Print Options:

Ρατατούιγ (Ratatouille)

Ρατατούιγ (Ratatouille)
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 20 mins Cook Time: 40 mins Total Time: 1 hr
Cooking Temp 200  °C
Servings 4
Υλικά
    Για τη σάλτσα
  • 680 γρ. τριμμένη ντομάτα, Κύκνος
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, Κύκνος
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε μέτριους κύβους
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μέτριους κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 50 ml πετιμέζι
  • 6-7 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ή πλατύφυλλο βασιλικό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για το ρατατούιγ
  • 2 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια
  • 2 ντομάτες
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 ml πετιμέζι
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τη σάλτσα
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και την πιπεριά, αλατίζω και σοτάρω για 3-4 λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο και μαγειρεύω για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνω την τριμμένη ντομάτα, το φασκόμηλο, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά.

  2. Μεταφέρω τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και την αφήνω στην άκρη. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.

  3. Για το ρατατούιγ
  4. Πλένω όλα τα λαχανικά, τα σκουπίζω και τα κόβω σε λεπτές, στρογγυλές φέτες (περίπου 0,5 εκ.)

  5. Παίρνω από 1 φέτα από κάθε λαχανικό και τα τοποθετώ το ένα επάνω στο άλλο. Μόλις μαζευτούν αρκετά τα τοποθετώ όρθια μέσα στη σάλτσα. Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο μέχρι να γεμίσω όλο το σκεύος. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και αλατοπιπερώνω. Ψήνω στο φούρνο για 35-40 λεπτά.

Keywords: ratatouille, ρατατούιγ, λαχανικά, καλοκαιρινό, σάλτσα ντομάτας, μελιτζάνα, πιπεριές, κολοκύθια,
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/ratatouille-klasiko/

Σας ευχαριστώ!