Print Options:

Χόρτα κοκκινιστά στον ατμό

Χόρτα κοκκινιστά στον ατμό
Ratings 5 from 1 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 30 mins Cook Time: 45 mins Total Time: 1 hr 15 mins
Servings 4
Υλικά
  • 1½ κιλό ανάμεικτα χόρτα εποχής (τρυφερά φύλλα σπανακιού, ρόκα, τα χόρτα των παντζαριών χωρίς τους βολβούς, μυρώνια, καυκαλήθρες, ζωχοί και ό,τι άλλο βρούμε και μας αρέσει), καθαρισμένα, πλυμένα, στραγγισμένα και χονδροκομμένα –θα μείνει περίπου 1 κιλό
  • 3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • Για τη σάλτσα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Χόρτα
  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω να βράσει λίγο νερό. Στερεώνω στα χείλη της κατσαρόλας ένα μεγάλο μεταλλικό σουρωτήρι (ή προσαρμόζω ένα ανοξείδωτο διχτάκι, ειδικό για μαγείρεμα στον ατμό, το οποίο θα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας) και φροντίζω ώστε ο πυθμένας του να μην έρχεται σε επαφή με το νερό της κατσαρόλας.

  2. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει βάζω στο σουρωτήρι τα ψιλοκομμένα χόρτα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και σκεπάζω την κατσαρόλα. Αν το καπάκι δεν κλείνει τελείως, τυλίγω σφικτά γύρω από το κενό μια καθαρή και νοτισμένη βαμβακερή πετσέτα ώστε να μην διαφεύγει ο ατμός από την κατσαρόλα. Μαγειρεύω τα χόρτα στον ατμό για 30 λεπτά.

  3. Σάλτσα (την ετοιμάζω όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο των χόρτων)
  4. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και, λίγο πριν κάψει, ρίχνω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, τον πελτέ, το σκόρδο, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο και ανακατεύω. Αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση και ρίχνω τα βρασμένα χόρτα. Όταν τα υλικά ξαναπάρουν μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
    Σερβίρω τα χόρτα ζεστά ή κρύα, σαν σαλάτα.

Keywords: χορτα κοκκινιστα στον ατμο
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/xorta-kokkinista-ston-atmo/

Σας ευχαριστώ!