Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

χταποδοπιτα με αρωματικα χορτα και φινοκιο

χταποδοπιτα με αρωματικα χορτα και φινοκιο
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Rest Time: 1 λεπ Total Time: 1 ώρα 1 λεπτό
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
Ανοιξιάτικη, νηστίσιμη και πολύ νόστιμη πίτα που θα λατρέψετε. Το φινόκιο με την ιδιαίτερη γεύση του ταιριάζει απίστευτα με το χταποδάκι.
Υλικά
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 6 χωριάτικα φύλλα Ζύμη Ψαχνών
  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 700 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτά φετάκια
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκια ψιλοκομμένα
  • 200 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μαραθόσπορος ξερός, για το πασπάλισμα
Οδηγίες
    Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
  1. blankΒάζω το χταπόδι σε μια κατσαρόλα και το βράζω σε σιγανή φωτιά να βράσει για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει.
  2. blankΣε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζω τα 50 ml ελαιόλαδο να ζεσταθούν καλά. Ρίχνω το φινόκιο και σοτάρω για 6-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω τα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτω όλα τα χορταρικά μαζί (ή σε δόσεις αν δεν χωράνε) και σοτάρω μέχρι να πέσει ο όγκος τους. Αλατοπιπερώνω και αφήνω τα χορταρικά να βράσουν για 5 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω να μισοκρυώσουν.
  3. blankΒγάζω το χταπόδι από την κατσαρόλα, το κόβω σε μικρά κομμάτια και το ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω τα σοταρισμένα χορταρικά, ανακατεύω και δοκιμάζω αν χρειάζεται αλατοπιπέρο. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  4. blankΛαδώνω ένα ταψάκι 24-26 εκ. και στρώνω 3 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  5. blankΑδειάζω τη γέμιση και την ισιώνω με ένα κουτάλι να πάει παντού. Σκεπάζω με άλλα 3 χωριάτικα φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους.
  6. blankΧαράζω την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια, ραντίζω με όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει και πασπαλίζω με μαραθόσπορο. Ψήνω την πίτα για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου.
  7. blankΑφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
Keywords: χταποδοπιτα αρωματικα χορτα φινοκιο

Σας ευχαριστώ!