destination taste!

H CHEFFE

Οι γαστρονοµικές ανησυχίες της Ντίνας Νικολάου, ξεκίνησαν σε πολύ µικρή ηλικία. Παρόλο που ξεκίνησε την σταδιοδροµία της σπουδάζοντας οικονοµικά και marketing, στο Παρίσι, σύντοµα το πάθος της για την τέχνη της µαγειρικής και την γαστρονοµία την έκαναν να αλλάξει ρότα στην ζωή της.

Ξεκίνησε τις σπουδές της στην επαγγελµατική µαγειρική τέχνη στις Γαστρονοµικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre».

Στο Παρίσι µε την αδελφή της, Μαρία, δηµιούργησαν το Evi Evane (www.evievane.com) υπερασπιζόµενες µε µεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Επίσης, στα δύο delicatessen, Evi Evane Traiteur & Evi Evane mézès προσφέρουν µόνο ελληνικά φαγητά για το σπίτι ή το γραφείο καθώς επίσης και 150 ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, µικρών παραγωγών τα οποία επιλέγει η ίδια. Επειδή είναι οπαδός της άποψης ότι η γνώση πρέπει να µεταδίδεται, δίδαξε για αρκετά χρόνια σε σχολές µαγειρικής της Ελλάδας και της Γαλλίας (Chef d’ Oeuvre, Le Monde, Le Cordon Bleu).

 

∆ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Το 2017 το εστιατόριο Evi Evane, κατακτά την κορυφή, όταν ο Gilles Pudlowski, δηµιουργός του γαλλικού οδηγού γαστρονοµίας Pudlo Paris, το ανεβάζει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, δίνοντάς του την µεγάλη διάκριση ως «Το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι».

Το 2017 τα Tourism Awards της απονείµουν το χρυσό Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, στα για το επιτυχηµένο εστιατόριο στο Παρίσι, το Evi Evane

 

 

 

AMBASSADOR

Η ∆.Η.Κ.ΕΠ.Α. ως διοργανώτρια των Οινοξένεια,
ανακηρύσσει την Ντίνα Νικολάου, Πρέσβειρα
του πολιτισµού της Κορινθιακής σταφίδας.

 

Ambassador του 1ου Biofestival που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα το 2019.

 Το 2020 αναλαµβάνει ως Food Ambassador
στο πρόγραµµα
«ενέργειες ενηµέρωσης και
προώθηση µε στόχο να επισηµανθεί
η βιώσιµη πτυχή της παραγωγής ρυζιού
την Ελλάδα και την Ισπανία».

 

Το 2019 κατά τη διάρκεια της Foodexpo Athens, αναδεικνύεται Πρέσβειρα της Ελληνικής Κουζίνας στο εξωτερικό ως ανταµοιβή των επί 15 χρόνια προσπαθειών για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

 

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το 2010 ξεκινά να ηγείται στην κουζίνα του εστιατορίου ΟΜΙΚΡΟΝ (Όµιλος Καστελόριζο) µε µια κουζίνα εµπνευσµένη από τις γεύσεις της Μεσογείου, αλλά και επιρροές από την ιαπωνική κουζίνα και γαλλικές τεχνικές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aπό το 2011 έως σήµερα παραµένει επικεφαλής chef και σύµβουλος γαστρονοµικού τοπικού προορισµού, στο γαστρονοµικό φεστιβάλ της Χαλκιδικής Mount Athos Area Kouzina.

 

Από το 2013 παραµένει επίτιµο µέλος και υποστηρικτής της παραδοσιακής τοπικής µαγειρικής στο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.

 

Από το 2016, συµµετέχει µε το Evi Evane στην παγκόσµια έκθεση τροφίµων και ποτών SIAL στο Παρίσι, προσφέροντας ελληνικές γεύσεις και συµµετέχοντας σε όλες τις µαγειρικές εκδηλώσεις.

 

Από τον ∆εκέµβριο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2019 διοργάνωνε cooking dinner classes, στο Yolenis (γαστρονοµικό χώρο µε έµβαση τα τοπικά ελληνικά προϊόντα).

Aπό το 2017 συµµετέχει µε το Evi Evane στο διεθνές φεστιβάλ Village International de la Gastronomie et des cuisines populaires που διοργανώνεται στη Γαλλία για την προώθηση της Ελληνικής κουζίνας.

 

Το 2017 συµµετείχε στο Μεσογειακό φεστιβάλ Food in Sud προωθώντας την Ελληνική Γαστρονοµία.

 

Το 2017 κάνει πραγµατικότητα µια ιδέα της για γαλλικό bistro στην Αθήνα. Έτσι «γεννιέται» το Chapeau στο κέντρο του Χαλανδρίου. Ένα µοναδικό bistro µε παρισινή ατµόσφαιρα και γεύσεις µε την υπογραφή της Ντίνας Νικολάου προσφέρει εξαιρετικές quiche, ταρτίνες, charlottes και υπέροχες συνταγές µε γαλλική φινέτσα.

 

Το 2018 και το 2019 συµµετέχει ως µέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισµού «MaziChef» που διοργανώνει η Γαλλική Πρεσβείας στην Αθήνα για την ανάδειξη του «Καλύτερου Ελληνικού Μακαρόν» και «Καλύτερου Ελληνικού Εκλέρ». Μια διοργάνωση θεσµός την οποία υποστηρίζει µε αγάπη και θέρµη τιµώντας έτσι, την δεύτερη πατρίδα της την Γαλλία που την έχει υοθετήσει και αναδείξει επαγγελµατικά.

 

 

Tο 2019 συµµετείχε ως µέλος της κριτικής επιτροπής στον διαγωνισµό Elles ont du Talent, που πραγµατοποιήθηκε στα πλαίσια της µεγάλης έκθεσης Equipôtel στο Παρίσι µε τη συµµετοχή µόνο γυναικών µαγείρων.

 

 

 

 

 

 

 

Το 2019 συµµετέχει ως µέλος της κριτικής επιτροπής του µεγάλου διαγωνισµού Cuillère d’Or, προσκεκληµενη από την πρόεδρο της διοργάνωσης Marie-Sauce Bourreau, για την ανάδειξη των τεσσάρων φιναλίστ του διαγωνισµού.

 

 

 

 

 

 

 

Το 2019 αναλαµβάνει ως Βrand chef, το νέο project του ξενοδοχείου Miraggio Thermal Spa Resort, µε τίτλο «Miraggio Brand Chef», στοχεύοντας την προβολή και προώθηση της ελληνικής κουζίνας σε συνδυασµό µε τις σύγχρονες τάσεις στον τοµέα της υψηλής γαστρονοµίας.

 

Τον Ιούνιο του 2019 αποδέχεται την πρόσκληση του θρυλικού chef της παγκόσµιας Γαστρονοµίας Alain Ducasse να µαγειρέψει για 3 µέρες στο νεοσύστατο εστιατόριό του «OMER» στο κοσµοπολίτικο ξενοδοχείο «Hotel de Paris» στην καρδιά του Μονακό. Εντυπωσιασµένος ο Alain Ducasse από τα πιάτα, υψηλής γαστρονοµίας που παρουσίασε η Σεφ τόνισε πως «η Ντίνα έχει την θηλυκή αντίληψη της µεσογειακής γεύσης… Αυτό είναι µεγάλο ταλέντο»… και επιβεβαιώνοντας τα λεγόµενά του, αποφάσισε ότι η Ταραµοσαλάτα «Evi Evane» αλλά και ο Moυσακάς «Evi Evane» θα σερβίρονται στο καλοκαιρινό µενού του Omer όλη τη σεζόν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To 2020 συµµετείχε στο Food in Sud 2020 στη Μασσαλία ως καλεσµένη κριτής της επιτροπής για τον διαγωνισµό «Trophée Masse Méditerranée du fois gras»

 

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το 2006, ξεκίνησε µέσα από το πρωινό πρόγραµµα του ΑΝΤ1 και το Πρωινό Καφέ τη µαγική τηλεοπτική επικοινωνία µε όλους εκείνους που λατρεύουν τις κατσαρόλες και αφήνονται στη µαγεία της γεύσης.

 

 

Από το 2009 έως το 2011, στην καθηµερινή τηλεοπτική εκποµπή µαγειρικής στο Star Νηστικοί πράκτορες, και το 2012, µε την εκποµπή Στην κουζίνα µε την Ντίνα, µοιράστηκε µυστικά γαστρονοµίας και συµβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

 

 

Το 2010 ξεκίνησε στο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV την εκποµπή Ma cuisine grecque, η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκποµπή, λόγω της µεγάλης επιτυχίας, αποτέλεσε µιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων.

 

 

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκποµπή Ελλήνων Γεύσεις µέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονοµικό ταξίδι µε σκοπό την ανακάλυψη αγαπηµένων γεύσεων της χώρας µας, ενώ ταυτόχρονα, µέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει µοναδικές συνταγές και έξυπνες καθηµερινές λύσεις.

 

 

Το 2014 ξεκινά να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, µε την τηλεοπτική εκποµπή του ΣΚΑΪ, Ένα τραπέζι Ελλάδα. Ένα γαστρονοµικό ταξίδι όπου συνεχίστηκε µέχρι το 2016, φτάνοντας τους 80 διαφορετικούς προορισµούς και ανακαλύπτοντας παραδοσιακά προϊόντα, µυστικά τοπικών πιάτων και συναντήσεις µε ντόπιους που αγαπούν τον τόπο τους και το καλό φαγητό.

 

 

 

 

 

To 2017 ξεκινά µε νέα συνεργασία στο κανάλι του Alpha, µε την εκποµπή [email protected]. Πρόκειται για µια εκποµπή που παρουσιάζει µια νέα κουζίνα, µια διαφορετική τάση, µια γευστική ανάµνηση ή τεχνική µέσα από απλές και πρωτότυπες συνταγές. Σε κάθε επεισόδιο, συναντά φίλους από τον χώρο της γαστρονοµίας ή της τηλεόρασης και προτείνει γευστικούς σταθµούς µέσα στην πόλη που αξίζει να γίνουν γνωστοί!

 

 

 

Το 2019 επιστρέφει στον ΑΝΤ1, στο κανάλι που όλα ξεκίνησαν επιχειρώντας να µας µυήσει στον θαυµαστό κόσµο του “φούρνου”. Στο Dina’s Bakery, η Ντίνα δηµιουργεί µοναδικά αρτοποιήµατα, γλυκά και λιχουδιές κάθε λογής, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεδιπλώνοντας την αγάπη, την τεχνική και την εµπειρία της γύρω από το “baking”.

ΒΙΒΛΙΑ

Με βιβλίο «Μαγειρεύοντας µε φρούτα» που κυκλοφόρησε το 2002 δηµιουργεί ένα γευστικό ταξίδι στη Μεσόγειο, µε φρούτα και χυµούς να γίνονται πρωταγωνιστές, απεγκλωβίζοντάς τα από τη ζαχαροπλαστική και εντάσσοντάς τα στη µαγειρική, δηµιουργώντας ευφάνταστα πιάτα της µεσογειακής κουζίνας.

 

 

Το 2002 κυκλοφορεί το βιβλίο «Αλµυρές & Γλυκές τάρτες» από τις Τεχνικές Εκδόσεις, ως το πρώτο µιας σειράς βιβλίων, υπό τον τίτλο ∆ηµιουργώντας στην Κουζίνα. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το «Αλµυρά & Γλυκά Κέικ & Συνοδευτικές Σαλάτες».

 

 

 

 

Το βιβλίο Αλµυρά & Γλυκά Κέικ, που κυκλοφόρησε το 2003, είναι µία ευφάνταστη συλλογή µε τις πιο γευστικές και πρωτότυπες συνταγές. Αγαπηµένα κέικ, φτιαγµένα µε αγνά υλικά της εποχής, νόστιµα, υγιεινά και µε υπέροχη εµφάνιση, είναι κατάλληλα για µικρούς και µεγάλους, για κάθε περίσταση και κάθε ώρα της ηµέρας!

 

 

 

Το βιβλίο Μαγειρικής της σχολής Chef d’ Oeuvre, που έγραψε το 2005, απέσπασε το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισµό Gourmand (World Cookbooks Awards) ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελµατικό βιβλίο µαγειρικής, ενώ τα άλλα 6 βιβλία της για την µαγειρική χαίρουν της πλήρους εκτίµησης από το ελληνικό και διεθνές κοινό.

 

 

 

 

To 2008 κυκλοφορεί από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο La Martiniere, το βιβλίο µε τίτλο «Grece cuisine familial et traditionnelle».

 

 

 

 

 

 

Το 2009 κυκλοφορεί το βιβλίο «Τι τρώµε σήµερα;» από τις εκδόσεις Η Καθηµερινή. Το βιβλίο αποτελεί βοήθηµα στο καθηµερινό ερώτηµα της νοικοκυράς για το αναγκαίο φαγάκι και δίνει προτάσεις και λύσεις για να πρωτότυπο, νόστιµο και οικονοµικό φαγητό.

 

 

 

 

«Η κουζίνα της µαµάς µου», που κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις Φερενίκη, είναι αφιερωµένο στη γενέτειρά της, την Κυρτώνη. Ένα γευστικό ταξίδι στο χρόνο και τις µαγειρικές αναµνήσεις από τη γιαγιά και τη µητέρα της.  To βιβλίο µεταφράζεται από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο La Martiniere, µε τον τίτλο «Grece cuisine familial et traditionnelle».

 

 

 

 

Το βιβλίο Αλµυρές τάρτες και πίτες που κυκλοφόρησε το 2010 και περιλαµβάνει τις πιο ενδιαφέρουσες και αγαπηµένες γεύσης της σεφ. Ζύµες και οι τεχνικές τους µε όλες τις λεπτοµέρειες αλλά και γεµίσεις µε πολύ φαντασία.

 

 

 

 

Το βιβλίο «Μόνος στην Κουζίνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μινώας, είναι ένα «εργαλείο» κατάλληλο για αυτούς που αποφάσισαν να µείνουν µόνοι τους, τους φοιτητές, τους εργένηδες και όλους όσους κάνουν τα πρώτα τους βήµατα στη µαγειρική. Αυτό το βιβλίο έχει ιδιαίτερη συναισθηµατική αξία γιατί όλα τα έσοδα από τα πνευµατικά δικαιώµατα, τα παραχώρησε στην Τράπεζα Εθελοντών ∆οτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου Όραµα Ελπίδας.

 

 

 

Με το βιβλίο της «Τα καλύτερα νηστίσιµα της Ντίνας» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το 2016, προσπαθεί να δώσει φρέσκια και µοντέρνα άποψη σε 114 συνταγές που µαγειρεύουµε την περίοδο της νηστείας.

 

 

Το 2016 κυκλοφορεί το ηµερολόγιο µαγειρικής «Κάθε µήνα Ελλάδα» µε 48 συνταγές νόστιµες και εύκολες. Επέλεξε για κάθε µήνα του 2017 µια περιοχή ή µια πόλη της Ελλάδας και δηµιούργησε συνταγές εµπνευσµένες από την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.

 

 

Με το βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Hachette, µε τίτλο «Grèce – La cuisine Authentique» που κυκλοφόρησε το 2017 στα γαλλικά, θέλησε να µυήσει τους γάλλους στην ελληνική µαγειρική κουλτούρα. Το βιβλίο περιλαµβάνει τις καλύτερες συνταγές της, αµιγώς ελληνικές και βασισµένες στην δική µας παράδοση Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να προϊδεάσει και να εκπαιδεύσει τους µελλοντικούς επισκέπτες της Ελλάδας για το τι πρόκειται να δοκιµάσουν. Εκτός από την µαγειρική, το βιβλίο περιλαµβάνει και προωθεί πολλά ελληνικά προϊόντα, µε την ελπίδα να καταφέρει να γίνουν περιζήτητα και διάσηµα.

 

 

Το 2019, η σεφ, ανταποκρινόµενη στο κάλεσµα της ΠΟΑµΣΚΠ (Πανελλήνια Οµοσπονδία ατόµων µε σκλήρυνση κατά πλάκας) και σε συνεργασία µε τον διατροφολόγο ∆ηµήτρη Γρηγοράκη, παρουσιάζει το βιβλίο «∆ιατροφή στην Πολλαπλή Σκλήρυνση», µε 20 συνταγές για τα άτοµα µε σκλήρυνση κατά πλάκας.

 

 

 

 

Για 8 συνεχόµενα χρόνια αρθρογραφούσε στο περιοδικό «Γαστρονόµος» της Καθηµερινής παρουσιάζοντας τις δηµιουργίες της. Σήµερα, συνεχίζει να δηµιουργεί στο περιοδικό «Olive».

ΠΡΟΪΟΝΤΑ BY DINA NIKOLAOU

Μετά από χρόνια έρευνας και έχοντας επισκεφθεί σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, η Ντίνα Νικολάου, έχει επιλέξει τις ιδανικές περιοχές για να παράγει τα δικά της προϊόντα. Πειραµατίστηκε µε υλικά, δηµιούργησε νέες συνταγές µε τοπικές πρώτες ύλες και κυκλοφορεί µια σειρά προϊόντων που φέρουν την υπογραφή της. Ροφήµατα, Μαρµελάδες, Πετιµέζι και πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν αφού βρίσκεται πάντα σε συνεχή αναζήτηση.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Arla, Lurpak, Miele, Ευβοϊκή Ζύµη, Γιώτης, Ιωνία, Moulinex, Παγωτά ∆ωδώνη, Sencor, Pierre Lamart, Ζυµαρικά Ήλιος, Μύλοι ∆άκου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Site: www.evievane.com
Site: www.dinanikolaou.gr
e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected]
Instagram: dina.nikolaou
Facebook: Dina Nikolaou, chef

 


Subscribe