Site icon Ντίνα Νικολάου

10 χρυσοί κανόνες διατροφής

10 χρυσοί κανόνες διατροφής

10 χρυσοί κανόνες διατροφής

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής που ακολουθούμε αλλά και οι «εύκολες» λύσεις που μας έρχονται στο πιάτο (προψημένα φαγητά), στην τηλεόραση (διαφημίσεις), στην πόρτα μας (delivery) μας έχουν κάνει να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. Ίσως να έχουμε βαρεθεί και το καθημερινό μαγείρεμα και πολλές φορές να καταφεύγουμε σε κάτι γρήγορο και χορταστικό. Πολλά τα ίσως! Δεν είμαι της άποψης του «κόβονται μαχαίρι»… αλλά του «παν μέτρον άριστον»… Σας έχω τους 10 χρυσούς κανόνες που σίγουρα μπορείτε να ακολουθήσετε χωρίς πολλούς περιορισμούς.

  1. Όχι πολλά προψημένα και έτοιμα προϊόντα για το γραφείο ή το σχολείο
    Kακά τα ψέματα… Όλοι αγαπάμε τις τυρόπιτες, τα σουβλάκια και τα μπέργκερ. Δυστυχώς όμως, το να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από έτοιμα φαγητά δεν κάνει καλό ούτε στην τσέπη, ούτε στην υγεία μας. Φαγητό με πολλούς υδατάνθρακες, αλάτι, σάκχαρα και πρόσθετα, τα οποία το σώμα μας δεν τα χρειάζεται. Πείτε ναι σε ένα απλό πιάτο που μπορείτε να το μεταφέρετε στη δουλειά ή αγοράστε φρέσκο ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς και φτιάξτε εσείς το σάντουιτς βάζοντας υλικά που έχετε επιλέξει. Φυσικά, στην κατηγορία ανήκουν και τα αναψυκτικά. Περιορίστε τα στο ελάχιστο και αγαπήστε ξανά το νεράκι.
  2. Τρώμε, όσο μπορούμε, τοπικά και εποχιακά προϊόντα
    Ένας κανόνας που ναι μεν ακούγεται συνεχώς, παρ’ όλ’ αυτά δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αγνοούν. Προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης και κυρίως… στην ώρα τους. Ξεχάστε τις φράουλες και τις ντομάτες τον Ιανουάριο.
  3. Διαβάζουμε καλά τις ετικέτες των προϊόντων
    Όταν επιλέγουμε ένα προϊόν με μια μεγάλη και ατελείωτη λίστα συστατικών στην ετικέτα (φυσικά ή μη) καλά είναι να τα αποφεύγουμε. Ειδικά αυτά που περιέχουν κωδικοποιημένα συστατικά αγνώστου προελεύσεως. Προτιμάμε φρέσκα προϊόντα, αν γίνεται βιολογικά, από τα μπακάλικα της γειτονιάς μας (τυροκομικά , κρεοπωλεία, μανάβικα κ.λπ.).
  4. Λέμε stop στη σπατάλη
    Ο χρυσός κανόνας της εποχής. Βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και φτιάχνουμε πίτες, γκρατέν, κεφτέδες, τηγανίτες, πίτες, ομελέτες, γλυκά, με τα υλικά που μας έχουν απομείνει. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα, μια «βόλτα» στο internet θα σας δώσει πολλές ιδέες!
  5. Επιθυμία δεν είναι πείνα
    Πρέπει να βρούμε τη διαφορά ανάμεσα στην επιθυμία για φαγητό, που σχετίζεται με το συναίσθημα και την πραγματική πείνα. Το ατελείωτο τσιμπολόγημα μπροστά στην τηλεόραση δεν είναι πείνα. Τρώμε ένα ελαφρύ βραδινό και αν πραγματικά θέλουμε κάτι να απασχολεί το στόμα μας βλέποντας την αγαπημένη μας ταινία, προτιμάμε στικς καρότου, αγγουριού ή σέλερι. Πατατάκια, ποπ κορν και τα συναφή ας τα αφήσουμε στην άκρη.
  6. Μαγείρεμα για όλη την οικογένεια, με όλη την οικογένεια
    Δεν είναι απαραίτητο το βάρος του μαγειρέματος να πέφτει πάντα στη μαμά. Βάλτε τα παιδιά σας και τον σύζυγο να ασχοληθούν μαζί σας στα μαγειρέματά σας. Εκτός της βοήθειας που θα έχετε, είναι μια μοναδική ευκαιρία για δημιουργικές ώρες που σίγουρα θα απολαύσετε. Παράλληλα θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν τρόφιμα και υλικά που μέχρι σήμερα δεν είχαν την όρεξη να τα δοκιμάσουν απλά και μόνο γιατί δεν τα γνώριζαν.
  7. Περιορίζουμε το κρέας
    Ναι, όλοι αγαπάμε το κρέας αλλά καλά είναι, να αρχίσουμε να το περιορίζουμε λίγο. Μερικές δεκαετίες πριν, το κρέας ήταν μόνο για την Κυριακή και τις γιορτές και όλη η εβδομάδα περιελάμβανε ψάρια, όσπρια, λαχανικά, αυγά και γαλακτοκομικά. Οι άνθρωποι ήταν πιο υγιείς και ιδιαίτερα δραστήριοι…Γιατί άραγε;
  8. Αλλάζουμε τις αγαπημένες μας συνταγές με νέα υλικά
    • Προσθέτουμε λαχανικά (καρότο, κολοκυθάκια, αβοκάντο, παντζάρια) στα γλύκα μας… Πρωτότυπο αλλά ωραίο!
    • Αντικαθιστούμε μερικές φορές, τα ζυμαρικά ή το ρύζι, με κινόα, σιτάρι, πλιγούρι ή πολέντα.
    • Αλλάζουμε που και που τα λευκά αλεύρια με ολικής άλεσης, καλαμποκάλευρο ή σίκαλη. Θα έχουμε καινούριες γεύσεις!
    • Γλυκό δεν σημαίνει απαραίτητα σοκολάτα. Υιοθετούμε τα φρουτένια γλυκά ή ωμούς καρπούς. Φρούτα με μέλι, μπάρες με βρώμη και ξηρούς καρπούς, ψητά μήλα με κανέλα…
    • Μειώνουμε το αλάτι και γεμίζουμε τα ντουλάπια μας με μπαχαρικά, καρύδια και σπόρους για να αλλάξουμε τα πιάτα και τα γλυκά μας με νέες γεύσεις.
  9. Ξαναοργανώνουμε την κουζίνα μας
    Αν θέλουμε να μαγειρέψουμε ένα καλό φαγητό, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια οργανωμένη και πρακτική κουζίνα. Βάζουμε τα πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε συχνά στα πάνω ράφια και κρατάμε τα απαραίτητα, που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, κοντά μας. Καθαρίζουμε τα ντουλάπια από υλικά που έχουν λήξει. Καθαρίζουμε και οργανώνουμε το ψυγείο και την κατάψυξη. Κάνουμε την κουζίνα μας λειτουργική.
  10. Λέμε όχι στο catering
    Kαι φυσικά δεν εννοώ τις μεγάλες δεξιώσεις σε γάμους ή βαφτίσια, με πολλούς καλεσμένους. Αλλά το catering που παραγγέλνουμε για ένα απλό τραπέζι σε φίλους ή ένα παιδικό πάρτι στο σπίτι. Μπορούμε να ετοιμάσουμε λίγα πράγματα στο σπίτι και με απλά υλικά. Και οικονομικότερα θα είναι, και θα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε σε όλους τις μαγειρικές μας ικανότητες!

© Ντίνα Νικολάου

Exit mobile version