Όταν πάνω από 70 διαφορετικά είδη τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών, από ροφήματα, γαλακτοκομικά και αρτοσκευάσματα έως πίτες, γλυκίσματα και αλίπαστα, βρίσκονται τοποθετημένα σε ατελείωτες σειρές τραπεζιών με ολόλευκα τραπεζομάντηλα, όταν εκεί παρευρίσκονται συγκεντρωμένοι οι τοπικοί παραγωγοί και επιχειρηματίες που προσέφεραν τα προϊόντα τους, ντόπιοι διακεκριμένοι σεφ που τα μετέτρεψαν σε μοναδικά εδέσματα, οι γυναίκες του νησιού που με την καλαισθησία, τις γνώσεις και την αγάπη τους έβαλαν την σφραγίδα της τελειότητας στην όλη διοργάνωση και όταν το σκηνικό εντός του οποίου όλα αυτά διαδραματίζονται είναι μια ευρύχωρη αίθουσα, που αιωρείται κάπου μεταξύ ουρανού και γης, αγναντεύοντας από ψηλά τον ευλογημένο τόπο που την φιλοξενεί, τότε η εκδήλωση φέρει τον τίτλο «Παρουσίαση Ελληνικού Πρωινού Καλύμνου», οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα σεφ είναι ο Δημήτρης Κουλλιάς και ο Μιχάλης Μάρθας, ο τόπος είναι το Συνεδριακό Κέντρο της Μονής του Αγίου Σάββα και συγκεντρωμένοι εκεί βρίσκονται σύσσωμες οι αρχές του ακριτικού νησιού, αλλά και οι κάτοικοί του με μία μαζικότητα εντυπωσιακή και πρωτοφανή για τέτοιου είδους εκδηλώσεις!
Διοργανωτές της γιορτής αυτής για την καλύμνικη γαστρονομία ήταν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων «Ξενίας», το Δίκτυο AlterNet Καλύμνου, οι παραγωγοί και οι Αγροτικοί Φορείς του νησιού.
Η Κάλυμνος, η 41η περιοχή της Ελλάδας, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξ.Ε.Ε., το οποίο μετρά ήδη 8 χρόνια επιτυχημένης πορείας (από το 2010), εντυπωσίασε όλους όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση αυτή, χάρη στην ατελείωτη ποικιλία αγνών και εύγευστων τοπικών προϊόντων, τις εξαιρετικές καλύμνικες συνταγές, που διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού μεταλαμπαδευόμενες από μάνα σε θυγατέρα και κυρίως χάρη στην συλλογικότητα, την μεθοδικότητα και την στοχοπροσήλωση, που χαρακτήρισαν την δουλειά όλων των εμπλεκομένων φορέων και ατόμων, ώστε να οδηγηθούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του νησιού. Μία προσπάθεια που τελικά πήγε πολύ παραπέρα αναδεικνύωντας τις πολλαπλές πτυχές της πολιτισμικής προσωπικότητας της Καλύμνου.
Θυμαρίσιο μέλι, σπιτικές μαρμελάδες, ευωδιαστά εσπεριδοειδή, κρίθινες κουλούρες, καλύμνικα τυροκομικά και εφτάζυμα, αρωματικά βότανα, κοπεχάϊ και τρουμούλα, φύλλα και μουούρι, γλυκό κρασί Ανάμα! Όλα αυθεντικά προϊόντα της Καλύμνου, τα οποία καλούνται να παίξουν τον ρόλο γαστρονομικών Σειρήνων, που θα οδηγήσουν ξανά και ξανά πίσω στον τόπο αυτό, τους έστω και για μία φορά κοινωνούς της πολυεπίπεδης μοναδικότητάς του!
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου της Καλύμνικης Ένωσης Ξενοδόχων Νικολάου Τσαγκάρη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από την επιτυχία της εκδήλωσης για το Ελληνικό Πρωινό της Καλύμνου. Η προσέλευση των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου ήταν εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των τοπικών παραγωγών.
Αυτόν τον πολιτισμικό-γαστρονομικό πλούτο της Καλύμνου καλούμαστε τώρα να αξιοποιήσουμε εμείς οι ξενοδόχοι, προσφέροντάς τον στους επισκέπτες του νησιού». Στη συνέχεια μίλησε ο εκπρόσωπος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργος Πίττας και ακολούθησε η Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Πόπη Μαύρου, μία γυναίκα-κινητή εγκυκλοπαίδεια για οτιδήποτε αφορά στην παράδοση και την ιστορία της Καλύμνου, η οποία μέσα από την μεστή ομιλία της, μετέφερε τους ακροατές της σε εποχές που παρήλθαν μεν, αλλά έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στην σύγχρονη Κάλυμνο και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του νησιού.
Χαιρετισμούς απηύθυναν προς το πολυπληθές κοινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου-Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παϊσιος, ο Βουλευτής Δωδεκανήσων και Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου για τον Πρωτογενή Τομέα και την Γαστρονομία Φιλήμονας Ζαννετίδης και ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την Κω ταξίδεψαν, προκειμένου να παρευρεθούν στην εκδήλωση, η Κωνσταντίνα Σβύνου, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών-Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου. Ακολούθησε μουσικό καλωσόρισμα από τον κ. Γλυκοκάλαμο και την κ. Λελέκη-Ζαγοριανού και στην συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα-ένα τα καλαίσθητα στρωμένα τραπέζια, να θαυμάσουν και να γευθούν τα καλούδια της καλύμνικης γαστρονομίας!
Το Ελληνικό Πρωινό της Καλύμνου παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες και στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA και από το περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Κατερίνα Μαρινάκη
https://livetotravelandtaste.com/