Site icon Ντίνα Νικολάου

Ώρα για ψήσιμο στην ύπαιθρο

Ώρα για ψήσιμο στην ύπαιθρο

Ώρα για ψήσιμο στην ύπαιθρο

Ώρα για γευστικές εξορμήσεις με καλή παρέα και πολύ όρεξη για υπαίθρια ψησίματα.
Η επιτυχία, βασίζετε κυρίως στην οργάνωση. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν και αυτό είναι που κάνει το υπαίθριο ψήσιμο τόσο αγαπητό, αλλά κάποιος πρέπει να αναλάβει ως επικεφαλής και να ορίσει αρμοδιότητες.
Το καθοριστικότερο όλων είναι να ξέρετε ποιος θα αναλάβει το ψήσιμο στο bbq. Δεν γνωρίζουν όλοι, αλλά όλοι έχουν άποψη. Γι’ αυτό καλό θα είναι να αποφασίσετε από την αρχή ποιος θα το αναλάβει. Θα συναποφασίσετε με τον ψήστη για τη συσκευή που θα χρειαστεί, για τα κάρβουνα, για τον ρυθμό του ψησίματος και τα εργαλεία του. Επίσης, θα αναλάβετε και την προετοιμασία των συνταγών. Μαρινάρισμα κρεάτων, πλύσιμο λαχανικών και όλα όσα πρέπει να γίνουν από την προηγούμενη μέρα ή λίγες ώρες πριν.
Από δω και πέρα τα πράγματα είναι μάλλον εύκολα.


Όποιος θέλει να βοηθήσει δεν χρειάζεται πρόσκληση. Στρώσιμο του τραπεζιού, σερβίτσια, ψωμί, σαλάτες, μουσική, όλα είναι δουλειές εύκολες που δίνουν χαρά.
Ευτυχώς, οι Έλληνες, το υπαίθριο ψήσιμο το έχουμε στο DNA μας και δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερες οργανωτικές ικανότητες για να «στήσουμε» το τέλειο τσιμπούσι.
10 φίλοι, 3-4 ψητά να μυρίζουν στον αέρα και άφθονο κρασί… Όλα τ’ άλλα, θα έρθουν μόνα τους…

Για την επιτυχία τους σας δίνω μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε και να καταπλήξετε όλη την παρέα.

Επιλέξτε τη σωστή ψησταριά ανάλογα με τις ανάγκες σας και την τσέπη σας.

Οι ηλεκτρικές ψησταριές έχουν οδηγίες σχετικά με το ψήσιμο αλλά το κάρβουνο θέλει μαστοριά. Ανάψτε, λοιπόν, τα κάβουνα και αφήστε τα να «χωνέψουν». Μόλις τα κάρβουνα αποκτήσουν όψη γκρίζα και πυρωμένη είναι έτοιμα.

Δυνατή, μέτρια ή χαμηλή φωτιά… Απλά τα πράγματα… Βάζετε το χέρι σας στο ύψος που θα βάλετε τη σχάρα… Αν αντέχει 5 δευτερόλεπτα, η ένταση είναι δυνατή, αν αντέχει 8 δευτερόλεπτα η ένταση είναι μέτρια και αν αντέχει πάνω από 10 δευτερόλεπτα είναι χαμηλή.

Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος χρειάζεται να χαμηλώσετε την ένταση της φωτιάς υπάρχουν δύο τρόποι. Ή ανεβάζετε πιο ψηλά την σχάρα ή «σκορπάτε» τη θράκα με μια λαβίδα.

Οι χρόνοι ψησίματος που δίνονται στις συνταγές είναι πάντα ενδεικτικοί. Εξαρτάται από το πάχος των κρεάτων ή των ψαριών, από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αν τα ψήσετε κατευθείαν από το ψυγείο ή τα έχετε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου. 

Για να είσαστε σίγουροι για το σωστό ψήσιμο θα πρέπει να είστε «επάνω» από τη φωτιά. Αν χρειαστεί να χαμηλώσετε ή να αυξήσετε τη ένταση, αν ένα κομμάτι έχει ψηθεί γρηγορότερα από ένα άλλο, αν πρέπει να ανέβει ή να κατέβει η σχάρα.

Τα κρέατα με κόκκαλο θέλουν μεγαλύτερη προσοχή γιατί ψήνονται δυσκολότερα.

Επειδή τα λίπη στραγγίζουν επάνω στα αναμμένα κάρβουνα, πολλές φορές «φουντώνουν». Ρίχνετε χοντρό αλάτι επάνω στις φλόγες για να σβήσουν. Αν δεν συμβεί αυτό, «σπάτε» το κάρβουνο με τη λαβίδα ή το απομακρύνετε. Σε καμμία περίπτωση δεν σβήνετε τη φωτιά με νερό.

Μην χρησιμοποιείτε πηρούνα για το γύρισμα των κρεατικών. Το καλύτερο είναι να τα ψήνετε σε διπλή σχάρα που μπορείτε να τα γυρίζετε όλα μαζί χωρίς να τα τρυπήσετε.

Αν μαζί με τα μπριζολάκια, θέλετε στην ίδια σχάρα, να ψήσετε ταυτόχρονα και σουβλάκια, μπιφτέκια ή σεφταλιές, φροντίστε να τα τοποθετήσετε στις άκρες και να αφήσετε τα χοντρά κρέατα στο κέντρο. Η θράκα στις άκρες έχει πάντα χαμηλώτερη ένταση.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΒΒQ

Παϊδάκια αρνίσια με αρωμάτικα με τη μαρινάδα τους

Προετοιμασία: 30´   |   Ψήσιμο: 30´   |   Μαρινάρισμα: 12 ώρες   |   Μερίδες: 8

Υλικά
16 αρνίσια παϊδάκια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
4 γαρύφαλα
4 κεδρόκοκκοι
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού εστραγκόν, ξερό
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας αλάτι, χοντρό
Διαδικασία
Ενώνετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαθύ σκεύος, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τα παϊδάκια. Σκεπάζετε το σκεύος με μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες να μαριναριστούν καλά.Ψήνετε τα παϊδάκια, αλείφοντάς τα τακτικά με τη μαρινάδα τους.

Κεμπάπ παραδοσιακά

Ζουμερά κεμπάπ με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά με το άρωμα του κύμινου να επικρατεί. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα αρωματίσουμε με φρέσκα αρωματικά ψιλοκομμένα όπως δυόσμο ή μαϊντανό τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θυμάρι ή ρίγανη ή μαντζουράνα ξερά. Στη συνταγή που σας δίνω βάζω δυόσμο φρέσκο που βρίσκω, ότι με το κύμινο ταιριάζει ωραιότατα.

Παϊδάκια «κοτόπουλου» μαριναρισμένα με σάλτσα κάρυ
Προετοιμασία: 15´   |   Ψήσιμο: 15´   
|   Μαρινάρισμα: 1 ώρα   |   Μερίδες: 8

Υλικά
1 κοτόπουλο περίπου 1.200 γρ. κομμένο σε παϊδάκια (ζητήστε από τον κρεοπώλη να είναι προσεκτικός ώστε να μην γεμίσουν τα παϊδάκια με σπασμένα κοκαλάκια)
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κάρυ, σκόνη
3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
Για τη σάλτσα κάρυ
1 κουτ. γλυκού βούτυρο
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ½ κουτ. σούπας αλεύρι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας κάρυ, σκόνη
100 ml γάλα καρύδας
100 ml γάλα
1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
½ μπανάνα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
300 ml ζωμό κότας
1 κουτ. γλυκού σάλτσα ντομάτας
αλάτι
Διαδικασία
Ενώνετε το ελαιόλαδο, το κάρυ και τη σάλτσα σόγιας σε ένα βαθύ σκεύος, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τα παϊδάκια. Σκεπάζετε το σκεύος με μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα να μαριναριστούν καλά.Ψήνετε τα παϊδάκια, αλείφοντάς τα τακτικά με τη μαρινάδα τους.
Για την σάλτσα κάρυ:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το αλεύρι ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Προσθέτετε το γάλα καρύδας, το κάρι, το μήλο, την μπανάνα, το ζωμό, το σκόρδο και την ντομάτα. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Περνάτε τη σάλτσα από το μπλέντερ και τη διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσετε.

Μπριζόλες χοιρινές με σάλτσα bbq
Προετοιμασία: 15´   
|   Ψήσιμο: 20-25´   
|   Μαρινάρισμα: 1-2 ώρες   
|   Μερίδες: 8

Υλικά
8 μπριζόλες χοιρινές με κόκαλο, από λαιμό
Για τη μαρινάδα
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. κρασί λευκό
2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
1 δαφνόφυλλο
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε κόκκους
1 κουτ. σούπας ρίγανη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα bbq
½ φλιτζ. κέτσαπ
¾ φλιτζ. ηλιέλαιο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1 κουτ. σούπας πάπρικα, γλυκιά
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Βάζετε τις μπριζόλες γυρίζοντάς τες να αλειφθούν καλά. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε τις μπριζόλες να μαριναριστούν για 1-2 ώρες στο ψυγείο.Ψήνετε τις μπριζόλες στη σχάρα για 20-25 λεπτά, γυρίζοντάς τες στα μισά του χρόνου για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
Για τη σάλτσα bbq:
Ενώνετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε με τις ψημένες μπριζόλες.

Χοιρινά παϊδάκια με τραγανή, γλυκόξινη κρούστα

Αυτά τα παϊδάκι θα τα ζητήσετε ως κορτεζίνες ή spare ribs. Είναι οι άκρες από τα χοιρινά παϊδάκια, τις οποίες θα ζητήσετε από τον κρεοπώλη να σας τις χωρίσει μία προς μία.

Γαρίδες σουβλάκια μαριναρισμένες
Προετοιμασία: 15´   |   Ψήσιμο: 8´   |   Μαρινάρισμα: 20´   |   Μερίδες: 8

Υλικά
32 γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
5 κουτ. σούπας ούζο
1½ κουτ. σούπας μέλι
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζετε τα ξύλινα καλαμάκια σε ένα σκεύος με νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Έτσι θα αποφύγετε να καούν στο ψήσιμο.Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κελύφη, αφαιρώντας τα κεφάλια και το μαύρο εντεράκι τους.Ενώνετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτετε τις γαρίδες. Αφήνετε το μπολ στο ψυγείο για 20 λεπτά. Περνάτε τις γαρίδες στα καλαμάκια. Ψήνετε στο bbq για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.Βάζετε τα υγρά της μαρινάδας σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα.Σερβίρετε τις γαρίδες με τη σάλτσα της μαρινάδας.

Κεμπάπ σε σουβλάκι τυλιγμένα με μπέικον

Γρήγορα και εύκολα κεμπάπ που νοστιμίζουν με το τραγανό μπέικον. Φτιάξτε τα για πάρτυ για να ξετρελάνετε τα πιτσιρίκια.

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ

Ψητά λαχανικά με λάδι βασιλικού

Προετοιμασία + Ψήσιμο: 40´   |   Μερίδες: 8

Υλικά
2 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
2 μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε φέτες πάχου ½ εκ.
1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες 1 εκ.
500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
Για το λάδι βασιλικού
8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας ξίδι
½ ματσάκι βασιλικό (μόνο τα φύλλα)
Διαδικασία
Ψήνετε τις πιπεριές στο bbq μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους. Τις βάζετε σε ένα μπολ, τις σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και τις αφήνετε να κρυώσουν για 15 λεπτά. Μετά αφαιρείτε τη φλούδα τους με ευκολία.
Αραδιάζετε και τα υπολοιπα λαχανικά στη σχάρα. Τα κολοκυθάκια και το φινόκιο τα ψήνετε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βγάζετε από τη σχάρα και γυρίζετε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια. Τα αφήνετε να ψηθούν για άλλα 3-4 λεπτά και τα αποσύρετε και αυτά. Βάζετε όλα τα λαχανικά σε μια πιατέλα, κόβοντάς τα σε λωρίδες. Τα ραντίζετε με το λάδι βασιλικού και σερβίρετε.
Για το λάδι βασιλικού: Σε ένα γουδί λιώνετε τα φυλλαράκια βασιλικού μαζί με το σκόρδο. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το ξύδι και ανακατεύετε καλά.

Τζατζίκι με δυόσμο

Αντικαθιστώντας τον παραδοσιακό άνηθο με δυόσμο πετυχαίνουμε μια πιο δροσερή στο στόμα εκδοχή του κλασικού τζατζικιού και, βέβαια, δίνουμε έντονο άρωμα. Το τζατζίκι αυτό συνοδεύει τέλεια αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, μαγειρευτό ή σχάρας, καθώς και πικάντικα κεμπάπ. Αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο, γλυκό ή καυτερό.

Ρολά μελιτζάνας με μετσοβόνε
Προετοιμασία + Ψήσιμο: 30´   |   Μερίδες: 8

Υλικά

3 μελιτζάνες μέτριες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ.
350 γρ. μετσοβόνε
λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Αλείφετε τις μελιτζάνες με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο bbq για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις αλατοπιπερώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Κόβετε το μετσοβόνε σε μεγάλους κύβους και τους βουτάτε (προαιρετικά) σε λάδι βασιλικού (βλ. ψητά λαχανικά με λάδι βασιλικού). Τοποθετείτε από ένα κύβο σε κάθε φέτα μελιτζάνας και τυλίγετε σε ρολό.
Περνάτε τα ρολά σε καλαμάκια και ψήνετε στο bbq μέχρι να αρχίσει να λιώνει το μετσοβόνε.

Σαλάτα με ανάμεικτα ψητά λαχανικά

Όταν ετοιμάζετε bbq, αξίζει να σερβίρετε αυτή τη σαλάτα, με λαχανικά που θα ψήσετε παράλληλα με τα κρεατικά ή ότι άλλο βάλετε στη σχάρα. Έτσι, τα λαχανικά θα πάρουν ένα μέρος από την ευωδιά των ψητών και μαζί θα έχουν θαυμάσια καπνιστή γεύση.

Ψητή φέτα στο αλουμινόχαρτο
Προετοιμασία + Ψήσιμο: 15´   
|   Αναμονή: 1-2 ώρες   
|   Μερίδες: 8

Υλικά

400 γρ. φέτα, κομμένη σε 2 κομμάτια
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
½ κουτ. γλυκού μπούκοβο, γλυκό
½ φλιτζ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας πάστα ελιάς
Διαδικασία
Βάζετε όλα τα υλικά (εκτός από τη φέτα) σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα πλατύ σκεύος ή ταψάκι και βυθίζετε τα κομμάτια της φέτας. Μαρινάρετε για 1-2 ώρες, γυρίζοντας τα κομμάτια 1 φορά τουλάχιστον.
Βάζετε το κάθε κομμάτι τυριού σε ένα αλουμινόχαρτο και μοιράζετε τη μαρινάδα. Κλείνετε σε πακετάκια και ψήνετε για 6-7 λεπτά.

Ψητές πατάτες στο αλουμινόχαρτο
Ψήσιμο: 45-60´   |   Μερίδες: 8

Υλικά
8 πατάτες μεσαίου μεγέθους
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένετε σχολαστικά τις πατάτες με νερό και τις σκουπίζετε με μια πετσέτα. Κόβετε 8 κομμάτια αλουμινόχαρτο και τυλίγετε μια μια τις πατάτες. Τις ψήνετε για 45-60 λεπτά περίπου (ανάλογα με το μέγεθος).
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανοίγετε τα αλουμινόχαρτα, κόβετε τις πατάτες στη μέση και ραντίζετε με τη βινεγκρέτ.

Πατάτες με χρυσαφένια κρούστα παρμεζάνας

Οι πατάτες με τραγανή, χρυσαφένια παρμεζάνα τρώγονται με το χέρι και είναι ένα εξαιρετικό finger food για μπροστά στην τηλεόραση –και όχι μόνο!

ΟΙ ΣΑΛΤΣΕΣ

Σάλτσα γιαουρτιού με πάπρικα
Μερίδες: 4

Υλικά
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα, καπνιστή
½ κουτ. γλυκού θυμάρι, φρέσκο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ σκεύος και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τυροκαυτερή σπιτική

Βασικό υλικό για μια κλασική τυροκαυτερή είναι η καλή, πικάντικη φέτα. Μπορούμε να επιλέξουμε μια βαρελίσια πιπεράτη αλλά αν δεν μας αρέσει την αντικαθιστούμε με κάποια ηπιότερη. Οσο για το μπούκοβο, το αυξομειώνουμε ανάλογα με τα γούστα και τις αντοχές μας.

Σάλτσα aϊoli
Μερίδες: 6-8

Υλικά
½ σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κρόκο αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
500 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο, κατά προτίμηση βιολογικό
1 κουτ. σούπας αρωματικά ψιλοκομμένα (ανάλογα με τη γεύση σας, βασιλικό ή μαϊντανό ή άνιθο ή ρίγανη ή θυμάρι)
Διαδικασία
Βάζετε σε ένα μπολ τον κρόκο και τη μουστάρδα και χτυπάτε καλά με το σύρμα. Προσθέτετε στην αρχή, σταγόνα σταγόνα το ελαιόλαδο και μετά με συνεχόμενη ροή, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα με το σύρμα. Προσθέτετε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Μόλις ενωθούν με το υπόλοιπο μίγμα προσθέτετε το ξύσμα και το μυρωδικό της επιλογής σας.

Σάλτσα ψητής πιπεριάς
Μερίδες: 6-8

Υλικά
1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
2 μεγάλες ζουμερές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους
1 καυτερή πιπερίτσα
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού πάπρικα, καπνιστή
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένετε καλά τις πιπεριές, τις σκουπίζετε και τις βάζετε στο bbq να ψηθούν μέχρι να μαυρίσει και να ζαρώσει η φλούδας τους. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρίζετε τις πιπεριές να μαυρίσουν σε όλες τις μεριές.
Αποσύρετε από την ψησταριά και τις βάζετε σε μια σακούλα τροφίμων. Κλείνετε καλά και αφήνετε τις πιπεριές για 10 λεπτά. Βγάζετε τις πιπεριές από τη σακούλα και αφαιρείτε την καμένη φλούδα, το κοτσάνι και τους σπόρους.
Ρίχνετε τις πιπεριές στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τις πολτοποιείτε. Σερβίρετε αμέσως.

Σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας
Μερίδες: 6-8

Υλικά
2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 σκελίδες σκόρδο
χυμός από 1 λεμόνι
½ ματσάκι κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένετε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζετε. Τις ψήνετε στο bbq μέχρι να καούν εξωτερικά και να πάρουν τη μυρωδιά του καπνίσματος. Τις αφήνετε για 5-10 λεπτά για να μπορείτε να τις πιάσετε χωρίς να καείτε και τις ξεφλουδίζετε καλά.
Μεταφέρετε την ψύχα τους στο μπλέντερ και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το γιαούρτι. Πολτοποιείτε καλά.
Αδειάζετε τη σάλτσα σε ένα μπολ, προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Σερβίρετε αμέσως.

Exit mobile version