<!-- [lt_recipe name=|ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΗΛΑ| servings=|4| prep_time=|1H| cook_time=|25M| summary=|Υπερέχουν από τις συνηθισμένες τηγανίτες τόσο στην εμφάνιση όσο και στη νοστιμιά, αν και απαιτούν λίγο κόπο παραπάνω. Εξωτερικά έχουν μια τραγανή και χρυσαφένια κρούστα που στο εσωτερικό της κρύβει μαλακά, ζουμερά και πεντανόστιμα μαριναρισμένα μήλα.| print=|yes| ingredients=|Για το χυλό;2 – 2½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο;2 κουτ. σούπας ζάχαρη;½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ;ελάχιστο αλάτι;3 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών, καλά χτυπημένοι;200 ml γάλα;2 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών; Για τα μήλα;4 – 5 μήλα κόκκινα, ώριμα και σφικτά;χυμός από 1 λεμόνι;3 κουτ. σούπας κονιάκ (ή σκούρο ρούμι ή λικέρ της αρεσκείας μας);Για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα;ελαιόλαδο (προτιμούμε ένα ελαφρύ, όχι αγουρέλαιο);ζάχαρη κρυσταλλική;λίγη κανέλα, σε σκόνη| ]Χυλός: Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) ρίχνω το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω τους χτυπημένους κρόκους και το γάλα. Αρχίζω να ανακατεύω με το μίξερ χειρός (σε χαμηλή ταχύτητα) ή με το σύρμα, με κυκλικές κινήσεις, φέρνοντας σταδιακά το αλεύρι προς το κέντρο με τα υγρά υλικά. Συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να φτιάξω έναν λείο χυλό, μέτριας ρευστότητας, χωρίς κομπαλάκια. Σκεπάζω το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνω κατά μέρος το χυλό για 30 λεπτά, για να «ξεκουραστεί».; Μήλα: Ξεφλουδίζω τα μήλα και με το ειδικό εργαλείο (αποπυρηνωτή) αφαιρώ το κέντρο με τα κουκούτσια, αφήνοντας τα μήλα ολόκληρα. Αν δεν διαθέτετε το εργαλείο, μπήγετε ένα μαχαιράκι σε κάθε μήλο, από το μέρος του κοτσανιού μέχρι τη βάση, και το περιστρέφετε με προσοχή μερικές φορές, αφαιρώντας τους πυρήνες.;Κόβω τα μήλα σε ροδέλες πάχους 1 εκ., τις βάζω σε ένα φαρδύ μπολ και τις ραντίζω με το χυμό λεμονιού και το ποτό. Τις αφήνω να μαριναριστούν για περίπου 20 λεπτά.; Τηγανίτες: Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και τη ρίχνω στο χυλό, όταν αυτός έχει πια «ξεκουραστεί». Ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, με μεγάλες κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο χυλό αλλά να μην χαθεί ο όγκος της.;Βάζω ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι τη μέση του τηγανιού. Το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.;Παίρνω μία-μία τις ροδέλες μήλου, τις βυθίζω τον χυλό, τις αφήνω να στάξουν για 2 – 3 δευτερόλεπτα και τις βάζω προσεκτικά στο λάδι. Κάθε φορά βάζω 3 – 4 ροδέλες και τις τηγανίζω για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν μια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα. Βγάζω κάθε δόση με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αν το λάδι μειωθεί καθώς προχωράω το τηγάνισμα, προσθέτω λίγο ακόμα και το αφήνω να ζεσταθεί πριν ρίξω την επόμενη δόση.;Τις βάζω σε μια πιατέλα, τις πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα και τις σερβίρω αμέσως.[/lt_recipe] -->
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) ρίχνω το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω τους χτυπημένους κρόκους και το γάλα. Αρχίζω να ανακατεύω με το μίξερ χειρός (σε χαμηλή ταχύτητα) ή με το σύρμα, με κυκλικές κινήσεις, φέρνοντας σταδιακά το αλεύρι προς το κέντρο με τα υγρά υλικά. Συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να φτιάξω έναν λείο χυλό, μέτριας ρευστότητας, χωρίς κομπαλάκια. Σκεπάζω το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνω κατά μέρος το χυλό για 30 λεπτά, για να «ξεκουραστεί».
Ξεφλουδίζω τα μήλα και με το ειδικό εργαλείο (αποπυρηνωτή) αφαιρώ το κέντρο με τα κουκούτσια, αφήνοντας τα μήλα ολόκληρα. Αν δεν διαθέτετε το εργαλείο, μπήγετε ένα μαχαιράκι σε κάθε μήλο, από το μέρος του κοτσανιού μέχρι τη βάση, και το περιστρέφετε με προσοχή μερικές φορές, αφαιρώντας τους πυρήνες.
Κόβω τα μήλα σε ροδέλες πάχους 1 εκ., τις βάζω σε ένα φαρδύ μπολ και τις ραντίζω με το χυμό λεμονιού και το ποτό. Τις αφήνω να μαριναριστούν για περίπου 20 λεπτά.
Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και τη ρίχνω στο χυλό, όταν αυτός έχει πια «ξεκουραστεί». Ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, με μεγάλες κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο χυλό αλλά να μην χαθεί ο όγκος της.
Βάζω ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι τη μέση του τηγανιού. Το ζεσταίνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
Παίρνω μία-μία τις ροδέλες μήλου, τις βυθίζω τον χυλό, τις αφήνω να στάξουν για 2 - 3 δευτερόλεπτα και τις βάζω προσεκτικά στο λάδι. Κάθε φορά βάζω 3 - 4 ροδέλες και τις τηγανίζω για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν μια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα. Βγάζω κάθε δόση με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αν το λάδι μειωθεί καθώς προχωράω το τηγάνισμα, προσθέτω λίγο ακόμα και το αφήνω να ζεσταθεί πριν ρίξω την επόμενη δόση.
Τις βάζω σε μια πιατέλα, τις περιχύνω με μέλι ή τις πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα και τις σερβίρω αμέσως.
Σας ευχαριστώ!