Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Σαλάτα με φακές και φέτα

Σαλάτα με φακές και φέτα
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 10 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 40 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 250 γρ. φακές, ψιλές ή χονδρές
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο, ολόκληρο
  • 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 μεγάλα καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 λεπτά κλωνάρια σέλερι, με τα φύλλα τους (τα κλωνάρια κομμένα σε λεπτές φετούλες και τα φύλλα ψιλοκομμένα)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. φέτα, κατά προτίμηση σκληρή και βαρελίσια, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή μαϊντανού -αποφεύγουμε τον ξερό δυόσμο)
  • Για τη βινεγκρέτ
  • 4 κουτ. σούπας λευκό κρασόξιδο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Ξεπλένω καλά τις φακές μέσα σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό. Τις στραγγίζω, τις βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα και τις καλύπτω πολύ καλά με κρύο νερό.
    Καρφώνω τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζω στην κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης.
    Σιγοβράζω τις φακές για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται. Τα τελευταία 5 λεπτά του μαγειρέματος ρίχνω αλάτι και πιπέρι. Στραγγίζω καλά τις φακές, πετάω το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα και το φύλλο δάφνης και τις ξεπλένω με κρύο νερό. Τις στραγγίζω καλά και τις μεταφέρω σε μια μεγάλη σαλατιέρα.

  2. Προσθέτω τα τριμμένα καρότα, το σέλερι με τα φύλλα του, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα κυβάκια φέτας και το δυόσμο (ή το μαϊντανό). Νοστιμίζω με λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύω καλά.

  3. Βινεγκρέτ
  4. Σε ένα μπολάκι χτυπάω καλά όλα τα υλικά της βινεγκρέτ με ένα πιρούνι.
    Περιχύνω τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, ανακατεύω καλά και σερβίρω.

Keywords: σαλάτα με φακές,φέτα

Σας ευχαριστώ!