Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

λαβράκια με ελιές, σταφύλια και πατάτες «τσακιστές»

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 10 λεπ Cook Time: 40 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 51 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Το Κυριακάτικο τραπέζι αποτελεί παράδοση της Ελληνικής οικογένειας και ευκαιρία για κατανάλωση γευστικών συνταγών υψηλής διατροφικής αξίας. Το λαβράκι Fish from Greece με ελιές, σταφύλια και πατάτες Τσακιστές είναι η ιδανική θρεπτική πρόταση. Τα ψάρια με την ταυτότητα FISH FROM GREECE είναι µία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε ωµέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ιώδιο, μαγνήσιο και κάλιο. ∆ιεθνείς μελέτες συνδέουν την κατανάλωση φρέσκου ψαριού µε υγεία, ευζωία και μακροζωία. Συγκεκριμένα, το λαβράκι περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ισάξια με αυτή του κρέατος, με μικρότερο όμως ποσοστό κορεσμένου λίπους. Είναι πλούσιο σε φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, τρία μεταλλικά στοιχεία σημαντικά για την οστική υγεία καθώς και για τη βέλτιστη νευρολογική λειτουργία. Η συνταγή αυτή προσφέρει επαρκή ποσά αντιοξειδωτικών ουσιών τόσο από το ελαιόλαδο όσο και από τις ελιές και τις ρώγες σταφυλιών, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, όπου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας και βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Τέλος, ο συνδυασμός υδατανθράκων με πρωτεΐνες του ψαριού με τις πατάτες, κρατούν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος σε χαμηλά επίπεδα.
Υλικά
    Για τις πατάτες
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 2 μεγάλα λαβράκια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece, καθαρισμένα ολόκληρα
  • 200 γρ. ελιές μαύρες
  • 200 γρ. ρόγες κόκκινου σταφυλιού
  • 200 γρ. ρόγες λευκού σταφυλιού
  • 3 κλαδάκια θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 300 ml κρασί λευκό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 4 πατάτες μέτριες, πλυμμένες καλά με τη φλούδα τους
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • Αλάτι χοντρό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
    Για τις πατάτες:
  1. blank Βάζω τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και γεμίζω με κρύο νερό. Αλατίζω και βράζω για 20 λεπτά περίπου. Δοκιμάζω με ένα πηρούνι και θα πρέπει οι πατάτες να έχουνμαλακώσει ελαφρά (αλλά να υπάρχει και κάποια αντίσταση στο πηρούνι). Σουρώνω τις πατάτες και τις αφήνω λίγο να κρυώσουν μέχρι να μπορώ να τις αγγίξω. Τοποθετώ τις μισοβρασμένες πατάτες σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις πιέζω λίγο με τις παλάμες μου για να «τσακίσουν». Ραντίζω με το λιωμένο βούτυρο και σκορπίζω τα μυρωδικά. Πασπαλίζω με χοντρό αλάτι και χοντροτριμμένο πιπέρι και ψήνω στους 200°C στις αντιστάσεις για 20 λεπτά.
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 4


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: λαβράκια ελιές

Σας ευχαριστώ!