Print Options:

μαγιάτικο αλά σπετσιώτα

Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Δυσκολία Intermediate
Time
Prep Time: 25 min Cook Time: 50 min Rest Time: 1 min Total Time: 1 hr 16 mins
Servings 4
Best Season Suitable throughout the year
Description
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Το μαγιάτικο ανήκει στην οικογένεια των Kαραγγιδών και χρωστάει το όνομα του στον μήνα Μάιο όπου πλησιάζει τις ακτές για να τραφεί. Τo Μαγιάτικο ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι ένα ολόφρεσκο ψάρι υψηλής ποιότητας, με χαρακτηριστική υπέροχη υφή και γευστικότατη σάρκα, αφού FISH FROM GREECE σημαίνει ψάρι από τον τόπο του, από τα κρυστάλλινα νερά της ελληνικής θάλασσας. Συγκεκριμένα, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, D και φωσφόρου, τα οποία ενισχύουν την καλή όραση, αλλά και γενικότερα την άμυνα του οργανισμού. Πολύ περισσότερο, προσφέρουν πολύτιμα ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Το πάντρεμα των ω-3 λιπαρών οξέων με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που προέρχονται από τα λαχανικά αναδεικνύει ένα γευστικό συνδυασμό που προσφέρει απόλυτη προστασία στην υγεία. Η προσθήκη μυρωδικών προσφέρει μοναδικές αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως η βιταμίνη C, το λυκοπένιο και οι τερπενοειδείς ουσίες που δημιουργούν μία διατροφική ασπίδα για την καρδιά και τα αγγεία.
Υλικά
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 4 φέτες Μαγιάτικο ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece, βάρους 200 - 250 γρ. η καθεμία
  • 2 κιλά ώριμες ντομάτες
  • 100 ml πετιμέζι
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη (φύλλα &amp
  • ανθός), ξαλμυρισμένη και καλά στραγγισμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (τα φύλλα)
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
    Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
  1. blankΚόβω 2 από τις ντομάτες σε μέτριες στρογγυλές φέτες και τις αφήνω κατά μέρος. Τρίβω τις υπόλοιπες ντομάτες στον τρίφτη. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω την κρέμα σκόρδου και σοτάρω για άλλο 1 λεπτό. Ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες και το πετιμέζι, ανακατεύω και μαγειρεύω για 10 - 12 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, αλατοπιπερώνω, ρίχνω το μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύω.
  2. blankΠροθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Παίρνω ένα ταψί που να χωρά εκεί τις φέτες ψαριού απλωμένες καλά σε μονή στρώση. Ρίχνω στο ταψί τη μισή σάλτσα ντομάτας και την απλώνω ομοιόμορφα. Από πάνω ακουμπάω τις φέτες του ψαριού και τις περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα. Σκεπάζω τις φέτες ψαριού με τις φέτες ντομάτας που έχω αφήσει κατά μέρος και σκορπίζω την κάππαρη. Περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω καλά και ψήνω το φαγητό για 40 - 50 λεπτά περίπου (ανάλογα με το πάχος που έχουν οι φέτες), μέχρι να μαλακώσει το ψάρι, να μελώσει η σάλτσα και να ροδίσουν οι φέτες ντομάτας. Σερβίρω το φαγητό χλιαρό.
Διατροφικά Στοιχεία

Serving Size 1

Servings 4


Amount Per Serving
Calories 200
Calories from Fat 1
% Daily Value *
Total Fat 1g2%
Saturated Fat 1g5%
Trans Fat 1g
Cholesterol 1mg1%
Sodium 1mg1%
Potassium 1mg1%
Total Carbohydrate 1g1%
Dietary Fiber 1g4%
Sugars 1g
Protein 1g2%

Vitamin A 1%
Vitamin C 1%
Calcium 1%
Iron 1%
Vitamin D 1%
Vitamin E 1%
Vitamin K 1%
Thiamin 1%
Riboflavin 1%
Niacin 1%
Vitamin B6 1%
Folate 1%
Vitamin B12 1%
Biotin 1%
Pantothenic Acid 1%
Phosphorus 1%
Iodine 1%
Magnesium %
Zinc %
Selenium 1%
Copper 1%
Manganese 1%
Chromium 1%
Molybdenum 1%
Chloride 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: μαγιάτικο αλά σπετσιώτα

Σας ευχαριστώ!