Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ρεβιθάδα φούρνου

Ρεβιθάδα φούρνου
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 90 λεπ Cook Time: 40 λεπ Rest Time: 12 ώρα Total Time: 14 ώρες 10 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα, ολόκληρα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 250 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι (δεν τις στραγγίζω από το λάδι τους), κομμένες σε λωρίδες
  • ½ ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισος, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας γλυκό μπούκοβο (ή 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη)
Εκτέλεση
  1. Μουσκεύω αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, στο οποίο ρίχνω τη σόδα, και ανακατεύω. Την επόμενη ημέρα στραγγίζω τα ρεβίθια και τα ξεπλένω πολύ σχολαστικά με κρύο νερό. Τα ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τα καλύπτω καλά με άφθονο κρύο νερό και προσθέτω τα ολόκληρα, ξεφλουδισμένα κρεμμύδια, τη δάφνη, τα καρφάκια γαρίφαλου και το ελαιόλαδο.

  2. Βάζω τα ρεβίθια να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τη χαμηλώνω στο μέτριο και ξαφρίζω για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Τα βράζω για 1½ ώρα και αποσύρω από τη φωτιά.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

  3. Στραγγίζω τα ρεβίθια (κρατάω κατά μέρος το νερό τους) και τα ρίχνω σε ένα βαθύ ταψί ή σε γάστρα. Ρίχνω 3 φλιτζάνια (600 ml) από το νερό στο οποίο έβρασαν και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω και σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο (αν χρησιμοποιήσω γάστρα, τη σκεπάζω με το καπάκι της).
    Ψήνω τα ρεβίθια για 30 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Τα σερβίρω ζεστά ή κρύα.

Keywords: ρεβιθαδα φουρνου

Σας ευχαριστώ!