Το ψυγείο, η συσκευή που θεωρείς δεδομένη για τη συντήρηση των τροφίμων, παίζει και έναν ακόμα ρόλο: είναι ο σύμμαχός σου στην ταξινόμηση και την οργάνωση της καθημερινής σου διατροφής αλλά και ένα πολύτιμο εργαλείο ώστε να απολαμβάνεις φρέσκα τρόφιμα αλλά και να κάνεις οικονομία. Πώς; Με μερικά πολύ απλά κόλπα που θα σου λύσουν κυριολεκτικά τα χέρια.
Πώς τοποθετείς τα τρόφιμα στο ψυγείο;
Κάθε τρόφιμο έχει διαφορετικές ανάγκες ψύξης για να μένει φρέσκο και αναλλοίωτο. Όλα τα ψυγεία έχουν διάφορα ράφια, θήκες και συρτάρια, το καθένα για άλλη ένταση ψύξης και συντήρησης. Συγκεκριμένα:
• Συρτάρια: Ιδανικά για φρούτα και λαχανικά – είναι διακοσμημένα και με ανάλογα σκιτσάκια. Η ψύξη εδώ είναι πιο ήπια γιατί τα λαχανικά είναι ευάλωτα στον πάγο.
• Ράφια πόρτας: Ιδανικά για μπουκάλια και βάζα, ακόμα και για φάρμα που απαιτούν ψυγείο. Μην υπερφορτώνεις την πόρτα γιατί το μεγάλο βάρος, μπορεί να τη λυγίσει ελαφρά.
• Χαμηλά ράφια (πάνω από τα συρτάρια): Συνήθως είναι τα πιο κρύα, ιδιαίτερα στα σύγχρονα ψυγεία. Εκεί μπορείς να τακτοποιήσεις το κρέας και τα πουλερικά (όχι περισσότερο από 48 ώρες), μέχρι να τα μαγειρέψεις.
ΚΑΤΑΨΥΞΗ: ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΣ
Ναι, στην κατάψυξη μπορείς να φυλάξεις τα τρόφιμα για πάρα, πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι αλήθεια αλλά το πώς θα την αξιοποιήσεις προς ευκολία και όφελός σου είναι μια άλλη υπόθεση!
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΨΑΡΙΑ
• Φτιάξε μικρά πακέτα: Όταν αγοράζεις μεγάλες ποσότητες κρέατος (ή σου έχουν στείλει από το χωριό ένα μεγάλο κομμάτι), ζύγισε το κρέας και χώρισέ το σε μικρότερα μέρη. Βάλε τα κομμάτια σε σακουλάκια, κλείσ τα καλά και, με έναν αδιάβροχο, χοντρό μαρκαδόρο, γράψε στο σακουλάκι την ημερομηνία αποθήκευσης, το είδος του κρέατος και το βάρος.
• Κιμάς σε πλάκες: Για να καταψύξεις τον κιμά, τον χωρίζεις σε μικρότερα κομμάτια, τα πιέζεις να λεπτύνουν σαν πλάκες και τα τυλίγεις με διάφανη μεμβράνη. Ο κιμάς σε πλάκες ξεπαγώνει απίστευτα γρήγορα συγκριτικά με την κλασική μάζα και έτσι μπορείς να προγραμματίσεις τις συνταγές σου κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή! Και εδώ σημειώνεις με μαρκαδόρο πληροφορίες για το βάρος και το είδος του κιμά.
• Στοίβες, για οικονομία χώρου: Τόσο τις πλάκες του κιμά όσο και το ψαχνό από κρέας τα στοιβάζεις το ένα πάνω στο άλλο σε μια γωνιά της κατάψυξης για να εξοικονομίσεις χώρος και να παίρνεις εύκολα το κομμάτι που θέλεις.
• Χώρισε το κρέας από τα λαχανικά: Μη βάζεις στο ίδιο ράφι ή συρτάρι της κατάψυξης κρέας, πουλερικά ή ψάρι μαζί με λαχανικά, φρούτα ή άλλα τρόφιμα. Διάλεξε ένα σημείο μόνο για τα κρεατικά, ώστε να μην αναμειχθούν χυμοί και υγρά από τα μεν προς τα δε.
• Μην καθαρίσεις τα ψάρια που θα βάλεις στην κατάψυξη: Όταν αγοράσεις φρέσκα ψάρια, μην τα καθαρίσεις από λέπια, εντόσθια και βράγχια. Άστα όπως είναι και όταν τα ξεπαγώσεις, θα με θυμηθείς. Μοιάζουν με ολόφρεσκα!