Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Babka με μαρμελάδα φράουλα

Babka με μαρμελάδα φράουλα
<!-- [lt_recipe name=|BABKA ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ| servings=|6-8| prep_time=|20M| cook_time=|45M| total_time=|2H50M| summary=|Η Babka είναι είδος αφράτου τσουρεκιού που έχει ελάχιστη ζάχαρη. Μπορείτε να φτιάξετε την ίδια ζύμη και να την γεμίσετε με άλλη μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή και πραλίνα φουντουκιού, ταχίνι ή ακόμη και κάποιο μαλακό γλυκό τυρί (ανθότυρο, ρικότα). Μπορεί επίσης να είναι και αλμυρή.| print=|yes| ingredients=|375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις;50 γρ. ζάχαρη;5 γρ. μαγιά ξερή;4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα;120 γρ. χλιαρό γάλα;170 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας;Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι;1 κουτ. γλυκού αλάτι;1 ασπράδι αυγού;1 κουτ. σούπας νερό;200 γρ. μαρμελάδα φράουλα| ]

Βάζω στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω και προσθέτω τα αυγά. Ξεκινάω το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και δουλεύω με τον γάντζο μέχρι να αρχίσουν τα υλικά να ανακατεύοντας. ;

Προσθέτω σε αργή ροή το γάλα και τελευταίο το αλάτι. Αφήνω τα υλικά να ζυμωθούν σε μέτρια ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη που θα κολλάω ελαφρώς στα τοιχώματα. Ξεκινάω να προσθέτω το βούτυρο σε 3-4 δόσεις, αφήνοντας τη ζύμη να «δουλεύετε» με τον γάντζο μέχρι να γίνει απαλή, ελαστική και γυαλιστερή. Αν είναι πολύ κολλώδης προσθέτω 1 κουταλιά αλεύρι (όχι περισσότερο).;

Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ, την σκεπάζω και την αφήνω για 1½ ώρα να φουσκώσει. Μεταφέρω το μπολ με τη φουσκωμένη ζύμη στο ψυγείο και την αφήνω για 30 λεπτά.;Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Σε ένα μπολάκι χτυπάω το ασπράδι με το νερό και το αφήνω στην άκρη.;

Αδειάζω τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίγω με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους ½ εκ. Αλείφω τα άκρα του φύλλου με το μείγμα ασπράδι-νερό και απλώνω σε όλη την υπόλοιπη επιφάνεια τη μαρμελάδα φράουλα (όχι στις άκρες). Ξεκινώντας από την στενή πλευρά, τυλίγω σε ρολό και μόλις φτάσω στο τέλος, «τσιμπάω» λίγο τη ζύμη για να ενωθεί και να μην υπάρχει άνοιγμα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με μια σπάτουλα, κόβω το ρολό κατά μήκος στη μέση σε δύο λωρίδες. Περιστρέφω τις 2 λωρίδες σαν κοτσίδα και μεταφέρω την babka στη φόρμα.;Σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω στην άκρη για 30-50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά.;Αλείφω την επιφάνεια με το υπόλοιπο ασπράδι και ψήνω στο φούρνο για 40-45 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και την αφήνω για 10 λεπτά. Ξεφορμάρω και την αφήνω σε σχάρα να κρύωσει.[/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 45 λεπ Rest Time: 2 ώρα Total Time: 3 ώρες 5 λεπτά.
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. μαγιά ξερή
  • 4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
  • 120 γρ. χλιαρό γάλα
  • 170 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1 κουτ. σούπας νερό
  • 200 γρ. μαρμελάδα φράουλα
Εκτέλεση
  1. Βάζω στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω και προσθέτω τα αυγά. Ξεκινάω το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και δουλεύω με τον γάντζο μέχρι να αρχίσουν τα υλικά να ανακατεύοντας. Προσθέτω σε αργή ροή το γάλα και τελευταίο το αλάτι. Αφήνω τα υλικά να ζυμωθούν σε μέτρια ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη που θα κολλάω ελαφρώς στα τοιχώματα. Ξεκινάω να προσθέτω το βούτυρο σε 3-4 δόσεις, αφήνοντας τη ζύμη να «δουλεύετε» με τον γάντζο μέχρι να γίνει απαλή, ελαστική και γυαλιστερή. Αν είναι πολύ κολλώδης προσθέτω 1 κουταλιά αλεύρι (όχι περισσότερο).

  2. Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ, την σκεπάζω και την αφήνω για 1½ ώρα να φουσκώσει. Μεταφέρω το μπολ με τη φουσκωμένη ζύμη στο ψυγείο και την αφήνω για 30 λεπτά.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Σε ένα μπολάκι χτυπάω το ασπράδι με το νερό και το αφήνω στην άκρη.

  4. Αδειάζω τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίγω με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους ½ εκ. Αλείφω τα άκρα του φύλλου με το μείγμα ασπράδι-νερό και απλώνω σε όλη την υπόλοιπη επιφάνεια τη μαρμελάδα φράουλα (όχι στις άκρες). Ξεκινώντας από την στενή πλευρά, τυλίγω σε ρολό και μόλις φτάσω στο τέλος, «τσιμπάω» λίγο τη ζύμη για να ενωθεί και να μην υπάρχει άνοιγμα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με μια σπάτουλα, κόβω το ρολό κατά μήκος στη μέση σε δύο λωρίδες. Περιστρέφω τις 2 λωρίδες σαν κοτσίδα και μεταφέρω την babka στη φόρμα. Σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω στην άκρη για 30-50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά.

  5. Αλείφω την επιφάνεια με το υπόλοιπο ασπράδι και ψήνω στο φούρνο για 40-45 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και την αφήνω για 10 λεπτά. Ξεφορμάρω και την αφήνω σε σχάρα να κρύωσει.

Keywords: babka μαρμελάδα φράουλα

Σας ευχαριστώ!