Αγαπημένες οι σούπες βελουτέ και ιδανικές για ένα ελαφρύ βραδινό. Ειδικά τώρα που έχει αρκετό κρύο. Αν όμως, σας περισσέψει αρκετή και θέλετε να την κρατήσετε για να την ξανασερβίρετε για ένα ελαφρύ βραδινό, μπορείτε να την παγώσετε στην κατάψυξη. Πρέπει όμως, να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες.
- Την αφήνετε να κρυώσει
Αυτό πιστεύω είναι γνωστό σε όλους. Αφού ετοιμάσετε τη σούπα θα πρέπει να περιμένετε αρκετά για να κρυώσει καλά. Το καλύτερο είναι, αν την έχετε φτιάξει το βράδυ να την βάλετε στην κατάψυξη το πρωί, και το αντίθετο. Αν την έχετε φτιάξει για μεσημεριανό, θα την καταψύξετε το βράδυ. Το να βάλετε ζεστή τη σούπα στην κατάψυξη θα δημιουργήσετε πρόβλημα στα ήδη κατεψυγμένα τρόφιμα που υπάρχουν εκεί. Θα ανέβει η θερμοκρασία στο συρτάρι και σε όσα πακέτα ακουμπά η σούπα μπορεί και να μισολιώσουν. - Χωρίστε σε μερίδες
Το καλύτερο είναι να φτιάξετε μικρά τάπερ με 1 μερίδα στο κάθε ένα. Έτσι, αν δεν θέλετε να σερβίρετε σε όλη την οικογένεια, μπορείτε να ξεπαγώσετε μόνο αυτό που θα καταναλώσετε. - Χρησιμοποιήστε τα σωστά δοχεία
Για να παγώσετε μια σούπα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αεροστεγή τάπερ ή και ειδικές σακούλες για κατάψυξη που κλείνουν αεροστεγώς. Κάποιοι προτιμούν γυάλινα βάζα σαν αυτά της μαρμελάδας που είναι εξίσου καλή ιδέα. Αυτό που δεν πρέπει να δοκιμάσετε, είναι πλαστικά μπουκάλια και μάλιστα γεμάτα μέχρι επάνω. Υπάρχει περίπτωση να «σκάσουν» και τότε… χμ! - Για πόσο καιρό διατηρείτε;
Η φρεσκομαγειρεμένη σούπα (της ημέρας) μπορεί να μπει στην κατάψυξη (αφού κρυώσει φυσικά) μέχρι και 3 μήνες. Αντιθέτως, η σούπα που έχει μαγειρευτεί και έχει μείνει στη συντήρηση του ψυγείου για 4-5 μέρες και μετά σκεφτήκατε να την βάλετε στην κατάψυξη, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 3 ημέρες το πολύ. - Κολλήστε ετικέτες
Φτιάχνετε συχνά σούπες και έχετε πολλά ταπεράκια και είσαστε έτοιμοι να τα βάλετε στην κατάψυξη; Μη ξεχάσετε να κολλήσετε ετικέτες με το περιεχόμενο του κάθε σκεύους. Από τη στιγμή που θα παγώσουν οι σούπες είναι αδύνατον να ξεχωρίσουμε τι είναι. Όσο και διάφανο να είναι το τάπερ, όλα μοιάζουν με κομμάτι πάγου. Άντε μετά να ξεχωρίσεις τη σούπα κολοκύθας, τη σούπα γλυκοπατάτας και τη σούπα καρότου…