Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Λαβράκι με ελιές, σταφύλια και πατάτες «τσακιστές»

Λαβράκι με ελιές, σταφύλια και πατάτες «τσακιστές»
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 10 λεπ Cook Time: 40 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 51 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 2 μεγάλα λαβράκια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece, καθαρισμένα ολόκληρα
  • 200 γρ. ελιές μαύρες
  • 200 γρ. ρόγες κόκκινου σταφυλιού
  • 200 γρ. ρόγες λευκού σταφυλιού
  • 3-4 κλαδάκια θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 300 ml κρασί λευκό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τις πατάτες
  • 4-5 πατάτες μέτριες, πλυμμένες καλά με τη φλούδα τους
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 2-3 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • Αλάτι χοντρό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνω τις ελιές και τις ζεματίζω για 3-4 λεπτά. Τις σουρώνω και τις μεταφέρω σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Προσθέτω τα σταφύλια, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Αλατοπιπερώνω καλά τα ψάρια και τα στρώνω επάνω στα σταφύλια. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και το κρασί, σκορπίζω το θυμάρι και το δεντρολίβανο και κλείνω το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και το χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα ψάρια.

  2. Για τις πατάτες
  3. Βάζω τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και γεμίζω με κρύο νερό. Αλατίζω και βράζω για 20 λεπτά περίπου. Δοκιμάζω με ένα πηρούνι και θα πρέπει οι πατάτες να έχουνμαλακώσει ελαφρά (αλλά να υπάρχει και κάποια αντίσταση στο πηρούνι). Σουρώνω τις πατάτες και τις αφήνω λίγο να κρυώσουν μέχρι να μπορώ να τις αγγίξω. Τοποθετώ τις μισοβρασμένες πατάτες σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις πιέζω λίγο με τις παλάμες μου για να «τσακίσουν». Ραντίζω με το λιωμένο βούτυρο και σκορπίζω τα μυρωδικά. Πασπαλίζω με χοντρό αλάτι και χοντροτριμμένο πιπέρι και ψήνω στους 200°C στις αντιστάσεις για 20 λεπτά.

Note

DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Το Κυριακάτικο τραπέζι αποτελεί παράδοση της Ελληνικής οικογένειας και ευκαιρία για κατανάλωση γευστικών συνταγών υψηλής διατροφικής αξίας. Το λαβράκι Fish from Greece με ελιές, σταφύλια και πατάτες Τσακιστές είναι η ιδανική θρεπτική πρόταση. Τα ψάρια με την ταυτότητα FISH FROM GREECE είναι µία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε ωµέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, μαγνήσιο και κάλιο. ∆ιεθνείς μελέτες συνδέουν την κατανάλωση φρέσκου ψαριού µε υγεία, ευζωία και μακροζωία. Συγκεκριμένα, το λαβράκι περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ισάξια με αυτή του κρέατος, με μικρότερο όμως ποσοστό κορεσμένου λίπους. Είναι πλούσιο σε φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, τρία μεταλλικά στοιχεία σημαντικά για την οστική υγεία καθώς και για τη βέλτιστη νευρολογική λειτουργία. Η συνταγή αυτή προσφέρει επαρκή ποσά αντιοξειδωτικών ουσιών τόσο από το ελαιόλαδο όσο και από τις ελιές και τις ρώγες σταφυλιών, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, όπου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας και βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Τέλος, ο συνδυασμός υδατανθράκων με πρωτεΐνες του ψαριού με τις πατάτες,  κρατούν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος σε χαμηλά επίπεδα.

Keywords: λαβράκια ελιές

Σας ευχαριστώ!