Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο και χαλούμι

Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο και χαλούμι
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 1 ώρα Rest Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα 50 λεπτά.
Servings 10
Υλικά
  • 6 χωριάτικα φύλλα
  • Για τη γέμιση
  • 1.200 γρ. σπανάκι
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. χαλούμι, τριμμένο
  • 100 γρ. τραχανά ξινό
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ψήσιμο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
    Για τη γέμιση
  1. Καθαρίζω και πλένω καλά το σπανάκι και το κόβω σε χοντρά κομμάτια. Το μεταφέρω σε ένα σουρωτήρι, ρίχνω το πράσο και τα κρεμμυδάκια και αλατίζω γενναιόδωρα. «Τρίβω» καλά με τα χέρια μου για να μαραθούν και τα αφήνω στο σουρωτήρι για 30 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

    Σε ένα μπολ ανακατεύω το σπανάκι καλά στυμμένο με όλα τα άλλα υλικά.

  2. Για την πίτα
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Λαδώνω καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 24 εκ. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τα υλικά του ψησίματος.

  4. Απλώνω το πρώτο χωριάτικο φύλλο στον πάγκο της κουζίνας και το αλείφω καλά με αρκετό από το μείγμα του βουτύρου. Το στρώνω καλά μέσα στη φόρμα και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με 2 ακόμη φύλλα. Ρίχνω μέσα στη φόρμα το μείγμα των χορταρικών και γυρίζω προς τα μέσα, όσο από το φύλλο περισσεύει από τη φόρμα, έτσι ώστε να μισοκαλύψω τη γέμιση.

  5. Αλείφω το 4ο χωριάτικο φύλλο με αρκετό από το μείγμα του βουτύρου και το διπλώνω σαν πλισέ, από την μακριά πλευρά του. Το μεταφέρω στη φόρμα και επαναλαμβάνω την ίδια κίνηση με τα 2 ακόμη φύλλα, φροντίζοντας να καλύψω καλά όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφω όλη την επιφάνεια της πίτας με όσο μείγμα βουτύρου μου έχει απομείνει και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα.

Keywords: σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο,χαλούμι

Σας ευχαριστώ!