Θα το έχετε ακούσει πολλές φόρες… «Μη βάζεις πολύ αλάτι στο φαγητό, κάνει κακό!» Η αλήθεια είναι πως το αλάτι στην αρχή δεν φαίνεται να είναι κακό, αλλά ξέρατε πως οι περισσότεροι από μας καταναλώνουμε καθημερινά, 12,5 γρ. αλάτι όταν οι ειδικοί επιτρέπουν μόνο 4 ; Μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε λιγάκι ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα για το αλάτι και να σκεφτούμε τη καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Σίγουρα νοστιμεύει και δίνει γεύση στα φαγητά μας. Θέλει όμως , όπως και πολλά άλλα πράγματα , να το χρησιμοποιούμε με μέτρο! Το κάλιο και το αλάτι είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την υδατική ισορροπία του οργανισμού μας, δηλαδή την ποσότητα νερού που πρέπει να έχει το σώμα μας.
Σήμερα το αλάτι εξακολουθεί να είναι σημαντικό τόσο για την οικονομία των χωρών που το παράγουν όσο και για τη μαγειρική μας. Έρευνες έχουν δείξει πως μπορούμε να κόψουμε πιο εύκολα τη ζάχαρη παρά το αλάτι. Μπορεί το αλάτι να μη παχαίνει, εφόσον δεν μας δίνει θερμίδες, αλλά προκαλεί πολλές κατακρατήσεις που μας φουσκώνουν.
Επίσης το πολύ αλάτι μας κάνει να διψάσουμε αρκετά. Όταν τρώμε, το αλάτι απορροφάτε αμέσως από το πεπτικό μας σύστημα. Στη συνέχεια ενώνεται με το αίμα που φιλτράρεται από τα νεφρά, όπου τα «απόβλητα» φιλτράρονται για να φύγουν από τον οργανισμό μας. Έτσι αν τρώτε φαγητά με πολύ αλάτι, θα διψάσετε γρήγορα : το σώμα μας θα αισθανθεί την ανάγκη να εξαλείψει μαζικά το νερό.
Τέλος, εάν καταναλώνετε περισσότερα από 12 γραμμάρια την ημέρα, οι συνέπειες μπορούν να γίνουν ακόμα σοβαρότερες αφού επηρεάζει άμεσα την αρτηριακή πίεση και κατ’ επέκταση δημιουργεί καρδιαγγειακά προβλήματα.
Και προσοχή στα έτοιμα φαγητά και προϊόντα! Περιέχουν πολύ… μα πάρα πολύ…! Την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ κοιτάξτε καλύτερα την ετικέτα πίσω από το προϊόν. Τα πιο αλατισμένα προϊόντα είναι το ψωμί, τα αλλαντικά, τα δημητριακά πρωινού, το τυρί, το βούτυρο , τα προϊόντα επάλειψης, τα φασόλια, τα έτοιμα και κονσερβοποιημένα γεύματα, οι σούπες, οι πίτσες, τα πατατάκια, τα σνακ και οι ελιές.