Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Χορτόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 1 ώρα Rest Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα 45 λεπτά.
Servings 10
Υλικά
  • 6 χωριάτικα φύλλα Ζύμη Ψαχνών
  • 1.200 γρ. διάφορα χόρτα λαϊκής (σέσκουλα, λάπαθα, μυρώνια, καυκαλήθρες, σπανάκι)
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 100 ml γάλα
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ψήσιμο
  • 100 ml γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζω και πλένω καλά τα χόρτα και τα κόβω σε χοντρά κομμάτια. Το μεταφέρω σε ένα σουρωτήρι, ρίχνω το πράσο και αλατίζω γενναιόδωρα. «Τρίβω» καλά με τα χέρια μου για να μαραθούν και τα αφήνω στο σουρωτήρι για 30 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

  2. Σε ένα μπολ χτυπάω το γάλα, τα αυγά, το κύμινο, τον κόλιανδρο και πιπέρι. Προσθέτω το γιαούρτι και ανακατεύω καλά. Στίβω καλά τα χορταρικά και τα μεταφέρω στο μπολ. Προσθέτω το ρύζι και τη φέτα, και ανακατεύω καλά.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τα υλικά του ψησίματος. Σε ένα ταψί 25x35 εκ. στρώνω αντικολλητικό χαρτί και το αλείφω με το μείγμα του βουτύρου.

  4. Απλώνω το πρώτο χωριάτικο φύλλο στον πάγκο της κουζίνας και το αλείφω καλά με αρκετό από το μείγμα του βουτύρου. Το στρώνω καλά μέσα στη φόρμα και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με 2 ακόμη φύλλα.

  5. Ρίχνω μέσα στο ταψί τη γέμιση των χορταρικών, την απλώνω καλά και γυρίζω προς τα μέσα, όσο από το φύλλο περισσεύει από το ταψί έτσι ώστε να μισοκαλύψω τη γέμιση και αλείφω με βούτυρο.

  6. Αλείφω το 4ο χωριάτικο φύλλο με αρκετό από το μείγμα του βουτύρου και το διπλώνω σαν πλισέ, από την μακριά πλευρά του. Το μεταφέρω στη φόρμα και επαναλαμβάνω την ίδια κίνηση με τα δύο ακόμη φύλλα, φροντίζοντας να καλύψω καλά όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφω όλη την επιφάνεια της πίτας με όσο μείγμα βουτύρου μου έχει απομείνει και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα.

Keywords: χορτόπιτα με χωριάτικο φύλλο,φέτα

Σας ευχαριστώ!