Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Παληκαριά με πέστο ρόκας

Παληκαριά με πέστο ρόκας

<!-- [lt_recipe name="ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΡΟΚΑΣ" servings="4" prep_time="30M" cook_time="2H" total_time="12H" summary="Η παλληκαριά είναι ένα παραδοσιακό φαγητό με ανάμεικτα όσπρια και δημητριακά και που συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας με διάφορες ονομασίες (π.χ. πολυσπόρια,) σε πολλές παραλλαγές, ακόμα και γλυκές. Στην εποχή του, μπορούμε να προσθέσουμε και σπόρους ροδιού, καρπός με καθαρά συμβολική σημασία. Αν θέλουμε προσθαφαιρούμε όποια όσπρια ή δημητριακά θέλουμε, ανάλογα με τα γούστα μας. Υπολογίζουμε πάντως ότι τα ρεβίθια και, κυρίως, το στάρι, απαιτούν κάποιες ώρες για μούλιασμα και μαγείρεμα, επομένως προγραμματίζουμε την παρασκευή της παλληκαριάς τουλάχιστον από την προηγούμενη ημέρα." print="yes" ingredients="½ φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια, βρασμένα;½ φλιτζ. τσαγιού μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα;½ φλιτζ. τσαγιού στάρι, καλά βρασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του;½ φλιτζ. τσαγιού κατεψυγμένο καλαμπόκι, κατά προτίμηση βιολογικό, βρασμένο και στραγγισμένο;1 φλιτζ. τσαγιού μείγμα από ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος, θυμάρι, κ.ά.);3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα;1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, καλά κοπανισμένος στο γουδί;1 κουτ. γλυκού ξερό τζίντζερ, σε σκόνη;100 ml χυμός λεμονιού;100 ml ελαιόλαδο;ξύσμα από 1 λεμόνι + 1 πορτοκάλι, ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;Για το πέστο ρόκας;2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα ρόκας, καλά πατικωμένα;½ φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσουν;½ φλιτζ. τσαγιού κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά (θα βρούμε εξαιρετικής ποιότητας τυριά με χαμηλά λιπαρά, ελληνικά και πολύ γευστικά);αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι;3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο" ]Πέστο ρόκας: Βάζω στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) τα φύλλα ρόκας, τα κουκουνάρια, το τυρί, αλάτι και πιπέρι και τα δουλεύω καλά, μέχρι να φτιάξω μια σφικτή πάστα. Σταδιακά ρίχνωτο ελαιόλαδο και συνεχίζω να δουλεύω τα υλικά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και πυκνόρρευστο. Αφήνω το πέστο κατά μέρος.;Παλληκαριά: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα ρεβίθια, τα μαυρομάτικα φασόλια, το στάρι, το καλαμπόκι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, τα ξύσματα, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα.;Μοιράζω την «παλληκαριά» σε βαθιά πιάτα, προσθέτω από 1 κουτ. σούπας πέστο ρόκας και ανακατεύω. Σερβίρω αμέσως.[/lt_recipe] -->

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 2 ώρα Rest Time: 12 ώρα Total Time: 14 ώρες 30 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια, βρασμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού στάρι, καλά βρασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κατεψυγμένο καλαμπόκι, κατά προτίμηση βιολογικό, βρασμένο και στραγγισμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μείγμα από ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος, θυμάρι, κ.ά.)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, καλά κοπανισμένος στο γουδί
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό τζίντζερ, σε σκόνη
  • 100 ml χυμός λεμονιού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι + 1 πορτοκάλι, ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το πέστο ρόκας
  • 2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα ρόκας, καλά πατικωμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσουν
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά (θα βρούμε εξαιρετικής ποιότητας τυριά με χαμηλά λιπαρά, ελληνικά και πολύ γευστικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
    Πέστο ρόκας
  1. Βάζω στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) τα φύλλα ρόκας, τα κουκουνάρια, το τυρί, αλάτι και πιπέρι και τα δουλεύω καλά, μέχρι να φτιάξω μια σφικτή πάστα. Σταδιακά ρίχνωτο ελαιόλαδο και συνεχίζω να δουλεύω τα υλικά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και πυκνόρρευστο. Αφήνω το πέστο κατά μέρος.

  2. Παληκαριά
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα ρεβίθια, τα μαυρομάτικα φασόλια, το στάρι, το καλαμπόκι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, τα ξύσματα, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα.

  4. Μοιράζω την «παληκαριά» σε βαθιά πιάτα, προσθέτω από 1 κουτ. σούπας πέστο ρόκας και ανακατεύω. Σερβίρω αμέσως.

Keywords: παληκαρια με πεστο ροκασ

Σας ευχαριστώ!