Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μελιτζανοσαλάτα Μαροκινή (Zaalouk)

To zaalouk είναι μια πεντανόστιμη μελιτζανοσαλάτα που μας έρχεται από το εξωτικό Μαρόκο!
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method ,
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Cook Time: 1 λεπ Rest Time: 5 ώρα Total Time: 6 ώρες 1 λεπτό
Servings 6
Best Season Καλοκαίρι
Υλικά
  • 1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
  • 6 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, με τη φλούδα τους
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • ελάχιστο τσίλι, σε σκόνη (προαιρετικά, για όσους το αντέχουν)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κόλιανδρο, ψιλοκομμένο (σε φυτώρια)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • χυμός από 1 λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
Εκτέλεση
  1. Ξεφλουδίζω τις μελιτζάνες και κόβω την καθεμία στα τέσσερα. Στερεώνω ένα μεταλλικό σουρωτήρι στα χείλη μιας κατσαρόλας, στην οποία έχω ρίξει 1 γεμάτο ποτήρι νερό. Ρίχνω στο σουρωτήρι τις κομμένες μελιτζάνες και τις σκελίδες σκόρδου και σκεπάζω καλά ο σκεύος. Μαγειρεύω τα υλικά στον ατμό για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

  2. Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω τις τριμμένες ντομάτες, το κύμινο, την πάπρικα, το τσίλι (αν το χρησιμοποιήσω), το μαϊντανό και το κόλιανδρο. Αλατοπιπερώνω και βάζω το τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

  3. Μαγειρεύω για 15 - 20 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να στεγνώσει και να μείνει με τα υγρά του. Αποσύρω από τη φωτιά.
    Όταν μαγειρευτούν οι μελιτζάνες τις βγάζω από το σκεύος και τις λιώνω σε ένα μπολ, με ένα πιρούνι. Ξεφλουδίζω και τις σκελίδες σκόρδου και ρίχνω τη λιωμένη σάρκα τους στο μπολ με τις μελιτζάνες. Μεταφέρω αυτό το μείγμα στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά και το ξαναβάζω σε μέτρια φωτιά.

  4. Μαγειρεύω για 2 - 3 λεπτά και προσθέτω το λάδι, το ξύδι και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω καλά και αποσύρω. Μεταφέρω τη μελιτζανοσαλάτα σε ένα μπολ και την αφήνω να κρυώσει καλά. Μετά σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 4 - 5 ώρες στο ψυγείο, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα της σαλάτας. Τη σερβίρω κρύα σαν ντιπ ή αλειμμένη σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού. 

Keywords: μαροκινή μελιτζανοσαλάτα, zaalouk, εξωτική μελιτζανοσαλάτα

Σας ευχαριστώ!