Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Οσπριοσαλάτα με σταφύλια

Οσπριοσαλάτα με σταφύλια
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 10 λεπ Cook Time: 15 λεπ Total Time: 25 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κινόα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φακές, βρασμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ρόγες κόκκινων σταφυλιών
  • ½ φλιτζ. τσαγιού αποξηραμένα κράνμπερις
  • 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • ½ πιπεριά κίτρινη, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 100 γρ. φύλλα ρόκας
  • Για την βινεγκρέτ
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 1 κουτ. σούπας γιαούρτι ελαφρύ 2%
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • 1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη (προαιρετικά)
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Πλένω πολύ καλά την κινόα με άφθονο, τρεχούμενο νερό. Την βάζω σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτω 1 φλιτζάνι νερό. Βράζω για 15 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, σκεπάζω το κατσαρολάκι και αφήνω την κινόα να φουσκώσει.

  2. Σε ένα κατσαρολάκι, βράζω τις φακές για 20 λεπτά (δεν χρειάζεται να λιώσουν), τις σουρώνω και τις κρυώνω.

  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τη ρόκα, την κινόα, τις φακές,τα σταφύλια και τις πιπεριές.
    Αλατοπιπερώνω και ραντίζω με τη βινεγκρέτ.

Note

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μοναδική συνταγή βγαλμένη μέσα από την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Τα όσπρια αποτελούν σίγουρα μία εξαιρετική επιλογή για τη διατροφή μας. Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για ισχυρό μυϊκό σύστημα, μαγγάνιο ένα μέταλλο που συμβάλλει στην υγεία των οστών και του συνδετικού ιστού, σίδηρο για σωστή αιμοποίηση και φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη, θωρακίζει το ανοσοποιητικό, μειώνει τα επίπεδα κόπωσης και αποτελεί το «κλειδί» για την φυσιολογική σύνθεση των αμινοξέων στον οργανισμό. Εκτός των άλλων, τα όσπρια αποτελούν και μια ιδιαίτερα αξιόλογη πηγή χαλκού, στοιχείου απαραίτητου για τη μεταφορά σιδήρου στον οργανισμό, αλλά και σημαντικού για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Επιπλέον, σε συνδυασμό με το σταφύλι αλλά και με το ελαιόλαδο, τροφοδοτούν με σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες: βιταμίνη Ε και ρεσβερατρόλη, οι οποίες προφυλάσσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, ενισχύουν απόλυτα το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που αποδεικνύει αναμφίβολα και η πολύ υψηλή απόδοση της συνταγής αυτής σε «αντιοξειδωτικές» μονάδες ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), οι οποίες είναι τόσο αναγκαίες για την αντιμετώπιση απειλητικών ιών και λοιμώξεων. Η υψηλότατη διατροφική αξία της συνταγής ολοκληρώνεται με το αυξημένο περιεχόμενό της σε φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Υπέροχη γεύση και ταυτόχρονα σπουδαία διατροφική αξία!

Keywords: οσπριοσαλάτα σταφύλια

Σας ευχαριστώ!