Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Λωτοί γεμιστοί με αρωματικό πλιγούρι

Λωτοί γεμιστοί με αρωματικό πλιγούρι
Αξιολογήσεις 4.5 από 2 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 4
Υλικά
  • 8 ώριμοι λωτοί
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 200 γρ. πλιγούρι
  • 200 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σταφίδες Κορινθιακές
  • 1-2 πιπερίτσες καυτερές (προαιρετικά)
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Πλένω καλά τους λωτούς και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω ένα μικρό κομμάτι από το επάνω μέρος (όπως κόβουμε τις ντομάτες για τα γεμιστά). Αφαιρώ τα κουκούτσια και αδειάζω τη σάρκα τους με ένα κουταλάκι. Την ψιλοκόβω και την αφήνω στην άκρη. Τοποθετώ τους λωτούς σε ένα στρογγυλό ταψάκι.

  2. Για τη γέμιση και το ψήσιμο
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βάζω το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και τα πράσα, αλατίζω και σοτάρω για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτω τη σάρκα των λοτών, το πλιγούρι και τις πιπερίτσες αν τις χρησιμοποιήσω, και το σοτάρω για 2-3 λεπτά. Ρίχνω το ζωμό ή το νερό, αλατοπιπερώνω και ρίχνω το κύμινο. Αφήνω να βράσουν τα υλικά για 6-7 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τα μυρωδικά και τις σταφίδες και ανακατεύω.

  4. Γεμίζω τους λωτούς, ραντίζω με το ελαιόλαδο και ψήνω στο φούρνο για 45 λεπτά.

Keywords: λωτοί γεμιστοί με αρωματικό πλιγούρι

Σας ευχαριστώ!