγειρέψει κόκκορα με φλωμάρια Λήμνου.
144-web

Tα περίφημα φλωμάρια της Λήμνου.
148-web

Nα βοηθήσω και εγώ;
154-web 158-web

Η σειρά της Μαρίας να μας μαγειρέψει και να μας δείξει την τέχνη της στο άνοιγμα του φύλλου.
171-web 174-web 180-web 182-web

Απολαυστική η Μαρία και η πίτα της ήταν απλά τέλεια!
185-web 186-web 188-web

Στον παραδοσιακό φούρνο ΧΡΥΣΑΦΗ με το Μιχάλη και το Μάκη Χρυσάφη δοκιμάζοντας το περίφημο ψωμί από στάρι μαυραγάνι.
195-web

Ο Μάκης μας αποκαλύπτει τα μυστικά του ζυμωτού ψωμιού.
201-web 203-web 220-web 221-web

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *