Site icon Ντίνα Νικολάου

GONTRAN CHERRIER… Ο «ΜΑΓΟΣ» ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ

GONTRAN CHERRIER... Ο «ΜΑΓΟΣ» ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ

GONTRAN CHERRIER... Ο «ΜΑΓΟΣ» ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ

Όταν πηγαίνω στο Παρίσι μου αρέσει να παίρνω το ψωμί μου από την οδό Juliette Lamber. Εκεί βρίσκετε ένας από τους τρεις φούρνους του Παρισιού (και ακόμα, ένα φούρνο στη Σιγκαπούρη και ένα στο Τόκιο). του φίλου μου Gontran Cherrier.
Ο Gontran, δεν είναι απλά ένας αρτοποιός… Είναι ένας «μάγος» του ψωμιού και αυτό που μου αρέσει περισσότερο, είναι, πως προσπαθεί να κρατήσει τον παραδοσιακό φούρνο, προσφέροντας όμως, νέες δημιουργίες και μοναδικές γεύσεις. Ο Gontran έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο -Ρωσία, Ρουμανία, Κίνα, Μαρόκο, Ιταλία…- είτε για να εκπαιδευτεί σε παραδοσιακές τεχνικές της εκάστοτε χώρας, είτε να γνωρίσει την κουλτούρα τους και να δοκιμάσει τις γεύσεις τους.
Επιστρέφοντας από τα ταξίδια του, θέλησε να δουλέψει με νέες μεθόδους αρτοποίησης τις οποίες εφάρμοσε στην παραγωγή του. Σεβόμενος πάντα τις επιθυμίες, αλλά και τους «εθισμούς» των πιστών πελατών του.
Όπως μου έχει εκμυστηριευτεί, το μυστικό για να είσαι ένας τέλειος αρτοποιός είναι «να αγαπάς το ψωμί και… να είσαι λαίμαργος! Να θέλεις πάντα να δοκιμάζεις, να εξερευνάς και να τολμάς!» Και αυτό κάνει, και το κάνει και πολύ καλά και με μεγάλη επιτυχία. Λατρεύει το ψωμί επειδή ο κάθε ένας από μας μπορεί να ταυτιστεί σε αυτό, παντού και πάντα.
Γι’ αυτό, αν περάσετε από το Παρισάκι, μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον Gontran. Εκεί θα γευτείτε «το ψωμί της ζωής σας… το ψωμί των ονείρων σας», όπως δηλώνει.
Με το που μπαίνεις στη boulangerie, όπως το λένε και οι φίλοι μου οι Γάλλοι, σου έρχεται αμέσως αυτή η μυρωδιά του ζεστού φρεσκοψημένου ψωμιού.
Μια μυρωδιά, που ο Gontran γνωρίζει από μικρό παιδί. Γεννήθηκε σε μια οικογένεια αρτοποιών και ζαχαροπλαστών που του πέρασαν τις γνώσεις τους και το μεράκι για το ψωμί. Αποφάσισε να ακολουθήσει και εκείνος το ίδιο μονοπάτι και κάθε μέρα προχωρά με αργά άλλα σταθερά βήματα.
Δεν στάθηκε, όμως, μόνο στις γνώσεις των προγόνων του. Δημιουργεί καινούργιες συνταγές νέα υλικά… Ανακατεύει αλεύρια, δοκιμάζει, ψάχνεται. Αναζητά πάντα τους καλύτερους προμηθευτές, νοιώθοντας ικανοποίηση όταν τους παρουσιάζει τις νέες του γεύσεις. «Η περιέργεια στο βλέμμα των άλλων όταν παρουσιάζω τα νέα μου ψωμιά, είναι η ανταμοιβή μου», λέει περήφανος.

Στη boulangerie του, λοιπόν, θα βρείτε ψωμιά που δεν περνάει από το μυαλό σας ότι υπάρχουν. Προσωπικά, η μπαγκέτα του με διάφορα δημητριακά, είναι η «Βασίλισσα» του μαγαζιού. Αλλά και μερικές ακόμα λιχουδιές, όπως το το ψωμί με κάρυ για να συνοδέψει τα κρέατα σας ή το ψωμί με ρεβίθια και λεμόνι για να απογειώσουν κάποιο πιάτο με ψάρι. Γενικά τα ψωμιά του Gontran πάνε ανάλογα με τη διάθεσή του, όπως και το αλεύρι αλλάζει ανάλογα με την ημέρα!
Θα βρείτε επίσης αλμυρές και γλυκές τάρτες και πίτες με φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή. Η αγαπημένη μου… «Αλμυρή τάρτα με παρμεζάνα και γαλλικό τυρί κοντέ, με θυμάρι και κρεμμυδάκια»… μμμ… όνειρο…
Μεγάλη επιτυχία, φυσικά, έχουν τα χρωματιστά ψωμάκια του, που μας «ταξιδεύουν» με τις γεύσεις τους. Κόκκινο της φωτιάς, με πάπρικα, κρέας μοσχαρίσιο και κόλιανδρο, Πράσινο με πουρέ ρόκας και σπόρους κολοκύθας (τέλειο για τους χορτοφάγους), και τέλος το ποιο εντυπωσιακό… Μαύρο ψωμί με μελάνι σουπιάς και μαύρο κύμινο.
Όσο για τη focaccia του… Εκτός από την κλασσική που όλοι ξέρουμε (λευκό με αλεύρι, ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα), θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε αυτή με αλεύρι ρεβιθιού και πουρέ φρέσκιας ντομάτας.
Το μεγάλο του φόρτε είναι πάντα οι γιορτές. Τα Χριστούγεννα είχα την τύχη να δοκιμάσω τη βασιλόπιτα με γεύση φιστίκι, λάιμ και κρέμα αμυγδάλου, και τη διάσημη Πανετόνε με φλούδα πορτοκαλιού, λεμονιού, σταφύλι, ή περγαμόντο… Πραγματικά ήταν εξαιρετικά.
Η φιλοδοξία του Gontran είναι «Να προσφέρει απλά ψωμιά με πολλά αρώματα όλη μέρα… Κάθε μέρα της εβδομάδας… Κάθε εποχή και κάθε γιορτή, και να μοιράζετε όλες τις στιγμές με όλους μας, μέσα από το ψωμί του».

Exit mobile version