Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Γαύρος πλακί με σταφίδες και δεντρολίβανο

Γαύρος πλακί με σταφίδες και δεντρολίβανο
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 25 λεπ Total Time: 55 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος και πλυμένος
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 – 4 σκελίδες σκόρδου (ανάλογα με το γούστο σας), κομμένες σε λεπτά φετάκια
  • τα φύλλα από 2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. σούπας ξερό, θρυμματισμένο)
  • 3 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες ή ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαύρη κορινθιακή σταφίδα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα και χυμός από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια μαζί με λίγο αλάτι, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά. Προσθέτω το σκόρδο και το σοτάρω για ½ λεπτό, ανακατεύοντας. Ρίχνω και το δεντρολίβανο (φρέσκο ή ξερό) και πιπέρι και ανακατεύω για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Σβήνω με τις ντομάτες, ανακατεύω και, όταν το μείγμα πάρει μια βράση αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτω τις σταφίδες και το μαϊντανό και ανακατεύω.

  2. Σε ένα μέτριο ταψί (που να χωρά το γαύρο σε μονή στρώση) ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αραδιάζω εκεί το γαύρο. Πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι, περιχύνω με τη σάλτσα του τηγανιού και ανακινώ το ταψί για να απλωθεί παντού. Ψήνω το γαύρο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Την ώρα του σερβιρίσματος περιχύνω με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζω με το ξύσμα του.

Keywords: γαύρος πλακί με σταφίδες δεντρολίβανο

Σας ευχαριστώ!