Site icon Ντίνα Νικολάου

Παντζάρια… Γλυκά και φλογάτα!

Παντζάρια... Γλυκά και φλογάτα!

Παντζάρια... Γλυκά και φλογάτα!

Αγαπημένο φθινοπωρινό λαχανικό με πολύ ζωντανό, φλογάτο κόκκινο χρώμα. Τα παντζάρια περιέχουν πλήθος βιταμινών και μετάλλων (μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο κ.ά) που τα καθιστούν πολύ σημαντικά για την διατροφή μας. Τρώγονται ολόκληρα (βολβοί και φύλλα) είτε βρασμένα είτε ωμά.

Πώς τα επιλέγουμε
Επειδή τα παντζάρια μεγαλώνουν στο χώμα απορροφώντας πολλά πολύτιμα συστατικά, αυτομάτως εκτίθονται στον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων. Θα πρέπει να διαλέγουμε παντζάρια βιολογικά με ωραίο, λείο βολβό με φρέσκια όψη. Τα φύλλα με ζωηρό πράσινο χρώμα.

.

Λιγκουίνι με γαρίδες και ψητά παντζάρια

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φουντούκια με όποιο ξηρό καρπό σας αρέσει, αρκεί να είναι καβουρδισμένος για να «δυναμώσει» η γεύση του.

.

Πώς τα καθαρίζουμε
Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ωμά, αποκόβουμε τους βολβούς από τα φύλλα και τους ξεφλουδίζουμε με ένα μικρό μαχαίρι όπως καθαρίζουμε τα μήλα.
Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε βρασμένα, κόβουμε τους βολβούς από το φύλλωμα και τους πλένουμε με νερό, χρησιμοποιώντας ένα μικρό βουρτσάκι για να απομακρύνουμε τα χώματα. Το φύλλωμα το πλένουμε ξεχωριστά με άφθονο τρεχούμενο νερό. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε πρώτα α φύλλα. Τα αφήνουμε να βράσουν και τα βγάζουμε με μια πηρούνα. Στο ίδιο νερό που βράζει ρίχνουμε τους βολβούς και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τους σουρώνουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Με ένα μικρό μαχαίρι αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα τους.

.

Smoothie με παντζάρι, μήλο και ταμπάσκο

Ένα αναζωογονητικό smoothie με παντζάρι, μήλο αλλά και καυτερό ταμπάσκο για να μας τονώσει και να μας δώσει πολλές βίταμινες. Σερβίρετέ το με τα μοναδικά artesian pasta straws, τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια.

Κριτσίνια πολύσπορα με τριφτό παντζάρι

Από τα πιο νόστιμα και γρήγορα σνακ. Τραγανά, χρωματιστά με πολλούς σπόρους που δίνουν έξτρα τραγανότητα. Μπορείτε να τα σερβίρετέ τα με ντιπ και τυριά σαν ορεκτικό ακόμα και σε επίσημα γεύματα.

.

Πώς τα συντηρούμε
Για λίγες μέρες μετά την αγορά τους τα φυλάμε μέσα στη χάρτινη σακούλα του μανάβη.
Από την στιγμή που θα βράσουμε και καθαρίσουμε τους βολβούς, τους κόβουμε σε φέτες περίπου ½ εκατοστού και τους βάζουμε σε ένα γιάλινο, αποστειρωμένο βάζο.
Ανάλογα με το μέγεθος του βάζου υπολογίζουμε το νερό που θα προσθέσουμε να φτάνει λίγο πάνω από τη μέση και διαλύουμε 1 κουταλιά αλάτι. Το ρίχνουμε στο βάζο με τα παντζάρια και απογεμίζουμε με ξύδι. Κλείνουμε καλά με το καπάκι και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

.

Ψωμί από ζύμη πίτσας με παντζάρι και τυρί

Ένα ψωμί διαφορετικό από όσα γνωρίζετε που μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο σαν σνακ. Αν δεν έχετε χρόνο για να φτιάξετε τη ζύμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ζύμη πίτσας με προζύμι και το ζωμό των παντζαριών να το χρησιμοποιήσετε για να αλείψετε τη ζύμη.

.

Τάρτα με παντζάρια και κατσικίσιο τυρί

Εύκολη και γρήγορη τάρτα με φλογάτα παντζάρια και κατσικίσιο τυρί. Ανάλογα με την εποχή μπορείτε να αλλάξετε τα παντζάρια με κολοκυθάκια πράσινα, πιπεριές χρωματιστές ή και κολοκύθα.

Exit mobile version