Σε ένα μεγάλο γουόκ βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και το σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτω το ρύζι και το σκόρδο και το σοτάρω ανακατεύοντας μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να αρχίζουν να γίνονται διάφανοι. Σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτω την σάλτσα τομάτας, τον τοματοπολτό και 1 κουτάλα καυτό ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω μέχρι το ρύζι να «πιεί» όλα τα υγρά. Συνεχίζω να προσθέτω σταδιακά το ζωμό μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί αλλά να μένει al dente. Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει 25 λεπτά. Πριν τελειώσω ο χρόνος (περίπου στα 20 λεπτά μαγειρέματος), προσθέτω το σπανάκι και συνεχίζω το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμη.
Αποσύρω από τη φωτιά και σκορπίζω τα αμύγδαλα και το τσίλι. Σερβίρω το ριζότο αμέσως ραντίζοντας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
Dr. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Το σπανάκι που περιέχεται στην συνταγή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, μειώνει την υπέρταση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ακόμα περιέχει μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος μπορεί να απορροφηθεί αν συνδυαστεί με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C. Στη δική μας περίπτωση, τα προϊόντα τομάτας! Η σάλτσα τομάτας και ο τοματοπολτός διπλής συμπύκνωσης πέρα από πηγή βιταμίνης C αποτελούν και την κύρια πηγή του ισχυρού αντιοξειδωτικού - λυκοπενίου. Το λυκοπένιο προσφέρει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία μας, όπως είναι η προστασία από τον ήλιο, η βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου (1). Aκόμα, έχει αποδειχθεί πως όταν οι μητέρες που θηλάζουν καταναλώνουν καθημερινά 10gr (δηλαδή 2 κουταλιές της σούπας) προϊόντων τομάτας, όπως σάλτσα και τοματοπολτό, αυξάνεται τη συγκέντρωση του λυκοπενίου στο μητρικό τους γάλα(2). Τέλος, τα αμύγδαλα περιέχουν πολλά καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μαγνήσιο και Βιταμίνη Ε. Ρυθμίζουν επίσης την πείνα και προλαμβάνουν την αύξηση βάρους.
Σας ευχαριστώ!