Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Χυλοπίτες φόρμας με μανιτάρια και τυριά

Χυλοπίτες φόρμας με μανιτάρια και τυριά
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 50 λεπ Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 300 γρ. ρουμελιώτικες χυλοπίτες ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ, ΗΛΙΟΣ
  • 450 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 700 γρ. ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 300 ml ζωμό κότας
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 200 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε χοντρούς κύβους
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολάκι βάζω τα αποξηραμένα πορτσίνι και το χλιαρό νερό και τα αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά να μουλιάσουν.

  2. Σε μια κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και σοτάρω σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και τα αποξηραμένα μανιτάρια μαζί με το νερό τους και μαγειρεύω για 5-6 λεπτά. Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με την πάπρικα. Προσθέτω το κρασί και μαγειρεύω για 5 λεπτά. Προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, τον ζωμό κότας και τη δάφνη. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 30 λεπτά. Η σάλτσα θα πρέπει να μείνει με αρκετά υγρά.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα.
    Αδειάζω τη μισή ποσότητα της σάλτσας σε μια βαθιά φόρμα διαμέτρου 26 εκ. και ρίχνω από πάνω τις χυλοπίτες. Τις απλώνω να καλύψουν όλη τη φόρμα και σκεπάζω με την υπόλοιπη σάλτσα.

  4. Με ένα κουτάλι, κάνω μικρές τρύπες ανάμεσα στις χυλοπίτες και «στριμώχνω» τους κύβους μοτσαρέλας. Πασπαλίζω με την γραβιέρα και σκεπάζω την φόρμα με αλουμινόχαρτο.

  5. Ψήνω στο φούρνο για 40 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη.

Keywords: χυλοπίτες φόρμας με μανιτάρια,τυριά

Σας ευχαριστώ!