Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τραχανόπιτα με φέτα, γραβιέρα και λιαστές ντομάτες

Τραχανόπιτα με φέτα, γραβιέρα και λιαστές ντομάτες

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 40 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 8
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 8 χωριάτικα φύλλα ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
  • 1½ φλιτζ. τραχανά γλυκό ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 200 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
  • 150 γρ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1½ φλιτζ. γάλα
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
    Βάζω σε μια κατσαρόλα 3 φλυτζάνια νερό με λίγο αλάτι και μόλις πάρει βράση ρίχνω τον τραχανά. Ανακατεύω και αφήνω να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό και να γίνει σαν κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να μισοκρυώσει.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάω τα αυγά με το σύρμα. Προσθέτω το γάλα, τη φέτα, την γραβιέρα, τις λιαστές ντομάτες και τον βρασμένο τραχανά. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά. Το μίγμα θα είναι αρκετά ρευστό.

  3. Λαδώνω καλά ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30x35 εκ. περίπου. Στρώνω ένα χωριάτικο φύλλο και το λαδώνω καλά. Tσαλακώνω το δεύτερο φύλλο και το βάζω στο ταψί. Το λαδώνω και κάνω το ίδιο με άλλα δύο φύλλα.

  4. Παίρνω κουταλιές από το μίγμα του τραχανά και τις σκορπάω σε όλη την επιφάνεια των τσαλακωμένων φύλλων. Παίρνω ένα φύλλο, το τσαλακώνω και σκεπάζω το μίγμα. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και επαναλαμβάνω την διαδικασία με το μίγμα και το τσαλακωμένο φύλλο για άλλες 3 φορές. Λαδώνω καλά το τελευταίο φύλλο και το χαράζω με ένα κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια.

  5. Ψήνω την πίτα για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Keywords: τραχανοπιτα φετα

Σας ευχαριστώ!