Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Χταπόδι κοκκινιστό με φάβα

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 20 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 4
Υλικά
  • 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο βάρους 1.200 γρ. περίπου
  • 300 γρ. τριφτή ντομάτα σε κονσέρβα
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 120 ml σαμιώτικο κρασί γλυκό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5 γαρύφαλα
  • 5 μπαχάρια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Λίγα κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη, για το σερβίρισμα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη φάβα
  • 250 γρ. φάβα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 φύλλο δάφνη
  • Λίγο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Ξεπλένω καλά το χταπόδι και το βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Σκεπάζω με το καπάκι και βάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Το αφήνω έτσι σκεπασμένο να μαγειρευτεί για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να βγάλει τα υγρά του. Ξεσκεπάζω την κατσαρόλα και δυναμώνω τη φωτιά, σβήνω με το κρασί και μετά από 1 λεπτό προσθέτω τις τριμμένες ντομάτες, το μέλι, την κανέλα, τα γαρύφαλα, τα μπαχάρια, τη δάφνη, το ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνω το χταπόδι να μαγειρευτεί με τη σάλτσα για 20 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και πασπαλίζω με φρέσκο θυμάρι.

  2. Για την φάβα
  3. Βάζω το νερό, την φάβα και το κρεμμύδι και βράζω σε χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η φάβα και να χυλώσει. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ανακατεύω τακτικά για να μην κολλήσει. Αλατοπιπερώνω στο τέλος και αποσύρω από τη φωτιά.

  4. Σερβίρω την φάβα σε μεγάλο πιάτο, στολίζω ολόγυρα το χταπόδι και περιχύνω με τη σάλτσα και λίγο ωμό ελαιόλαδο. Σκορπίζω την κάππαρη και σερβίρω αμέσως.

Keywords: χταπόδι κοκκινιστό με φάβα

Σας ευχαριστώ!