Site icon Ντίνα Νικολάου

Γνωρίζετε πως πρέπει να τρώμε τις νιφάδες βρώμης;

Γνωρίζετε πως πρέπει να τρώμε τις νιφάδες βρώμης;

Γνωρίζετε πως πρέπει να τρώμε τις νιφάδες βρώμης;

Πιστεύω πως οι νιφάδες βρώμης είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα, διότι, όχι μόνο είναι δυναμωτικό, αλλά συμβάλει και στην απώλεια ή στη διατήρηση του σωματικού μας βάρος. Με τον απίστευτο πλούτο που περιέχει σε φυτικές πρωτεΐνες (17 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια!) οι νιφάδες όχι μόνο είναι η βασίλισσα των δημητριακών αλλά είναι και εύκολο να το χρησιμοποιήσουμε. Χάρη στις ενεργειακές ιδιότητες, καταπολεμά την κόπωση και προάγει την ανάπτυξη του παιδιού. Πλούσια σε διαλυτές ίνες, το δημητριακό αυτό δίνει στον οργανισμό πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα όπως φώσφορο, μαγγάνιο, αλλά και σίδηρο, σελήνιο και βιταμίνες Β1 και Β3. Τόσες πολλές αρετές σε τόσο μικρές νιφάδες! Έτσι λοιπόν θα βρείτε παρακάτω κάποιες ιδέες για το πως μπορούμε να καταναλώνουμε τις νιφάδες αυτές.

Οι πιο πολλοί θα ξέρετε πως μπορούμε να τις απολαύσουμε στο πρωινό μας. Αν σας περιμένει μια δύσκολη μέρα και θέλετε να γεμίσετε ενέργεια, ξυπνήστε και επιλέξετε αυτό το δημητριακό! Μπορείτε να τις συνδυάσετε με γιαούρτι, λίγο γάλα αμυγδάλου ή σόγιας για να είναι και πιο μαλακές. Για να γευτείτε τη γλυκιά τους γεύση, προσθέστε μερικά ακτινίδια θα δείτε πως το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό! Οι Άγγλοι να ξέρετε πως τις λατρεύουν και το χρησιμοποιούνε σε όλες τις μορφές της. Θα βρείτε επίσης πολλές συνταγές χυμών. Φτιάξετε ένα κρεμώδες κουάκερ μπανάνας, ο καλύτερος σύμμαχός σας για να έχετε ενέργεια από το πρωί έως το βράδυ! Σε μια κατσαρόλα βάλτε να πάρει μια πρώτη βράση 500 ml ελαφρύ γάλα μαζί με 6 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης, μη ξεχνάτε να ανακατεύετε συχνά. Μόλις πάρει βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε μια πατημένη μπανάνα και δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη στο μίγμα αυτό. Μόλις το μίγμα σας γίνει παχύρευστο, ρίξτε το σε δύο μεγάλα μπολ και διακοσμήστε με μερικές φέτες μπανάνας και… απολαύστε το! Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και κάποια αμύγδαλα και σταφίδες αν σας αρέσουν ή μια χούφτα φουντούκια ακόμη.
Μπορείτε επίσης για το μεσημεριανό να φτιάξετε τηγανίτες με νιφάδες βρώμης. Γιατί να ξέρετε πως πρέπει να τρώμε υγιεινά και ισορροπημένα, κατά τη διάρκεια της μέρας και όχι μόνο το πρωί! Έτσι δοκιμάστε να φτιάξετε τις αγαπημένες μου galettes με νιφάδες βρώμης. Υπάρχουν πολλές συνταγές και για όλα τα γούστα! Αν σας αρέσει πολύ το τριμμένο τυρί μπορείτε να ετοιμάσετε galette με νιφάδες βρώμης τυριού! Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ανακατέψτε 5 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης μαζί με 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι και 150 γραμμάρια τριμμένο τυρί. Προσθέστε 2 αυγά και 3 κουταλιές της σούπας γάλα. Ανακατέψτε καλά (στο μίξερ) μέχρι να αποκτήσετε μια παχύρευστη ζύμη. Αλατοπιπερώνετε και ψήστε τα για λίγα λεπτά σε ένα τηγάνι. Μην ξεχνάτε τον χρυσό κανόνα, για να αποκτήσετε μια τέλεια ισορροπία μαζί με όλα τα αμινοξέα: συνοδεύστε τα δημητριακά σας με κάποια όσπρια, όπως φακές ή αρακά!
Ξεμείνατε από ιδέες για το κολατσιό; Θέλετε να τρώνε υγιεινά τα παιδιά σας; Φτιάξτε μπάρες δημητριακών με νιφάδες βρώμης! Σίγουρα θα τις έχετε δει και στους φούρνους αλλά οι σπιτικές αν έχετε χρόνο είναι πάντα καλύτερες και περνάτε και ένα ευχάριστο απόγευμα με τα παιδία σας φτιάχνοντάς τες. Αν πεινάτε και πολύ, να ξέρετε πως η βρώμη θα σας δώσει την αίσθηση του χορτασμού. Αν λοιπόν σας περιμένει μια δύσκολη μέρα, πάρτε μαζί σας τραγανές μπάρες μήλων-αμυγδάλων που είμαι σίγουρη πως θα σας ικανοποιήσουν! Σε μια κατσαρόλα, σιγά-σιγά βάλτε να βράσουν 100 γραμμάρια βούτυρο, 80 γραμμάρια ζάχαρη και 100 γραμμάρια μέλι (να είναι υγρό). Σε μια σαλατιέρα, ανακατέψτε 50 γραμμάρια ψιλοκομμένα αμύγδαλα, 80 γραμμάρια αποξηραμένα μήλα κομμένα σε κύβους και 230 γραμμάρια νιφάδες βρώμης. Ρίξτε το ζεστό μίγμα μελιού και βουτύρου στο μίγμα μήλων και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το μίγμα σε ένα τετράγωνο ταψί που θα έχετε καλύψει πρώτα με λαδόκολλα και ψήστε για 15 έως 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C. Μόλις το βγάλετε από το φούρνο κόψτε το εσείς στη μορφή που θέλετε! Πάντως να ξέρετε πως οι μπάρες αυτές είναι πολύ θρεπτικές και ιδανικές για όλη τη μέρα.
Μπορείτε επίσης να ετοιμάστε και pancakes για το κολατσιό ή κατά τη διάρκεια των διακοπών με τα παιδιά σας. Εάν έχετε χρόνο και σας αρέσει να χαλαρώνετε στην κουζίνα μαγειρεύοντας, φτιάξτε τα αγαπημένα μου pancakes με νιφάδες βρώμης! Σε ένα μπολ, ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, το ίδιο σε αλάτι, 400 ml ελαφρύ γάλα και 180 γραμμάρια νιφάδες βρώμης. Προσθέστε ένα αυγό, που θα έχετε χτυπήσει, ανακατέψτε καλά, σκεπάστε το μπολ και αφήστε το για 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Για να φτιάξετε τις τηγανίτες σας, ρίξτε μια κουτάλα του από το μίγμα σε ένα ζεστό τηγάνι και αφήστε μέχρι να ροδίσουν και στις δύο πλευρές. Τέλος, απολαύστε τις τηγανίτες σας, με διάφορες μαρμελάδες με κόκκινα φρούτα ή μέλι σύμφωνα πάντα με τα γούστα σας και τις προτιμήσεις σας.
Τελειώνω με μια αγαπημένη μου συνταγή που ανακάλυψα σε ένα από τα ταξίδια μου στο Παρίσι. Μπισκότα με νιφάδες βρώμης ή αλλιώς τα αγαπημένα μας cookies. Το έχετε καταλάβει πως οι νιφάδες βρώμης μπορούν να συνοδευτούν καθημερινά με πολλές και υγιεινές προτάσεις. Αν θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό σας έχω τη τέλεια συνταγή! Η τέλεια ευκαιρία για να φτιάξετε νόστιμα μπισκότα βρώμης με αποξηραμένα cranberry… Ξεκινήστε χτυπώντας 1 αυγό με 2 κουτάκια βανίλιας, 30 γραμμάρια ζάχαρη και 110 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο. Προσθέστε 150 γραμμάρια νιφάδες βρώμης, 80 γραμμάρια αλεύρι και 1 πρέζα αλάτι. Ανακατέψτε και προσθέστε 50 γραμμάρια αποξηραμένα cranberry στη ζύμη σας. Στη συνέχεια, σχηματίστε μικρές μπαλίτσες, και βάλτε τες σε ένα ταψί. Ψήστε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C. Θα πρέπει να δείξτε λίγο ακόμα υπομονή, μέχρι τα μπισκότα σας κρυώσουν καλά. Όταν κρυώσουν απολαύστε τα… είμαι σίγουρη πως δεν θα μείνει κανένα!

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Exit mobile version