Μουσκεύω αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, στο οποίο ρίχνω τη σόδα, και ανακατεύω. Την επόμενη ημέρα στραγγίζω τα ρεβίθια και τα ξεπλένω πολύ σχολαστικά με κρύο νερό. Τα ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τα καλύπτω καλά με άφθονο κρύο νερό και προσθέτω τα ολόκληρα, ξεφλουδισμένα κρεμμύδια, τη δάφνη, τα καρφάκια γαρίφαλου και το ελαιόλαδο.
Βάζω τα ρεβίθια να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια τη χαμηλώνω στο μέτριο και ξαφρίζω για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Τα βράζω για 1½ ώρα και αποσύρω από τη φωτιά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Στραγγίζω τα ρεβίθια (κρατάω κατά μέρος το νερό τους) και τα ρίχνω σε ένα βαθύ ταψί ή σε γάστρα. Ρίχνω 3 φλιτζάνια (600 ml) από το νερό στο οποίο έβρασαν και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω και σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο (αν χρησιμοποιήσω γάστρα, τη σκεπάζω με το καπάκι της).
Ψήνω τα ρεβίθια για 30 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Τα σερβίρω ζεστά ή κρύα.
Σας ευχαριστώ!