Όσοι έχετε πάει στη Γαλλία θα έχετε καταλάβει πως οι Γάλλοι έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στις κρέπες! Ειδικά αν πάτε στη Βρετάνη, θα σας πουν πως είναι οι βασιλιάδες της κρέπας! Και δεν έχουν άδικο, αφού μόνο εκείνοι ξέρουν το μυστικό για τις πιο πετυχημένες και νόστιμες κρέπες (αλμυρές ή γλυκές). Αν λοιπόν ταξιδέψετε στο Παρίσι και κάνετε μια βόλτα στο κέντρο θα δείτε σε κάθε γωνιά και μια κρεπερί! Είναι το απόλυτο σνακ για τους Γάλλους.
Αυτή τη λατρεία τους, φρόντισα να την γιορτάσουν, αφού κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου όλοι έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν νόστιμες γλυκές ή αλμυρές κρέπες για την οικογένεια τους και τους φίλους.
Η γιορτή αυτή δεν εμφανίστηκε τυχαία τα τελευταία χρόνια, μετράει πολλούς αιώνες και έχει γίνει πλέον παράδοση να ετοιμάζει ο καθένας τις πιο τέλειες κρέπες!
Κάθε χρόνο, γιορτάζεται 40 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Αυτή η ημερομηνία προέρχεται από την αρχαία Ρώμη. Την εποχή εκείνη, περίπου στις 15 Φεβρουαρίου, γιορτάζανε τα Λουπερκαλία, γιορτή αφιερωμένη στον Θεό Pan. Κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής, οι πιστοί διέσχιζαν τους δρόμους ενώ κουβαλούσαν μαζί τους δάδες. Αργότερα, στον 5ο αιώνα, ο Πάπας Γκελάσιος Α, αποφάσισε να αλλάξει αυτή την παράδοση. Οι δάδες αντικαταστάθηκαν με τα ευλογημένα κεριά (έτσι βγήκε και το όνομα Chandeleur) και μοίραζαν κρέπες στους προσκυνητές που έφθαναν στη Ρώμη. Αυτή η παράδοση έχει αλλάξει από τότε. Τώρα, για τους Χριστιανούς, η Chandeleur είναι η γιορτή λατρείας του Ιησού.
Γιατί όμως αποφάσισαν να γιορτάζουν με κρέπες;
Υπάρχουν διαφορετικά υποθετικά σενάρια σχετικά με την παράδοση. Ένα από τα πιο γνωστά προέρχεται από τους αγρότες, οι οποίοι θεωρούσαν ότι αν δεν έφτιαξαν κρέπες την ημέρα της Chandeleur θα είχαν στη συνέχεια, μια πολύ κακή σοδειά σιταριού. Για να τους πάνε όλα καλά, έπρεπε να ετοιμάσουν τη πρώτη κρέπα και να τη γυρίσουν με ένα νόμισμα Louis d’Or στο δεξί του χέρι. Στη συνέχεια, έβαζαν το νόμισμα στην κρέπα που την τοποθετούσαν ψηλά πάνω σε μια ντουλάπα. Την επόμενη χρονιά, δίνανε το Louis d’Or στο πρώτο φτωχό που περνούσε. Λέγανε επίσης πως οι κρέπες με το σχήμα τους και το χρυσαφένια χρώμα συμβολίζει τον ήλιο που επιστρέφει σιγά- σιγά μετά το χειμώνα και θα βοηθούσε έτσι να ωριμάσει και το σιτάρι!
Εμείς μπορεί να μην έχουμε επίσημη ημέρα για τις κρέπες, αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουμε να τις απολαμβάνουμε.
Σας έχω ετοιμάσει τις πιο νόστιμες αλμυρές και γλυκές κρέπες που είμαι σίγουρη ότι θα αγαπήσετε!
ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΠΕΣ, ΚΡΕΜΑ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΛΙΝΑ
ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΟΜΕΛΕΤΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ
ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ
CRÊPES SUZETTE… Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΓΑΛΛΙΔΑ
ΚΡΕΠΕΣ (ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)