Site icon Ντίνα Νικολάου

Σπανάκι… ο πράσινος θησαυρός

Σπανάκι… ο πράσινος θησαυρός

Σπανάκι… ο πράσινος θησαυρός

Μεγάλο κεφάλαιο της διατροφής μας το σπανάκι και ακόμα μεγαλύτερη η ιστορία του. Πιστεύετε ότι κατάγεται από την Περσία και μέχρι τον 12ο αιώνα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές.
Το σπανάκι το καταναλώνουμε σχεδόν όλο το χρόνο αλλά η σπορά του ξεκινά κάπου στα μέσα του Αυγούστου και συνεχίζεται μέχρι αρχές Μαρτίου.
Είναι γνωστή η διατροφική του αξία αφού είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνων Κ, Α, C και κυρίως σιδήρου όπου βοηθά κυρίως στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Το σπανάκι είναι ίσως το πιο δημοφιλές πράσινο λαχανικό και χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε κουζίνα σε όλο τον κόσμο. Τα φύλλα μπορεί να είναι είτε λεία, είτε ελαφρώς κατσαρωμένα στις άκρες τους. Τα νεαρά φύλλα έχουν λαμπερό πράσινο χρώμα ενώ όσο μεγαλώνει το χρώμα γίνεται πιο έντονο και πιο σκούρο.
Η γεύση του έχει μια ανεπαίσθητη πικράδα που ισορροπεί αν συνδιαστεί με γαλακτομικά και αυγά. Τα μικρά, τρυφερά φύλλα μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά σε σαλάτες ενώ τα μεγαλύτερα τα μαγειρεύουμε με αναρίθμητους τρόπους.

.

Φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό με σπανάκι και μυρωδικά

Το φιλέτο γαλοπούλας γεμίζετε με σπανάκι και μυρωδικά αλλά και απαλό τυρί κρέμα. Υπέροχη συνταγή που κάνει το κρέας της γαλοπούλας ζουμερό και τρυφερό.

.

Πώς το διαλέγουμε

.

Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο και χαλούμι

Κλασική κι αγαπημένη σπανακόπιτα που με το πικάντικο και γεμάτο αρώματα δυόσμου, χαλούμι, γίνεται ονειρεμένη.

.

Πώς το καθαρίζουμε

.

Σαλάτα με σπανάκι, ψητά ροδάκινα και κρεμμύδια

Τα ζουμερά ροδάκινα ταιριάζουν απόλυτα με το σπανάκι και το «δυνατό» κρεμμύδι. Αν θέλετε μπορείτε να τα ψήσετε και σε σχαροτήγανο ή ακόμα καλύτερα στα κάρβουνα. Θα δώσουν καπνιστή νότα στη σαλάτα.

Κοτόπιτες ανοιχτές με σπανάκι, σε φύλλο κρούστας

Πανεύκολες κοτόπιτες με άρωμα δυόσμου. Αν σας έχει περισσέψει κοτόπουλο από προηγούμενη συνταγή, ψητό ή βραστό, μπορείτε να το αξιοποιήσετε σε μια πεντανόστιμη πιτούλα που θα αρέσει σε όλους.

.

Πώς το καταναλώνουμε

Τα μικρά, τρυφερά φύλλα είναι καλύτερα να φαγωθούν ωμά. Τα μεγαλύτερα μπορείτε να φτιάξετε παραδοσιακές πίτες αλλά και να τα μαγειρέψετε στον ατμό για 3-4 λεπτά, στο φούρνο για 8-10 λεπτά ή να το προσθέσετε σε ριζότα, ομελέτες τα τελευταία 2 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος.

.

Ψωμί με πέστο σπανακιού-φέτας

Εύκολο ψωμάκι που μοσχομυρίζει ελληνικές γεύσεις από το σπανάκι και την φέτα. Φυσικά μπορείτε εκτός από σπανάκι να βάλετε και ρόκα, βλήτα ή άλλα χόρτα που αγαπάτε.

.

Μικρά μυστικά

.

Τάρτα με ζύμη μπριζέ με σπανάκι

Μια τάρτα με διαφορετική ζύμη αφού περιέχει σπανάκι φρέσκο. Μπορείτε να την φτιάξετε και με κατεψυγμένο αλλά ίσως χρειαστείτε περισσότερο αλεύρι αφού η υγρασία είναι πολύ περισσότερη.

Exit mobile version