Η νηστεία αποτελεί ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς μειώνεται η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, που είναι πλούσια σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά, ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την υγεία.
Ωστόσο, η αποχή από τα γαλακτοκομικά και το κρέας δημιουργεί συχνά την απορία σχετικά με το αν μπορούν τα νηστίσιμα τρόφιμα να καλύψουν τις ανάγκες του σώματος σε πρωτεΐνη, βιταμίνες (Β12, D) και σε ασβέστιο.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τροφές φυτικής προέλευσης, οι οποίες με την κατάλληλη κατεργασία μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα:
Σόγια
Είναι ένας θαυματουργός καρπός που συναγωνίζεται επάξια σε διατροφική αξία τις ζωικές τροφές, γιατί περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας. Επιπλέον, η σόγια έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ασβέστιο και φυτοστερόλες που ενισχύοντας την υγεία των οστών και μειώνοντας τις εξάψεις σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Καρύδα
Ρύζι
Είναι πλούσιο σε σίδηρο, σελήνιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη). Η συνεργιστική δράση των παραπάνω θρεπτικών στοιχείων τονώνει τον οργανισμό, καταπολεμά τη μυϊκή και πνευματική κόπωση, καθώς επίσης βελτιώνουν και την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.
Αμύγδαλα
Πως θα εντάξω στην καθημερινή μου διατροφή τα παραπάνω τρόφιμα;
Όλα τα παραπάνω τρόφιμα μπορούμε να τα βρούμε πλέον και σε μορφή ροφημάτων (σόγιας, καρύδας, αμυγδάλου, σόγιας), τα οποία και μπορούν να καταναλώνονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, προσφέροντας τα εξής πλεονεκτήματα:
- Είναι 100% φυτικά κατάλληλα για χορτοφάγους/ιδανικά για νηστεία
- Πλούσια σε πρωτεΐνες
- Περιέχουν Βιταμίνες, Ασβέστιο (120mg/100ml όσο το αγελαδινό γάλα)
- 0% χοληστερόλη κατάλληλα για όσους έχουν προβλήματα χοληστερίνης
- 0% λακτόζη ιδανικά για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη
- 0% γλουτένη ιδανικά για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (εξαιρούνται τα ροφήματα που περιέχουν βρώμη)
- Εκ φύσεως χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά
- Έχουν λίγες θερμίδες
- Φυσική διαδικασία παραγωγής
- Δεν περιέχουν συντηρητικά
Η υπεροχή των συγκεκριμένων ροφημάτων έγκειται στον εμπλουτισμό τους με βιταμίνες Β2, Β12, D, έτσι ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.
Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr