Στην Κέρκυρα, στο δρόμο για το Αχίλλειο, βρίσκεται η πρότυπη μονάδα παραγωγής κερκυραϊκών ποτών και γλυκισμάτων, Lazaris Distillery & Artisan Sweets. Εδώ και 11 χρόνια ο Κωνσταντίνος Λάζαρης και η ομάδα του συνεχίζουν με πάθος την γαστρονομική παράδοση του νησιού αναβιώνοντας γεύσεις και αρώματα του παρελθόντος. Ακολουθούν τις τοπικές συνταγές και παράγουν μία σειρά από κερκυραϊκά χειροποίητα γλυκίσματα και λικέρ με βάση το ξακουστό κουμκουάτ. Παράλληλα εμπνέονται από τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα του νησιού και φτιάχνουν χειροποίητα γλυκίσματα αναβιώνοντας γεύσεις και αρώματα μιας άλλης εποχής.
Σε ένα υπερσύγχρονο, ιδιόκτητο κτίριο 4.500 τ.μ. το παρελθόν συναντά το μέλλον.
Τα Προϊόντα Lazaris είναι ξεχωριστά, γιατί:
1. Είναι χειροποίητα και φτιάχνονται σε μικρές ποσότητες.
2. Βασίζονται σε παραδοσιακές επτανησιακές συνταγές.
3. Είναι υγιεινά, καθώς δεν περιέχουν χημικά συντηρητικά.
4. Δεν περιέχουν λιπαρά, καθώς για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται φρούτα, αλκοόλ & ζάχαρη.
5. Είναι σύγχρονα και καινοτόμα, με σύγχρονο design.
6. Χαρακτηρίζονται από την κερκυραϊκή παράδοση & φινέτσα.
Είναι ο καρπός του είδους Fortunella margarita και το όνομά του σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι».
Το έφερε στην Κέρκυρα από την Κίνα ο Βρετανός γεωπόνος Merlin (που έδωσε το όνομά του και στη δημοφιλή ποικιλία πορτοκαλιών).
Καλλιεργείται στον κάμπο Νυμφών, στην Κέρκυρα, από το 1924.
Το έδαφος, το ήπιο κλίμα και το νερό της περιοχής ευνόησαν ιδιαίτερα την ανάπτυξη και την καρποφορία του, ώστε πλέον να είναι ταυτισμένο με το νησί της Κέρκυρας.
Είναι αναγνωρισμένο από το 1994 ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Είναι το μοναδικό εσπεριδοειδές που τρώγεται με τη φλούδα.
Χαρακτηρίζεται από το έντονο άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση του: στυφή σάρκα, γλυκιά φλούδα, με ελαιώδη υφή, που αφήνει στη γλώσσα μια πικάντικη και έντονη αίσθηση.
Η καλλιέργειά του συνέβαλε στην άνθιση του εμπορίου του νησιού με χώρες της Ευρώπης.
Τα κουμκουάτ είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών και φυτικών ινών.
Τα εξαιρετικά προϊόντα της Lazaris Distillery & Artisan Sweets
Το παραδοσιακό λικέρ της Κέρκυρας παράγεται με εκχύλιση του σπάνιου εσπεριδοειδούς κουμκουάτ σε αλκοόλ, με τον παραδοσιακό τρόπο που εδώ και χρόνια μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Τα φρούτα συλλέγονται προσεχτικά από τους οπωρώνες, καθαρίζονται, πλένονται και τοποθετούνται μαζί με αλκοόλ σε ανοξείδωτες δεξαμενές, για να πάρει η αλκοόλη τις ουσίες, το άρωμα και το χρώμα των φρούτων. Στη συνέχεια προστίθεται σιρόπι, για να γίνει η σύνθεση του λικέρ. Ακολουθεί το φιλτράρισμα και η εμφιάλωση του λικέρ.
Το λικέρ κουμκουάτ σερβίρεται παγωμένο σαν χωνευτικό ποτό μετά από κάθε γεύμα. Είναι επίσης υπέροχο με τριμμένο πάγο ή σαν συστατικό σε cocktails με «ελληνικό χαρακτήρα». Ταιριάζει καταπληκτικά σε φρουτοσαλάτες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει ένα κέικ ή το παντεσπάνι μιας τούρτας.
Το Λικέρ Κουμκουάτ Κρέμα δημιουργείται με την προσθήκη γάλακτος σε τελικό στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Η βελούδινη υφή του το καθιστά εξαιρετικό συστατικό για cocktails.
Μάντολα με Κουμκουάτ
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλύκισμα που παράγεται στην Κέρκυρα από την εποχή της Ενετοκρατίας. Η ονομασία προέρχεται από την ιταλική λέξη mandorla που σημαίνει αμύγδαλο. Οι μάντολες έχουν σχήμα κουφέτου και είναι ψημένα και καραμελωμένα αμύγδαλα, αρωματισμένα με αιθέρια έλαιo Κουμκουάτ. Είναι ένα θαυμάσιο συνοδευτικό για λικέρ, αλλά και ένα θαυμάσιο σνακ. Είναι επίσης υπέροχες για να διακοσμήσουν ένα κέικ ή μία τούρτα.
Παραδοσιακό χειροποίητο γλύκισμα που παράγεται με καβουρδισμένα αμύγδαλα, ζάχαρη, ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα, κακάο και κομμάτια κουμκουάτ. Ένα απολαυστικό σνακ!
Λουκούμια με Κουμκουάτ
Μαρμελάδα Κουμκουάτ
Γλυκό Κουταλιού Κουμκουάτ
Το μικροσκοπικό και έντονα αρωματικό Κουμκουάτ μέσα σε ένα ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης! Σερβίρεται σκέτο με ένα ποτήρι παγωμένο νερό ή σαν γαρνιτούρα σε σοκολατένια κέικ και σε κρεμώδη επιδόρπια.
Κουμκουάτ Γλασέ
Ένα υπέροχο γλύκισμα από φρέσκα φρούτα Κουμκουάτ. Σερβίρεται σκέτο με ένα ποτήρι παγωμένο νερό ή σαν γαρνιτούρα σε σοκολατένια κέικ, σε παγωτό, σε γιαούρτι και σε κρεμώδη επιδόρπια.