Απολαύστε μια γευστική περιήγηση στην προ του Αθω περιοχή. Μια περιοχή πλούσια σε γεύσεις και ιστορία. Γεύσεις προσφυγικές, αρχαιοελληνικές, παραδοσιακές, μοναστηριακές, μεσογειακές, γεύσεις της θάλασσας και της γης. Στα σύνορα του Αγίου Όρους με τη μοναδική στον κόσμο γαστρονομική ιδιαιτερότητα η οποία βασίζεται στη χορτοφαγία και στην ψαροφαγία των 2.500 μοναχών που κατοικούν σε αυτό, η περιοχή εμπνέεται από το μυστικισμό, τον τρόπο ζωής και τις συνηθειές τους και δημιουργεί πιάτα με διακριτή ταυτότητα. Ελπίζω να απολαύσετε το ταξίδι όπως εμείς απολαύσαμε το τόπο και τους ανθρώπους του.
Ολυμπιάδα
Ένα χωριό χτισμένο πάνω σε ένα φυσικό λιμάνι του Στρυμονικού κόλπου στα Βορειοανατολικά του νομού Χαλκιδικής και κοντά στα αρχαία Στάγειρα τη γενέτειρα του μεγαλύτερου φιλοσόφου της Ελληνικής ιστορίας του Αριστοτέλη.
Μαγειρεύοντας μελωμένο χταπόδι με τη Λουλουδιά Αλεξιάδου μπροστά στο εστιατόριο της Ακρογιάλι (237651255 Ολυμπιάδα)
Το Ακρογιάλι είναι ένα εστιατόριο χτισμένο μπροστά στο κύμα και η κουζίνα του βασίζεται στην ποιότητα της πρώτης ύλης και στο πάντρεμα της θαλασσινής παράδοσης με τις μικρασιατικές γεύσεις. Φρεσκοψαρεμένα θαλασσινά, βιολογικά ζαρζαβατικά από τους κήπους των χωρικών, παρθένο ελαιόλαδο απο τους ελαιώνες των Πυργαδικίων, βιολογικά βότανα από το Αριστοτελικό βουνό αλλά πάνω από όλα το μεράκι και τη φροντίδα της οικοδέσποινας Λουλουδιάς.
Η Λουλουδιά μας μαγείρεψε τοπικό χταπόδι του γιαλού με βιολογικά λαχανικά, ντόπιο κρασί, ξερά σύκα και μέλι Αρναίας.
Αν βρεθείτε στην περιοχή μην παραλείψετε να γευτείτε τα ξακουστά μύδια Ολυμπιάδας, μεγάλα, υγιή, πεντανόστιμα. Η περιοχή φημίζεται για τα μυδοτροφεία της και τις σπεσιαλιτέ που έχουν ως βάση τα μύδια: μυδοκεφτέδες, μυδοπίλαφο, σαγανάκι, αχνιστά, τηγανητά… ουζομεζέδες άξιοι.
Το ρετσέλι της Λουλουδιάς
Στον ωραιότατο ξενώνα της το ΛΙΟΤΟΠΙ ([email protected]) μας φιλοξένησε η Λουλουδιά και στο κήπο της μας έφτιαξε ρετσέλι με τοπικά υλικά.
Απολαύστε το!!!
Το Νεοχώρι και τα λουβίδια του
Το Νεοχώρι βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από την Αρναία και είναι κυκλωμένο από το πράσινο της καστανιάς, της οξιάς και της βελανιδιάς. Η κυρία Σουλτάνα μας μαγείρεψε στην αυλή της λουβίδια. Τα λουβίδια είναι φασόλια που έχουν περασθεί σε σύρμα και έχουν «ξεραθεί» στον ήλιο. Το έδαφος ευνοεί την καλλιέργεια αυτής της ειδικής ποικιλίας φασολιών που είναι τρυφερά, γλυκά και «βραστερά». Οι φασουλόβεργες στα χωράφια της «Πιάβιτσας» αποτελούν το σήμα κατατεθέν της περιοχής.
Έτσι μας καλωσόρισαν οι Νεοχωρήτες. Γελαστοί, φιλόξενοι και «πλακατζήδες» πάντα έτσι. Σας ευχαριστούμε.
Τα λουβίδια περιμένουν και η κυρία Σουλτάνα ετοιμάζεται για τη πρώτη της τηλεοπτική μαγειρική…
Αναμονή μέχρι να πάρουν βράση τα λουβίδια…
Ήρθε η ώρα της πασπαλόπιτας από μια φίλη Νεοχωρήτισα όλο γλύκα και τσαχπινιά. Μια παραδοσιακή πεντανόστιμη πίτα χωρίς φύλλο με κολοκύθι.
H πίτα έτοιμη και οι θεατές έχουν λάβει θέσεις για τη «γευσιγνωσία».
Στην Αρναία, στον Μπακατσιάνο για αγριογούρουνο στιφάδο
Η Αρναία είναι μια κωμόπολη καταπράσινη και χτισμένη στους πρόποδες του όρους Χολομώντα.
Το εστιατόριο Μπακατσιάνος (2372022750 Αρναία) βρίσκεται στο κατάφυτο άλσος της Αγίας Παρασκευής στην Αρναία. Ο Δημήτρης Πολύζος εδώ δημιουργεί πιάτα με γεύσεις που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα και τονίζουν κάθε γευστική πτυχή της περιοχής. Φημισμένο το στιφάδο του και οι τυρολιχουδιές φτιαγμένες από τοπικά τυριά.
Exceptional!